Geplaatst op 30 juni 2017

 

 

100 jaar De Stijl 2017 in Stadsmuseum Harderwijk

Expositie van Vilmos Huszár de onbekende van De Stijl 

 

20 mei 2017 tot en met 7 januari 2018. 

 

In juni bezocht ik het Stadsmuseum in Harderwijk en werd verrast door een een bijzondere overzichtstentoonstelling over Vilmos Huszár. [Boedapest 1884 - Harderwijk 1960] i.v.m. de viering van 100 jaar De Stijl.  

Na alle informatie, studies, boeken en tentoonstellingen over 100 jaar De Stijl 2017 is de tentoonstelling in Harderwijk minstens zo interessant, omdat vanuit een andere invalshoek het minder bekende werk van  Vilmos Huszár wordt belicht.

 

 

Over de tentoonstelling

Met Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Bart van der Leck was Vilmos Huszár in 1917 een van de prominente initiatiefnemers van de wereldwijd bekend geworden kunstbeweging De Stijl. Niet lang na de oprichting maakte hij zich al weer los van De Stijl en ging zijn eigen weg.Vilmos Huszár ontwikkelde zich tot een markant kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch ontwerper, reclameontwerper en industrieel ontwerper. Het Stadsmuseum Harderwijk presenteert dan ook een breed samengestelde tentoonstelling die deze artistieke veelzijdigheid goed laat zien. Er worden schilderijen en andere kunstobjecten van Huszár tentoongesteld uit zijn Hierdense tijd. De werken zijn afkomstig uit particuliere collecties, de kunstcollectie van de gemeente Harderwijk én collecties van enkele musea waaronder het Stadsmuseum Harderwijk zelf. Een aantal schilderijen, die particulier eigendom zijn, werden nooit eerder tentoongesteld.

Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen is kunsthistoricus en promoveerde op Vilmos Huszár en is dus bij uitstek een deskundige. Op verzoek van het Stadsmuseum Harderwijk,verleende hij als adviseur zijn medewerking bij het samenstellen van de tentoonstelling.

 

De directeur van het stadsmuseum, Corien van der Meulen, heeft zich op bijzondere wijze ingespannen om deze tentoonstelling tot stand te brengen.


Bij de tentoonstelling verscheen  een boek over Vilmos Huszár en zijn leven en werk in Hierden. 

De tentoonstelling in het Stadsmuseum Harderwijk is te zien vanaf 20 mei tot en met 7 januari 2018.

 

 


Korte inleiding over Vilmos Huszár

Bron: NRC, Gretha Pama

Toen de Joods-Hongaarse schilder Vilmos Huszár twintig jaar oud was ontmoette hij in  München de Nederlandse Anna Egter van Wissekerke, die ook schilderde. Zij nodigde hem uit voor een bezoek aan haar land. Het werd een keerpunt in zijn leven. De Hongaarse Huszár zou zich twee jaar later, in 1906, definitief in Nederland vestigen, daar werd hij mede-oprichter van De Stijl en in 1909 trouwde hij met de hartsvriendin van Anna, Jeanne van Teijlingen. Eigenlijk waren Anna en Vilmos verliefd op elkaar, maar de ouders van Anna waren tegen een huwelijk, omdat deze ver beneden haar stand was. De ouders van Anna werden door Vilmos bij het eerste bezoek aan Nederland als voornaam echtpaar geschilderd. Dat dubbelportret is het eerste werk dat je ziet als je binnenkomt. Het werk is in bruikleen en komt uit Londen.Veel op deze tentoonstelling is overigens in bruikleen en komt van particulieren, een enkele verzamelaar en (achter)kleinkinderen van de kunstenaar. Samen vertellen ze de geschiedenis van het meest onbekende lid van De Stijl.

In Hierden, een dorpje in de buurt van Harderwijk, waar hij en Jeanne eind jaren twintig een atelierwoning betrokken, nadat hij zich los had gemaakt van De Stijl, ging Huszár weer figuratief werk maken. Maar er kwam ook tegenspoed: in de oorlog, waar hij een rol speelde in het verzet, leed Huszár aan depressies en vernietigde hij een deel van zijn eigen werk. Zijn vrouw overleed, zijn werk leverde steeds minder op. Soms betaalde hij rekeningen niet met geld, maar door een schilderij of een zelfgemaakt sieraad weg te geven. Het bekendst en het enige werk dat de afgelopen decennia voortdurend te zien was is de ambtsketen van de burgemeester. Toenmalig burgemeester Gijs Numan, had die in 1955 besteld bij Huszár. Hij meende op die manier wat te kunnen doen aan de weinig florissante financiële positie waarin de armlastig geworden kunstenaar verkeerde. Niet veel herinnert in Hierden en Harderwijk nog aan Vilmos Huszár. Er is nog het graf van hem en Jeanne op begraafplaats Oostergaarde in Harderwijk en vijf werken in het Stadsmuseum Harderwijk. Des te unieker om nu al het werk dat in bruikleen is, te kunnen bezichtigen!

 

monica maat

 

 

 

Drie schilderijen van Vilmos Huszár