• Uitnodiging expositie Zwerfvuil Vastgelegd in theater Posa Lelystad 24 april-20 mei 2016 met LINK naar artikel in CUNST april 2016 en alle links naar Publiciteit en Persartikelen.

    16 januari 2016

    Geplaatst 17 janauri 2016 

     

    UITNODING EXPOSITIE over ZWERFVUIL, een expositie waar ik als lid van KUP 11 deel van uit maak 

    Voor meer informatie over deze expositie kunt u een artikel lezen in Kunstblad CUNST. Klik hiervoor op:  Direct naar het april nummer van CUNST    [blz. 17-23]

     

    Let op: Tijdens de opening op 24 april  en op di. 20,   do, 28 en vrijd. 29 april zijn ook instalaties/ objecten te bezichtigen.  Daarna moet het podium van het theater weer beschikbaar zijn. De werken aan de wand blijven t/m 20 mei te bezichtigen. 

     

     

    PR

     

    DIVERSE LINKS en Persart. m.b.t. expositie ZWERFVUIL

     

    Artikel in Cunst

    De vervuiling de baas? Of laat arrogantie de aarde en daarmee de mensheid sterven? KUP 11 aan de slag met ”Zwerfvuil Vastgelegd” in theater Posa

    Door Monica Maat

     Foto Rien Nijboer ©

    Zwerfvuil, duurzaamheid, milieu, klimaat, en sterven. Wat heeft het met elkaar te maken? Is er een verband te leggen? Onlangs was in de Volkskrant te lezen dat microscopisch kleine plastic deeltjes een nadelige invloed hebben op de voortplanting van de Japanse oester. Het aantal larven is verminderd met 40%. Elk jaar komen er  miljoenen tonnen plastic in zeeën en oceanen terecht. Het probleem van vervuiling en zwerfvuil wordt steeds groter. De mens denkt de vervuiling en de natuur te kunnen bedwingen. Zo weet Nederland haar land machtig mooi te beschermen tegen water. Daar kun je spreken van de natuur de baas. Maar gaat de natuur niet een keer gigantisch protesteren tegen de arrogantie van onverschillig vervuilen?

    Worden we de vervuiling wel de baas? Is de aarde, en daarmee de mens langzaam stervende? Doemdenken wordt dat genoemd. Hebben de boeken: Dode Lente en Sinds Dode Lente ons op tijd wakker geschud begin jaren ’70, of zitten we nu met de gebakken peren? Gaan we aan ”sterfvuil” ten onder of keert alles ten goede? Heeft het Rapport van de club van Rome ons een te zwart scenario voorgespiegeld en heeft het protest uit de jaren ’80 tegen kernenergie zin gehad? Wat te denken van de kernramp, nog niet zo heel lang geleden in Japan in 2011? Wat kost de verwijdering van zwerfvuil ons en wat kunnen we wat doen aan gedragsverandering? Allemaal vragen die direct of indirect te maken hebben met de leefbaarheid van onze aarde en die mede deel uitmaken van de vergankelijkheid van mens en dier. Klik voor vervolg van dit artikel in maandblad CUNST op: 

    Voor UITGEBREIDE informatie over deze expositie kunt u een artikel lezen in Kunstblad CUNST. Klik hiervoor op: 

    Lees meer >> | 2980 keer bekeken

  • Dagblad Trouw: Boek en interview: Maarten Doorman. Bericht van Monica Maat. jan. 2016

    14 december 2015

    Geplaatst 28 januari 2016

     

     

    Bericht van KUP 11 lid Monica Maat i.v.m. boek en interview:  "De navel van Daphne over beeldende kunst en engagement" van Maarten Doorman

    Geplaatst in de context van maatschappelijk engagement in verband met expostie van kunstenaarscollectief KUP 11 over zwerfvuil.

    In de beeldende kunsten is niets wat het is. Kijk maar: je ziet niet wat je ziet. Maar van de politiek en van de moraal wordt juist ondubbelzinnigheid verlangd. Hoe kan kunst dan politiek of moreel zijn?Mag alles in de kunst of zijn er grenzen? Moet de politiek zich met kunst bemoeien en kunnen de beeldende kunsten politiek zijn? Of verschuilen ze zich ten onrechte in een ivoren toren?Veel hedendaagse kunstenaars trekken met een boodschap de wereld in. Levert dat goede kunst op? Het is een heet hangijzer in de kunst van nu.In De navel van Daphne werpt Maarten Doorman aan de hand van voorbeelden uit de hedendaagse kunst nieuw licht op het doolhof van engagement in de kunst.Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert kunstkritiek aan de Universiteit van Amsterdam en cultuurfilosofie aan de Universiteit Maastricht.


    Onderstaand: Artikel in dagblad TROUW van Leonie Breebaart i.v.m. het boek dat Maarten Doornman schreef getiteld: 'De navel van Daphne. Over beeldende kunst en engagement.'

     

    Trouw.nl

    Bescherm de dubbelzinnigheid in de kunst

    Door: Leonie Breebaart − 12/01/16

    Maarten Doorman schreef het boek:  'De navel van Daphne over beeldende kunst en engagement.'

     

    Maarten Doorman over Ai Wei Wei's installatie S.A.C.R.E.D. 'Omdat je als toeschouwer door een luikje moet loeren, besef je opeens dat je zelf in de positie van bewaker wordt gedrongen. Dan wordt het goede kunst, omdat het ingewikkeld wordt.'

    In 2011 hebben de Chinese autoriteiten Ai Weiwei 81 dagen opgesloten op een geheime locatie zonder officiële aanklachten tegen hem in te dienen. Tijdens deze periode van gevangenschap werd Ai constant verhoord en onder 24-uurs bewaking geplaatst, vergezeld door twee bewakers die zijn zijde nooit verlieten, zelfs niet wanneer hij naar de wc ging of ging slapen.

    De tentoonstelling met de installatie S.A.C.R.E.D. (2011-2013) was voor het eerst te zien op de Biënnale van Venetië in 2013. De installatie richt zich op Ai Weiwei als politiek gevangene in China. De zes bijna manshoge stalen kisten vullen nagenoeg een hele zaal. Kijkgaten in de wanden bieden zicht op steeds dezelfde maquette van de cel waar de kunstenaar eenentachtig dagen in isolement verkeerde, onder permanent toezicht. Wassen poppen van de kunstenaar en zijn bewakers verbeelden per kist andere taferelen van het verhaal, als de staties van een kruisgang.

     

     

    Een Rembrandt mag tachtig miljoen kosten, maar moderne kunst moet zich voortdurend bewijzen, constateert dichter en filosoof Maarten Doorman.

     

    Hoe is dat zo gekomen?

    Het overkomt ons allemaal weleens, in het museum, of als we op straat een beeld aantreffen van een hedendaagse kunstenaar. Dat we denken: is dat nou kunst? En waarom dan? Bij Maarten Doorman (1957), zowel filosoof als dichter, drong die vraag zich de laatste jaren sterker op dan voorheen.

    Niet dat Doorman behoort tot degenen die met een boog om moderne kunst heenlopen, integendeel, hij is een liefhebber. Maar het valt hem wel op dat moderne kunst de laatste jaren culturele status heeft verloren. Terwijl de oude meesters van het Rijksmuseum volop bijdragen aan onze nationale trots, lijken moderne Nederlandse kunstenaars vooral ervaren te worden als een blok aan het been. "Het rijk kan achteloos tachtig miljoen uit zijn achterzak trekken voor een Rembrandt", constateert Doorman, "maar als het een tiende van dat bedrag uitgeeft aan een modern Nederlands kunstwerk, dan is de wereld te klein". Moderne kunst heeft een imagoprobleem.

    Dat is niet altijd zo geweest?
    "Een eeuw geleden deed moderne kunst er nog toe. De moderne kunstenaar vertegenwoordigde iets spannends: de avant-garde. Kubisme, dada, abstractie, popart; dat waren allemaal revolutionaire stromingen, die stonden voor vooruitgang. Alles zou beter worden, dat geloof hield in de twintigste eeuw nog lang stand, en daar profiteerde de kunst van. Dus als je abstracte kunst mooi vond, hoorde je eigenlijk vanzelf tot een voorhoede, dat gaf aanzien. Als je daarentegen meer hield van figuratieve kunst, had je duidelijk de boot gemist.  "Pas in de jaren tachtig veranderde dat. Postmodernisten constateerden dat de 'grote verhalen' hun beste tijd hadden gehad, dat gold dus ook voor het 'verhaal' van vooruitgang, waaraan de status van de moderne kunst zo lang gekoppeld was gebleven. Niemand geloofde daar nog werkelijk in, en dus verbleekte ook het geloof in een culturele avant-garde."

    Lees meer >> | 1707 keer bekeken

  • MOVING bijeenkomst in Lelystad op 30 december 2015 Symbool der Gastvrijheid t.b.v. vluchtelingen

    4 november 2015

    Geplaatst: 14 december 2015 door monica maat

     

     

    MOVING

    De kracht van een klein gebaar

    30 december 15.30 uur onder Symbool der Gastvrijheid, stationsplein Lelystad. 

     

    Vanuit de gedachte dat een klein gebaar een grote impact kan hebben op iemands leven, is MOVING ontstaan. Een sociaal maatschappelijk project om begrip voor de vluchtelingen te bewerkstelligen. 

    30 december om 15.30 uur vertrekken wij met een beladen optimist op het stationsplein onder het Symbool der Gastvrijheid (Andre Volten).

    Wij hopen op uw bijdrage, tot 30 december. 

    Zie ook het FB event van #Loods32, en meld je aan. Kan ook via mail

                      

     

    Lees meer >> | 1348 keer bekeken

  • Le Passage Lelystad. De Schoonheid van geometrie. Werken van Monica Maat in lunchroom Le Passage Lelystad 2015- 2016

    19 september 2015

     

    Geplaatst door monica maat 4 nov. 2015

    De Schoonheid van Geometrie.

    Enkele werken van monica maat  in lunchroom Le Passage Lelystad nov.2015 tot eind jan.2016

     

     

     

     

     

    Lees meer >> | 1602 keer bekeken

  • Expositie 'Zicht op Nieuws' bij Omroep Flevoland 9 oktober 2015 - 4 januari 2016

    14 september 2015

    Geplaatst op 14 september 2015

     

     

    KUP 11 EXPOSEERT BIJ OMROEP

    FLEVOLAND

     

    UITNODIGING EXPOSITIE: 'ZICHT OP NIEUWS'

     

     

               

                Uitnodiging vervaardigd door Omroep Flevoland

    Lees meer >> | 1722 keer bekeken

  • Atelierroute Lelystad 2015 Fotoreportage expositie in De Kubus en op Lelystart

    4 september 2015

    Geplaatst 4 september 2015

     

    ATELIERROUTE 2015

    10 jarig bestaan op 3 en 4 oktober                           

                               

    Lees meer >> | 2267 keer bekeken

  • Atelierroute Lelystad 2015 op 3 en 4 oktober bestaat 10 jaar.

    4 september 2015


    Geplaatst 4 september 2015

     

    ATELIERROUTE 2015

    10 jarig bestaan op 3 en 4 oktober                                 

                                     

    Lees meer >> | 1619 keer bekeken

  • Lelystart 11,12 en 13 september 2015

    24 augustus 2015

    Geplaatst 23 augustus 2015

     

    Lelystart 2015

     

    11,12 en 13 september

     

    Op 11, 12 en 13 september vindt LelySTART plaats, een groot evenement, als start van het culturele seizoen 2015/2016 in Lelystad. 

    Agora Theater, Poppodium Underground, De Kubus, FlevoMeer Bibliotheek Lelystad en City Marketing Lelystad organiseren samen talloze optredens, demonstraties, workshops en straattheater in het Stadshart van Lelystad. Het culturele festival pakt dit jaar weer groots uit en al deze onderdelen zijn gratis te bezoeken.

    Voor uitgebreide informatie zie:  www.lelystart.nl

     

     

    Lees meer >> | 1093 keer bekeken

  • Expositie DE VERBEELDING. TINY'S GALLERY juni 2015. FOTOREPORTAGE + Suppoosten KUP 11 en Filmpje over Tiny's Galerie met o.a. werk van KUP 11 augustus 2015

    24 augustus 2015

    Geplaatst 26 juni 2015

     

            

                           

     

    FOTOREPORTAGE OPENING EXPOSITIE DE VERBEELDING 20 juni 2015 in TINY'S GALLERY

    Voor berichtgevingen uitnodiging en persberichten zie onder deze fotoreportage

     

                     

                 

    Lees meer >> | 1497 keer bekeken

  • Artifest Lelystad Zomerfestival 28,29 en 30 augustus 2015

    18 augustus 2015

    Geplaatst 23 augustus 2015

     

     

     

    Artifest Zomerfestival

            

    Op 28, 29 en 30 augustus vindt ARTIFEST plaats; hét zomerfestival van Lelystad. Naast een kunstmarkt  worden er talrijke activiteiten georganiseerd,   workshops gehouden en zijn er diverse dansuitvoeringen te zien. Ook zijn er  diverse stijlen muziek te beluisteren.

    Locatie:  ARTIFEST terrein Parkwijk Lelystad

     

    Voor informatie en het uitgebreide programma zie: www.artifest.nu

     

    Lees meer >> | 1107 keer bekeken

  • Meer blogs >>