Blog
Wil je op de hoogte blijven van mijn blogs? Abonneer je dan op mijn nieuwsbrief.-
Blog Monica Maat BLOG Kunstberichten 2009 - 2020
20 augustus 2020
Cijfers m.b.t. dit blog per 1 febr. 2019
Dit blog is geplaatst op 16 mei 2012 en bevat berichten vanaf 2009. Op 1 februari 2019 bevat het blog 165 thema’s en is dan in het totaal 122.172 maal bekeken.
Inleiding: Op dit Blog vindt u berichten vanaf 2009 tot en met 2020 over talrijke kunstactiviteiten zoals: Exposities - Galerie Bos Fine Art - Persberichten - Atelierroutes - Gedichten - Dijkdichters - Foto's - alsook van kunstenaars en manifestaties uit het hele land.
TV opname omroep Flevoland
De Lelystadse kunstenaar Monica Maat is genomineerd voor de 5e Internationle André Evard Preis. Naar aanleiding van de nominatie zond Omroep Flevoland op 19 oktober 2018 een TV opname uit met de aanhef: MONICA MAAT EN DE LIEFDE voor GEOMETRISCHE KUNST . Een lijnenspel met kleuren. Dimensies op het platte vlak met geometrische kunst. Internationale erkenning.
LINK Omroep Flevoland - Nieuws - Monica Maat in de race voor Duitse ...www.omroepflevoland.nl/nieuws/.../monica-maat-in-de-race-voor-duitse-kunstprijs Of: Monica Maat in de race voor Duitse kunstprijs - YouTube
Monica Maat in de race voor Duitse kunstprijs - YouTube
OPRICHTING KUP 11 4 februari 2011
Over de oprichting en het ontstaan van het kunstenaarscollectief KUP 11, op 4 februari 2011 kunt u meer lezen op mijn KUNSTBLOG. Klik daarvoor op: KUNSTBLOG Inleiding Monica Maat + info Kup 11
Lees meer >> | 0 Reacties | 259 keer bekeken
-
Galerie Bos Fine Art expositie 'STOCK SALES' 50 gerenommeerde kunstenaars tonen concrete kunst 12 - 31 aug. 2020
20 augustus 2020Geplaatst 20 augustus 2020
Expositie STOCK SALES
12 t/m 30 augustus 2020
Beste mensen!
Er is weer wat leven in de ‘kunstbrouwerij’. Komt u kijken? Er zijn twee exposities te bezichtigen bij Galerie Bos Fine Art in Den Haag [naast het Mauritshuis].
Het betreft een Duo Expositie en een Groepsexpositie onder de noemer ‘Stock Sales’ met concrete, geometrische en minimalistische kunst van 50 gerenommeerde kunstenaars.
Ik neem deel aan de groepsexpositie.
U kunt de expositie op uw gemak bekijken, de galerie heeft verschillende grote zalen tot haar beschikking , prachtig gelegen bij de Hofvijver, het Mauritshuis en het historisch centrum voor het geval u het één en ander wilt combineren.
De expositie duurt van 12 tot en met 30 augustus. Er is geen aparte opening.
Bos Fine Art
Korte Vijverberg 2
2513 AB Den Haag | The Hague
naast het Mauritshuis | next to the Mauritshuisdonderdag t/m zondag 12.00 - 18.00 uur
Thursday - Sunday 12pm - 6 pm
Met vriendelijke groet,
Monica Maat
Foto frontaal met groot schilderij 'Islamitische Geometrie ontwerp 2' van Monica Maat ©
Boven: Rechts in de hoek kleurig schilderij 'Driehoek verspreid nr. 2' van Monica Maat. Op de voorgrond een beeld van Henk Rusman. [Benedenzaal]
mm
Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 620 keer bekeken
-
Allegro Brillante muzikale film. Tussen Geometrie en Muziek en Allegro Brillante, over het ontstaan van een geometrische film [van Annette Kruisbrink]
20 augustus 2020Geplaatst 20 augustus 2020
Over een muzikale film en geometrie.
Tussen Geometrie en Muziek en Allegro Brillante
Over het ontstaan van een muzikale film
Het was 2017, daar begon het, tegen het einde van dat jaar werd o.a. de basis gelegd voor wat later zou uitmonden in een muzikale film gebaseerd op geometrie. Dat jaar, 2017 begon vol schwung en leuke activiteiten en was sowieso bijzonder i.v.m. de viering van 100 jaar De Stijl. Een andere activiteit in dat jaar was het samenstellen van een boek samen met dichter Michel Martinus over geometrie. D.w.z. ik had Michel gevraagd om gedichten bij mijn geometrische werken te schrijven, terwijl ikzelf een toelichting schreef over de werkwijze en het ontstaan van het werk. Vol vaart ging Michel aan de slag en binnen mum van tijd stuurde hij elke dag een lyrisch gedicht bij de geometrische afbeeldingen die ik hem per dag zond, met soms meerdere variaties op hetzelfde werk. En zo vlogen wij 2018 binnen terwijl ikzelf de lay-out en vormgeving van het boek verzorgde. Ons plan om het boek in het Stadsmuseum van Harderwijk te presenteren werd enthousiast ontvangen en ook de werkzaamheden rondom mijn geometrische kunstfilm die in het museum gepresenteerd zou worden liepen gesmeerd. Zo wisten we met veel plezier naar de presentatie toe te leven. Toch ontbrak er nog wat. Corien van der Meulen, de vol passie werkende directeur van het Stadsmuseum zou een welkomstwoord houden en het eerste exemplaar van ons boek in ontvangst nemen, kunsthistorica Sophie van Steenderen, die ik hoog acht vanwege haar originele en vlotte presentaties en columns zou, op ons verzoek op haar geheel eigen wijze, over de tentoonstelling vertellen, dus daar lag het niet aan. Nu hou ik op één of andere manier erg van combinaties, waarom weet ik niet, maar goed die waren inmiddels al behoorlijk ontstaan, toch ontbrak er wat. Er was beeldende kunst, dichtkunst, film-animatiekunst en ...? Muziek, muziek, dat was het wat ontbrak! En laat nou Michel Martinus een gitaarduo en componiste kennen! Zou dat wat kunnen zijn? Zou hij ze aanschrijven?
Tussen kwast en muziek
Muziek en beeldende kunst… er zijn oneindig veel voorbeelden van. Zo schreef de Franse kunsttheoreticus Charles Blanc in 1876 al dat kleur en muziek meer met elkaar te maken hebben dan we denken. Die gedachte had o.a. invloed op Vincent van Gogh. Hij nam pianolessen om kleurtonen beter te begrijpen. Zijn bekendste werk ‘Zonnebloemen’ omschreef hij niet voor niets als een ‘symfonie in blauw en geel’. Maar er is meer tussen kwast en muziek. Ook in de moderne kunststromingen speelde klassieke muziek een rol. De expressionistische kunstenaar Wassily Kandinsky bijvoorbeeld, vond zijn inspiratie o.a. in de Oostenrijkse componist *Arnold Schoenberg. [Schönberg] De ideeën van Schoenberg over klassieke muziek vielen goed bij de Russische kunstenaar. Kadinsky legde namelijk veel verbanden tussen de muzikale composities en zijn schilderwerk en probeerde zo geluid om te zetten in kleur en vormen. Op die manier vertegenwoordigde elke kleur een ander timbre. [klankkleur] Ik doe het hem niet na!
Wassily Kandinsky Impression III [Concert] 1911 Oil on canvas. De Städtische Galerie im Lenbachhaus in Munchen
Schilderij van Van Gogh De Sterrennacht. Henri Dutilleux [1916 -Parijs 2013] was een Franse componist en muziekpedagoog. Hij componeerde Timbres, espace, mouvement, een werk voor orkest dat door hem in 1978 is geschreven. Het draagt als ondertitel La nuit etoilée, wat een verwijzing is naar het schilderij De Sterrennacht van Vincent van Gogh
Boven: afbeelding van een fresco waarop een Lyra is te zien.
Boven: detail grafschildering bij Beni-Hasan van een Semitische nomade met Lyra.[soort harp]
Tussen penseel em stilte of... harp?
In tegenstelling tot Kandinsky hou ik van stilte als ik met mijn geometrische werk bezig ben. Het ontwerpen en schilderen is voor mij een soort meditatie en stilte lijkt daarbij ruimte in mijn hoofd en borstkas te geven. Daarnaast hou ik het meest van de klanken van de harp en dat doet mij denken aan oude afbeeldingen op rotswanden, u heeft ze vast wel eens gezien. Ik neem u even mee terug in de tijd, in dit geval naar de necropolis van Beni Hasan, de stad van de doden in Egypte. Een grote begraafplaats met rotsgraven. De oudste afbeelding van een ‘soort’ harp de z.g. Lyra is te vinden op een grafschildering bij Beni-Hasan waar een Semiet de klankkast tegen zijn buik houdt. De fresco is van 1890 v. Christus en laat rondtrekkende nomaden uit Assyrie [nu Syrië] zien.
Men weet overigens zeker dat dit Semieten zijn, want zij droegen veelkleurige kleding, terwijl de Egyptenaren alleen wit droegen. Dat is op de grafschilderingen duidelijk te zien. Dit overigens terzijde, maar ik vond het een aardig gegeven om te vertellen.
Tussen geometrie en muziek
Tja,… muziek en beeldende kunst is te doen maar muziek en geometrie, dat is andere kost, geen gemakkelijk thema. Er is genoeg te vinden daar niet van, maar ga maar eens vertellen over John Coltrane, jazzmuzikant en een van de meest invloedrijkste saxofonisten uit de jazzgeschiedenis [New York 1926 –1967] en over de Coltrane Cirkel & Geometrie.
Nu moet u weten dat mijn theoretische muziekkennis volstrekt ontoereikend is al schrijf en componeer ik liedjes en pingel ik wat op mijn keybord, maar heel eenvoudig gezegd zette Coltrane zijn muzieknoten die hij had omgezet in letters, niet in horizontale notenbalken maar in cirkels, zijn z.g. TOONCIRKELS. Binnenin die cirkels kun je lijnen doortrekken, door de toonvakken met elkaar te verbinden zodat er bijvoorbeeld een geometrisch figuur zoals een pentagram [vijfpuntige ster] te voorschijn komt waarvan de punten symmetrisch aan de kanten van de cirkel bij dezelfde noten uitkomen, of je ziet met andere verbindingen tussen de tonen bijvoorbeeld een dodecagram [twaalfpuntige ster] verschijnen. Zo heeft hij vele variaties toegepast.
Voorbeelden Coltrane Cirkel pentagram en dodecagram
Op een andere manier hebben, zoals u waarschijnlijk bekend is, ook vele onderzoeken plaatsgevonden naar de composities van Johann Sebastiaan Bach in verband met geometrie en numerologie. Bachs composities worden ook wel als architectonische bouwwerken gezien of omschreven als heel geconstrueerde, mathematische muziek.
Schilderij San Marco monica maat ©
Tussen geometrie en twee Gitaren
Ik schreef al over kunstenaars die zich lieten inspireren door muziek, maar dat kan natuurlijk ook andersom werken, want vele componisten lieten of laten zich inspireren bij het schrijven van een compositie door kunstwerken. U vindt er iets verderop in deze brief een levend voorbeeld van, want ondertussen had dichter Michel Martinus de componiste aangeschreven en dat was niet tevergeefs. Zo werd in 2017 een basis gelegd die, naar later bleek, tot een prachtige muzikale schepping en samenwerking heeft geleid. Aan mij is de eer te beurt gevallen dat op twee van mijn geometrische werken, met bijbehorende gedichten van Michel Martinus, een compositie is geschreven door componiste Annette Kruisbrink. Samen met Arlette Ruelens heeft zij deze compositie voor twee gitaren inmiddels ten gehore gebracht op een aantal openingen van mijn exposities namelijk in het Stadsmuseum Harderwijk en Galerie Bos Fine Art in Den Haag.
Schilderij Islamitische geometrie design no.2 Diamant van monica maat © Eén van de twee werken waarop de compositie Allegro Brillante is gemaakt.
Schilderij Islamitische geometrie design no.1 [blauw] van monica maat © Eén van de twee werken waarop de compositie Allegro Brillante is gemaakt eSchilderij Islamitische geometrie design no.1 n waar de dichter Michel Martinus een gedicht op heeft geschreven.
ISLAMITISCHE GEOMETRIE design no 1
Met duimstok ben ik haar werk binnengestapt om de invloeden,
verhoudingen en kleuren van grof tot fijner te schatten en te meten.
Uit gekaderde mond, verbinden lijnen en vlakken,
als meetkundige vormen elkaar, volgens de oude
Islamitische rekentijd. Door zintuigen wordt
hedendaagse kennis met veelgeprezen wetenschap
tot groter schoonheid in nieuwe creaties ontworpen,
zonder de maat te nemen.
Michel Martinus ©
Annette Kruisbrink vertelt over haar compositie 'Allegro Brillante' voor twee gitaren:
"De compositie is gemaakt ter gelegenheid van de presentatie van een kunstboek van Monica met gedichten van Michel Martinus. Uit het boek koos ik twee door Monica gemaakte geometrische afbeeldingen en de daarop geïnspireerde teksten van Michel Martinus. Met behulp van een web app waarbij middels geometrische figuren toonladders en akkoorden gevormd kunnen worden, heb ik de vormen van de twee afbeeldingen nagebootst. Met de zo ontstane akkoorden en toonladders is Allegro Brillante gecomponeerd".
Uitvoering van Compositie 'Allegro Brillante' op film
Begon ik dit artikel met het jaar 2017, inmiddels is het 2020 en afgelopen mei is de compositie ’Allegro Brillante’ op film vastgelegd. Over Geometrie en Muziek gesproken, ik kan er nog veel over vertellen maar het filmpje heeft nu lang genoeg op zich laten wachten en soms zegt muziek meer dan woorden, een compositie laat zich immers niet in woorden vatten. Neemt u een kijkje? U kunt het zien en beluisteren via:
Publicatie
Dit artikel is per 19 september 2020 gepubliceerd bij de rubriek KUNSTNIEUWS van EXTO: https://www.exto.nl/kunstnieuws/monica-maat-2.html
Online expositie bij Exto
Mijn online expositie in galerie ‘OPMAAT’ bij Exto is te bezichtigen via exto.nl | 'De Schoonheid van Geometrie anno 2020' als ...
mm
Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 502 keer bekeken
-
MALEVITSJ het begin van de abstracte kunst en 'De schoonheid van Geometrie anno 2020'
5 mei 2020Geplaatst 20 aug. 2020
De schoonheid van geometrie anno 2020
april 2020 Monica Maat
Allereerst in deze bijzondere periode voor u een gedicht van Herman de Coninck
O, ik weet het niet
maar besta, wees mooi.
Zeg: kijk, een vogel
en leer me de vogel zien.
Zeg: het leven is een brood
om in te bijten en de appels zien rood
van plezier, en nog en nog, zeg iets.
Leer me huilen, en als ik huil
leer me dan zeggen: het is niets.Waar begin je?
Waar begin je met een verhaal in deze tijd waarin tot uiting komt dat de werkelijkheid en maakbaarheid van onze [wereld] maatschappij minder controleerbaar is dan we wensen? Hoe weerbaar zijn we, hoe inventief? Nou m.i. behoorlijk. Ik vind het geweldig hoe we onszelf kunnen verrassen. Anders dan de stadsomroeper van vroeger hebben we buitengewone mogelijkheden via het huidige internet. Daarom presenteer ik op dit moment graag ‘De Schoonheid van Geometrie Anno 2020’, een selectie van geometrische kunstwerken via de online expositie: ‘OPMAAT 2020’. Een leuke mogelijkheid van online exposeren die momenteel door Exto wordt aangeboden.Abstracte kunst
Nogmaals, waar begin je een verhaal, in dit geval over kunst want dit is immers een kunstbericht. Over welke kunst? Wat versta je onder kunst? Nog niet eens begonnen, zijn er al een aantal vragen van de velen die nog zouden volgen als je hier niet direct stopt! Waar begin je dan? Aan het begin natuurlijk, maar bij een verhaal over kunst ligt dat m.i. anders, dan moet je gaan 'kaderen'. Bij de gedachte aan kaderen zie ik ineens een zwart vierkant voor me. Hoe komt een mens op zoiets? In mijn geval moet ik terug naar mijn jonge kinderjaren. Ik was redelijk doof en zodoende ingesteld op beelden. Ik vond het helemaal niet erg om doof te zijn. Al snel had ik in de gaten dat ik daardoor de dagelijkse wereld kon ontvluchten en in een eigen wereld van louter mooie dingen kon leven. Ik vond het geweldig! Het gaf mij namelijk de mogelijkheid om mij niet te hoeven aanpassen en mijn eigen weg te kunnen gaan.Omhooggevallen — Monica Maat
Omlaaggevallen — Monica Maat
Eindeloos zat ik met mijn neus in de boeken en dan vooral kunstboeken die thuis nogal voorradig waren. Vele kunststromingen kwamen langs en bijna alles had mijn belangstelling maar ik had ook zo mijn uitgesproken voorkeuren. De impressionisten, expressionisten, Monet en Manet, Paul Klee, maar vooral Cezanne was mijn lievelingsschilder. En van de beeldhouwers was dat indertijd August Rodin, omdat mijn vader beeldhouwde ben ik daar zo’n beetje mee opgegroeid. Opvallend genoeg wel allemaal Franse kunstenaars, maar vroeg of laat kom je een keer van dat Franse pad af om uit te komen bij een Zwart Vierkant en dat voert je naar het toen tsaarbestuurde Rusland. Daar schilderde een man met de naam Kasimir Malevitsj [1879- 1935 ook wel Malévich] aan een heel bijzonder schilderij, een zwart vierkant op een witte achtergrond dat de naam 'Zwart Suprematisch Vierkant' kreeg.
En die man, die Russische kunstenaar, noemde dit schilderij het begin van de abstracte kunst. Hij verbond er meteen een stroming aan namelijk het ‘Suprematisme’ en zo bouwde hij een theorie op. Kunst beweerde hij, moest de zuivere waarheden laten zien en de mens verheffen boven de zorgen van het dagelijks leven. Mmm, nu begrijp ik nog beter waarom ik die doofheid uit mijn kinderjaren nog niet zo gek vond.
In 1915 publiceerde Malevitsj tevens zijn manifest 'Van Kubisme tot Futurisme tot Suprematie'. Hierin schreef hij over de abstracte kunst en kreeg grote bekendheid in West Europa als theoreticus en docent van het constructivisme en het suprematisme. Het suprematisme werkte vooral met geometrische figuren zoals het vierkant, de cirkel en de rechthoek. Kunst was voor Malevitsj ook verbonden aan het spirituele en diende naar zijn mening geen politieke of sociale doelstelling te hebben. En dit nu onderscheidde hem van de constructivisten.
Je zou kunnen zeggen dat de meest radicale en iconische uitdrukking van de abstracte kunst uiteindelijk het schilderij Zwart Vierkant van Malevitsj uit 1915 is.
Kazimir Malevich Zwart Vierkant, olieverf op doek, Collectie Staats Russisch Museum, St. Petersburg
Kazimir Malevich Zelfportret 1933 Staats Russisch Museum, St. Petersburg
Zo, dat was 1915, ondertussen heeft Kasimir Malevitsj heel wat teweeg gebracht. Maar hoe kom ik in dit verhaal nu bij mijn geometrische kunst uit? Daarvoor moet ik toch nog wat jaartallen terug de tijd in. Abstracte kunst werd populair en in 1917 ontstond in Nederland kunstbeweging ’De Stijl’ met o.a. Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld. In het verlengde daarvan ontstond in 1919 in Duitsland kunstbeweging ‘Bauhaus’. En daarna? De oceaan over en weer terug? Ja, bijna maar eerst nog even dit:
In de jaren dertig en veertig werd het surrealisme de belangrijkste internationale kunststroming.Toch was er een 'concurrent', u raad het al, de abstracte kunst, met een vertakking naar de geometrische abstractie. Niettemin verdween de geometrische abstractie later min of meer uit het geheugen. Is dit dan het einde van het begin van dit verhaal? Nou nee, wacht u alstublieft nog een tel, ik neem u mee, 'even' de oceaan over. Na de tweede wereldoorlog werd de abstractie namelijk opgepakt door Amerikaanse kunstenaars.
Stopt het verhaal dan hier in de jaren '60 en '70? Nee, eigenlijk ook niet, want abstractie kent geen écht duidelijk begin, ook al heb ik dit verhaal geschreven over abstracte kunst vanaf Malevitsj. Nu kom ik bij mijn eigen inspiratiebron uit, want ver daarvoor werkte de Islamitische kunst al met abstract geometrische vormen en daarvoor werkte de wiskunde er al mee. En dat is precies waar mijn eigen werk - kort gezegd - op is gebaseerd. Kom ik, voor het einde van mijn poging tot een begin, nog een moment terug op ‘Zwart Vierkant’. In de huidige tijd zou dat misschien vallen onder de term minimalisme en dat doet mij denken aan de Amerikaanse kunstenaar Ellsworht Kelly. O, o, ik moet stoppen want wat is nu het begin en waar eindigt het? Ach, daar had ik in het begin van dit schrijven al een oplossing voor gevonden: ik ga ‘kaderen’. Hoe?
Allereerst kunt u onderaan dit kunstbericht de link aanklikken die u brengt naar mijn online Galerie 'OPMAAT 2020' met o.a. werk uit het kunstboek 'De Schoonheid van Geometrie'. Aldaar wel even klikken op: online expositie.
En dan is er een link naar het werk van Ellsworth Kelly. In 2017 in Museum Voorlinden in Wassenaar tentoongesteld. Van mijn bezoek aan die tentoonstelling zijn o.a. foto’s van het werk van Kelly te zien.
Vensterkruis, manipuleerbaar waarnemen’ Monica Maat. Genomineerd voor de André Evard-Preis, één van ’s werelds belangrijkste kunstprijzen voor concrete en constructieve kunst.
Monica Maat Rechthoeken in perspectief 2
In meer of mindere mate doof of niet, de creatie van mijn eigen wereldje bestaat gelukkig nog steeds, maar een innerlijk stemmetje blijft hinderlijk hoorbaar roepen: waar zijn de vrouwen van vroeger in dit verhaal? Kort en krachtig: Doodgezwegen, lange tijd! En ik stond er in mijn kinderjaren niet bij stil. Daar is gelukkig al lang verandering in gekomen ook al zijn we er nog lang niet! Gelukkig laat Galerie Bos Fine Art, waar ik bij ben aangesloten, genoeg kunstenaressen zien!
Tot slot, in deze tijd ontkom je er niet aan om als je Malevitsj en de kunstenaars van De Stijl hebt aangehaald te denken aan de Spaanse Griep van 1918. Een dodelijke pandemie die vijftig tot honderd miljoen slachtoffers eiste. Deze kunstenaars zijn aan dat vreselijke lot ontkomen.
Hopelijk komen wij zo spoedig mogelijk van onze huidige pandemie af. Ik wens u voor nu veel gezondheid en voor wie het van toepassing is, veel sterkte en moed toe!
Mocht u interesse hebben in het kunstboek 'De schoonheid van Geometrie', met gedichten van dichter Michel Martinus en geometrisch werk met toelichting van mijn hand dan kunt u het kunstboek via deze link rechtstreeks bestellen.
Publicatie
Dit artikel is per 23 april 2020 gepubliceerd bij de rubriek KUNSTNIEUWS van EXTO: https://www.exto.nl/kunstnieuws/monica-maat.html
mm
Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 571 keer bekeken
-
Kunst stopt niet in Coronatijd: Online expositie met Kunstartikel 'De schoonheid van Geometrie anno 2020' Monica Maat 26 mrt.- 30 juni 2020
10 december 2019Geplaatst 5 mei 2020
Kunst stopt niet in Coronatijd
ONLINE EXPOSITIE: 'DE SCHOONHEID van GEOMETRIE Anno 2020'
met KUNSTARTIKEL over Abstractie, Malevitsj en Geometrie
Online expositie in coronatijd
Rechthoeken in perspectief 2 monica maat
Waar begin je met een verhaal in deze tijd waarin tot uiting komt dat de werkelijkheid en maakbaarheid van onze [wereld] maatschappij minder controleerbaar is dan we wensen? Hoe weerbaar zijn we, hoe inventief? Nou m.i. behoorlijk. Ik vind het geweldig hoe we onszelf kunnen verrassen. Anders dan de stadsomroeper van vroeger hebben we buitengewone mogelijkheden via het huidige internet. Daarom presenteer ik op dit moment graag ‘De Schoonheid van Geometrie Anno 2020’, een selectie van geometrische kunstwerken via de online expositie in galerie: ‘OPMAAT 2020’. Een leuke mogelijkheid van online exposeren die momenteel door Exto wordt aangeboden.
Artikel over Malevitsj, abstractie en geometrie
Zelfportret 1933 Russisch Museum St. Petersburg — Kazimir Malevich
Nogmaals: waar begin je met een verhaal in deze tijd ? Een artikel bij mijn online expositie, over o.a. mijn jeugdige voorkeur voor Franse schilders, mijn doofheid, Malevitsj, een zwart vierkant, abstractie en geometrie is geplaatst bij Nieuws van EXTO. Mocht u nieuwsgierig zijn dan U kunt het artikel lezen via: https://www.exto.nl/kunstnieuws/monica-maat.html
Wilt u een reactie geven? Dat zou ik leuk vinden.
mm.
Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 623 keer bekeken
-
BANTSILIEK Kunstexpo Flevoland 2020. 18 en 19 janauari Bantsiliek in BANT met Gedichten van Dijkdichters en Fotoreportage
28 november 2019Geplaatst 28 nov. 2019
nov. 2019. Aankondiging Achtste Kunst Expo Flevoland in Bant
Inleiding
De Kunst Expo Flevoland wordt op 18 en 19 januari 2020 voor de achtste keer gehouden in de Bantsiliek in Bant.
Hiervoor zijn 23 kunstenaars geselecteerd. U kunt mij daar vinden met geometrisch werk.
Het thema van deze editie is: In Woord en Beeld. Er wordt een verscheidenheid aan werk geëxposeerd zoals; schilderijen, keramiek en glaskunst. Ook worden er foto’s, textielvormen en sieraden getoond. In aansluiting op het thema zijn bijzondere gasten aanwezig, zoals de Dijkdichters [woord] en leerlingen van het 1e en 2e leerjaar van X-tuur [beeld] van het Zuyderzee Lyceum.
Hét Adres voor 18 en 19 januari 2020 is:
Bantsiliek, Zuidwend 2, 8314 AA BANT
Voor alle exposanten is een gedicht bij een werk gemaakt!
Gedicht 1
Dijkdichter Eric Kramer verraste mij alvast met een gedicht bij mijn werk [11 dec. 2019]
Geometrisch werk: Omhooggevallen Monica Maat ©
Tranen in verschiet
Met alle ballast
uit ons verleden
spoeden wij naar
een ongewisse verte
we kaderen, schermen
onze emoties af in een
abstracte werkelijkheid
in een mathematische
omgeving zoeken wij
een toekomst waarin
onze gevoelens veilig
worden opgeslagen -
maar tranen zijn nooit
te digitaliseren en zullen
immer blijven stromen:
als bitter in ons bestaan.
© 2019 erik kramer
Bij een schilderij van Monica Maat | Expo 2020 - Bantsiliek
PERSBERICHTEN
8 januari 2020. Citaten uit schrijvende media: Flevopost en de Noordoostpolder
Kunstexpo Flevoland 2020, met thema: 'In Woord en Beeld'
Kunstexpo Flevoland is een begrip aan het worden in de Noordoostpolder. Sinds 2010 wordt de kunstexpo gehouden, eerst jaarlijks en inmiddels om de twee jaar. De Bantsiliek in Bant is sinds de start de locatie en leent zich door de sfeer uitstekend voor het exposeren van een gevarieerd aanbod aan kunst. Tijdens deze achtste editie op 18 en 19 januari zullen kunstenaars van dichtbij en verder weg hun originele, bijzondere en unieke werken laten zien. Er zijn kunstenaars die werken met glas, hout of keramiek of schilderijen op doek of sieraden maken. Daarnaast heeft de KunstExpo twee speciale gasten: De Dijkdichters uit Lelystad en X-tuur-leerlingen uit Emmeloord.Kom kijken en genieten!
De Dijkdichters Lelystad
De Dijkdichters is een Lelystadse dichterskring die tweewekelijks bij elkaar komt om elkaars gedichten te bespreken. Voor Kunstexpo Flevoland hebben De Dijkdichters bij meerdere kunstenaars op de expo een gedicht gemaakt over een van zijn of haar werken. Dit gedicht zal in de stand van de kunstenaar te zien zijn.
Kunstenaars in spe – leerlingen van X-tuur
X-tuur is onderdeel van het Zuyderzee Lyceum in Emmeloord. 15 leerlingen van X-tuur hebben speciaal voor Kunstexpo Flevoland kunstobjecten gemaakt. Voor Kunst-Expo Flevoland zijn leerlingen uit klas 1 en 2 vanuit hun eigen invalshoek bezig geweest met het thema ‘In woord en beeld’. Met materialen als papier, hout, klei, papier-maché, verf en computeronderdelen hebben ze kunst gemaakt. Op Kunstexpo Flevoland laten ze onder andere schilderijen, posters, een kruk en kleine poppetjes zien. Wie weet, zitten de kunstenaars van de toekomst op X-tuur. Aan hun enthousiasme zal het niet liggen!
Anca Blok – KUNSTBLOC
Onder: portretten van Anca Blok in de Bantsiliek. Foto: monica maat
Een van de kunstenaars op Kunstexpo Flevoland is Anca Blok, 26 jaar geleden geboren in de Noordoostpolder. Met haar bedrijf KUNSTBLOC maakt ze grote en indringende zwart-witschilderijen van houtskool op katoen.
In 2019 heeft Anca geëxposeerd in het Rijksmuseum, op de VT Wonen&Design Beurs, in de Poldertoren en nu is ze te zien in de Bantsiliek. Op de Kunstexpo presenteert ze haar project ‘Polder-grond’ met grote schilderijen van boeren uit de Noordoostpolder ondersteund door gedichten en kleine landschapsschilderijen. Anca zal het hele weekend aanwezig zijn en gaat graag met bezoekers in gesprek over hun persoonlijke verhaal.
Anca Blok, Portret Rembrandt. Foto: monica maat
Vele vrijwilligershanden maken licht werk
Kunstexpo Flevoland wordt gehouden in de Bantsiliek in Bant. Het gebouw heeft een geweldige entourage voor kunst. De sfeer en de lichtinval bepalen voor een deel het succes van Kunstexpo Flevoland. Toch is dat niet de enige reden dat de kunstexpo in de Bantsiliek wordt gehouden. Kunstexpo Flevoland heeft geen winstoogmerk. Het bestuur wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van kunst en wil de kunstenaars een podium bieden om hun bijzondere werken aan een groot publiek te laten zien. Het is daarom geweldig dat de Bantsiliek veel vrijwilligers ter beschikking stelt om te helpen met opbouwen, afbreken en het verzorgen van de horeca voor, tijdens en na de kunstexpo. Hierdoor kunnen de kosten laag blijven en is Kunstexpo Flevoland toegankelijk voor iedereen.
Wat was er allemaal te zien?
Fotoreportage vanuit Bant [foto's monica maat]
Geometrische werken: Monica Maat
Paneel bij de entree van de Bantsiliek met schilderwerk van Miranda Meurs en geometrisch werk van Monica Maat
Gea Nijzing met beelden
Marjen Blanken met beelden van natuursteen
Sieraden van Ada Heidbuurt
Keramiek van Roland Meijer
Opening KUNSTEXPO FLEVOLAND 2020 op zaterdag 18 januari 2020.
Om half twaalf opende Tineke Smit samen met wethouder Wiemer Haagsma de KunstExpo officieel voor bezoekers. Hij las een bijpassend gedicht voor. Nynke Feenstra [jeugdburgemeester] nam het stokje over en las ook een prachtig passend gedicht voor.
Nynke's Gedicht
Het geheim vam mooie dingen
zit hem niet in kwast of draad.
Niet in kleur, niet in maat.
Niet in verf, steen of katoen
maar in de mensen die het maken.
En er stiekem hart en ziel indoen.
Nynke Feenstra - jeugdburgemeester
Keramiek en glaskunst is in het midden van de Bantsiliek opgesteld
Keramiek van Dick Tillema
Kunstkring De Verbeelding Emmeloord met o.a. objecten
Glaskunst van Tineke Smit
Schilderij van Kim Pasterkamp
Glasfusing en glasbewerken van Margret Takken
Sieraden van Dini Bruinsma
Inkttekeningen van Regina Snabel
Collage: details inkttekeningen van Regina Snabel
Nog een 2e Gedicht
De Stadsdichter [en Dijkdicher] van Lelystad Juul Baars verraste mij eveneens met een gedicht dat hij mij stuurde bij hetzelfde bovenstaande geometrische schilderij. [20 dec. 2019]
De weg
paradigma’s, regendruppels
driehoeksmeting, afgepast
strak gelijnd, stijgende zinnen
simpelheid, waar niets in pastdwarrelende rekenkunde
meetkundig op doek gebracht
mathematische verzinsels
in een kromme lijn bedachtwoorden blijven onbesproken
kleuren geven een idee
niemand weet waar ze naar toe gaan
toch wil iedereen graag meestrak geschikt, toch ongebonden
rechtheid in een kromme lijn
zwevend door de wijde ruimte
niets is wat het niet zal zijn© Juul Baars 21 november 2019
schilderij Monica Maat
Geometrie met manupulatie van de waarneming. Monica Maat
De perfecte organisatie van het bestuur voor de Kunstexpo Flevoland 2020 verdient een grote pluim. Dank, Dini Bruinsma, Elly Pelleboer, Tini Schoenmaker en voorzitster Tinke Smit voor jullie inzet en goede zorgen!
Aantal Bezoekers
In dit weekend is een recordaantal van 700 bezoekers ontvangen.
mm.
Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 1076 keer bekeken
-
Geometrisch werk in Tiny's Galerie Lelystad van Monica Maat. 11 - 17 december 2019
28 november 2019Geplaatst 10 dec. 2019
Geometrisch werk in
T I N Y 'S G A L E R I E Lelystad van monica maat 11 t/m 17 december 2019
Tiny's Galerie aan de Kroonpassage in Lelystad
Uitnodiging
Woensdag 11 december ben ik in de galerie aanwezig. De werken blijven t/m di. 17 december in de galerie te zien.
Tiny's Galerie
Kroonpassage 10, Lelystad
Openingstijden Di - Zat. 10.00- 18.00 uur
Kroonpassage Lelystad in kerstsfeer
mm
Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 745 keer bekeken
-
Galerie Bos Fine Art GRANDE FINALE Stock expositie 12 dec. 2019 t/m 5 jan 2020 in Den Haag + Fotoreportage
9 september 2019Geplaatst 28 nov. 2019
Stock expositie 'Grande Finale'
GALERIE BOS FINE ART DEN HAAG 12 dec.- 5 jan. 2020
Vanaf 12 december is een stock expositie te bezichtigen met geometrisch en minimalistisch werk van 80 nationale en internationale kunstenaars, waaronder ikzelf, die zijn aangesloten bij Galerie Bos Fine Art.
KERSTBORREL
In verband met deze stockexpositie is er een kerstborrel op zondag 15 dember om 16.00 uur. Iedereeen is welkom!
Deelnemende kunstenaars / participants:
Ada van Wonderen, Agnes van Genderen, Alexander Zaklynsky, Ankie de Reus, Beatrice van der Meer, Bill Kunst, Bruijninckx&Breebaart, Carrie Meijer, Cees van Rutten, Charlotte Burgmans, Christine Löw, Corine Barendregt, Herman Van de Poll, Cornelia Bruinewoud, Digna Weiss, Eef de Graaf, Eliza Kopec, Ellen van der Wiel, Eddy Stikkelorum, Frank Åsnes, Paul Wezenberg, Gerard van der Horst, Gijs Pape, Grace Wychowanska, Gregory Dubus, Gyula Sági, Han Reeder, Paul Snell, Henk Rusman, Herman Coppus, Hans Ensink op Kemna, Jan Hendriks, Jan Hoff, Jan Willem van Swigchem, Jeltje Van Houten, Johannes Blonk, Jürgen Wolff, Karin Beyens, Karin Wiertz, Katharina Fischborn, Kees Van de Wal, Laurens Mostert, Manja Hazenberg, Margriet van Engelen, Monica Maat, Olav Slingerland, Peter Kalkowsky, Pim Piët, Hein van Delft, Rob de Oude, Roger Bensasson, Rud Perree, Sandra Schijf, Tineke Porck, Walter Maas, Willem van Dam, Yvonne Willemse, Gerda Nijp-Bosma, Vivian Rozenbeek, Rob Streng, Ben Haggeman, Henk Winkelman, Ilkka Pärni, Kerstin Hedman, Evelyn Snoek, Oliver Labs
Foto boven: 9 dec. 2019 het inrichten van een aantal zalen is begonnen!
Adres: Korte Vijverberg 2, 2513AB Den Haag
Openingstijden: do. t/m zo. 12.00 -18.00 uur
Foto's 'Grande Finale', Stock Expositie 15 dec. 2019
Entree Galerie
Kunstwerken benedenzaal
Kunstwerken 2e verdieping
Beelden/Sculpturen/Objecten zaal [Uitzicht op Hofvijver]
Kunstwerken in Bovenzaal
Kunstwerken benedenzaal
Kunstwerken benedenzaal
Kunstwerken benedenzaal
Beelden/Sculpturen/Objecten zaal
Beelden/Sculpturen/Objecten zaal
Kunstwerken gedeelte bovenzalen
Foto's: monica maat
Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 816 keer bekeken
-
Galerie Bos Fine Art Den Haag. Fotoreportage geslaagde Opening Solo Tentoonstelling Geometrische kunst 5-22 sept. 2019
2 juli 2019Geplaatst: 9-14 september 2019
Fotoreportage monica maat
Zondag 8 september 2019.
Geslaagde feestelijke opening solo tentoonstelling bij Galerie Bos Fine Art in Den Haag met geometrische kunst.
Successful festive opening solo exhibition at Galerie Bos Fine Art in The Hague with geometric art.
Above: Successful festive opening solo exhibition at Galerie Bos Fine Art in The Hague with geometric art.
Voor programma en toelichting expositie Galerie Bos Fine Art + toelichting muzikanten en kunstfilm op een eerdere pagina kunt u klikken op: Galerie Bos Fine Art Den Haag Solo ... - Monica Maat
Boven: Foto Galerie Bos Fine Art. Buitenkant aan de Korte Vijverberg in Den Haag.
Above: Exterior on the Korte Vijverberg in The Hague.
Op zondagmiddag 8 september 2019 vond de feestelijke opening plaats van de solo tentoonstelling met mijn geometrische werken bij Galerie Bos Fine Art in Den Haag. De tentoonstelling is met veel gevoel voor esthetiek en oog voor detail prachtig ingericht door beeldend kunstenaar Pim Piët.
* Het openingswoord werd gehouden door Clemens van Zeijl, bestuursvoorzitter van het Stadsmuseum en het Marius van Dokkum Museum Harderwijk.
* De componiste Annette Kruisbrink heeft een speciale compositie voor twee gitaren 'Allegro Brillante’ gemaakt op twee geometrische schilderijen van mij. Zij bracht deze compositie samen met Arlette Ruelens waarmee zij ‘The Anido Guitar Duo’ vormt, tijdens de opening van de expositie ten gehore.
[De compositie is bij Les Productions d’OZ in Canada in bladmuziek verschenen met de twee werken van mij op de omslag.]
* Mijn kunstfilm 'De schoonheid van Geometrie', die vorig jaar haar première in Harderwijk beleefde is nu ook bij galerie Bos Fine Art met succes getoond.
Boven: Foto vanuit Galerie Bos Fine Art met uitzicht op de Hofvijver en zijkant van het Mauritshuis.
Above: Photo from Galerie Bos Fine Art with a view of the Hofvijver and the side of the Mauritshuis [Museum]
Boven: Foto Entree.
Above: Photo Entrance
Boven: Foto tweede verdieping met geometrisch werk 'Zuilenspel'
Above: Photo second floor with my geometric work 'Zuilenspel'
'
Boven en onder: Foto's geometrisch werk in de galerie zalen.
Above and below: Photos with my geometric work in the gallery halls
Foto boven: er wordt aandachtig geluisterd naar het welkomswoord van Galerie Bos Fine Art.
Photo above: invited guests listen attentive to the welcome word from Gallery Bos Fine Art
Foto boven: geometrisch werk in één van de galerie zalen. Helemaal links hangt het werk: 'Islamitische geometrie 1'. Één van de twee werken waarop een compositie is gemaakt.
Photo above: geometric work in one of the gallery rooms. At the far left is the work: 'Islamic geometry 1'. One of the two works on which a composition has been made.
Foto boven: inleidend woord door Clemens van Zeijl, bestuursvoorzitter van het Stadsmuseum en het Marius van Dokkum Museum Harderwijk.
Photo above: introductory word by Clemens van Zeijl, chairman of the board of the City Museum and the Marius van Dokkum Museum Harderwijk.
Foto boven geometrisch werk: 'Islamitische geometrie 2'. Één van de twee werken waarop een compositie is gemaakt. [Op de voorgrond een sculptuur van kunstenaar Paul Bruijninckx en meubelmaker Nol Breebaart]
Photo above geometric work: 'Islamic geometry 2'. One of the two works on which a composition has been made. [In the foreground a sculpture by artist Paul Bruijninckx and furniture maker Nol Breebaart]
OPTREDEN The Anido Guitar Duo
Foto boven: The Anido Guitar Duo [ Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens] speelt een compositie op twee van mijn geometrische werken. De componiste Annette Kruisbrink heeft een speciale compositie 'Allegro Brillante' voor twee gitaren geschreven op twee geometrische schilderijen van mijn hand. [Voor de betreffende schilderijen zie foto's met tekst hierboven]
Photo above: The Anido Guitar Duo [Annette Kruisbrink and Arlette Ruelens] plays a composition on two of my geometric works. The composer Annette Kruisbrink has written a special composition 'Allegro Brillante' for two guitars on two geometric paintings of mine.
Voor meer info Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens zie: Annette Kruisbrink guitarist & composer uit Zwolle. www.annettekruisbrink.nl
Er wordt heel aandachtig geluisterd naar de muzikanten. 'Allegro Brillante' valt in goede aarde bij de bezoekers! Applaus, applaus, driewerf applaus, viel de muzikanten dan ook geheel terecht ten deel !!!
People listened very attentively to the musicians who played the piece 'Allegro Brillante'. It is well received by the visitors. The musicians have rightly received a big applause!
KUNSTFILM 'De schoonheid van Geometrie'
Onder: Op de opening wordt de kunstfilm van Monica 'De Schoonheid van Geometrie' bij Galerie Bos Fine Art getoond.
Boven: Tijdens de expositie is de film doorlopend in één van de zalen van Galerie Bos Fine Art te zien
Above: During the exhibition, the art film from Monica can be seen continuously in one of the rooms at Galerie Bos Fine Art
Boven: Tijdens de expositie is de film doorlopend te zien. Er wordt veel en goed naar gekeken en men vindt de kunstfilm naast leuk, over het algemeen ook verhelderend
Above: the film can be seen continuously during the exhibition. There is a lot of attention for it. People love the art film, but also they think the film clarifies much.
Onderwijl uitzicht op het plein van het Mauritshuis
Above: Meanwhile, a view of the square of the Mauritshuis [Museum]
Een artistieke combinatie van werk in een vredig avondzonnetje. Het is goed toeven !
Above: An artistic combination of work in a peaceful evening sun. The place feels good to be !
Aan al het goede komt een eind, maar een mooie herinnering blijft! Iedereen wordt hartelijk bedankt voor de medewerking aan deze vredige en harmonieuze openingsmiddag en de bezoekers voor hun lieve en warme belangstelling en reacties.
All good things come to an end, but a beautiful memory remains! Everyone is thanked for the cooperation in this peaceful and harmonious opening afternoon and the visitors for their kind and warm interest and reactions.
At the end in de hal, een betoverend ontwerp van de Haagse couturier/textielkunstenaar Peter George d'Angelino Tap, die in hetzelfde gebouw is gehuisvest. Zijn ontwerpen [o.a. theaterkleding] zijn geinspireerd op muziek en literatuur en overstijgen de mode.
At the end of the hall, an enchanting design by the Hague couturier/textile artist Peter George d'Angelino Tap, in the same building. His designs [including theater clothing] are inspired by music and literature and transcend fashion trends.
Foto's: Pim Piët, Bos Fine art, Ria Groenhof en Monica Maat
Voor programma en toelichting expositie Galerie Bos Fine Art + toelichting muzikanten en kunstfilm op een eerdere pagina kunt u klikken op: Galerie Bos Fine Art Den Haag Solo ... - Monica Maat
.mm
Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 1272 keer bekeken
-
Galerie Bos Fine Art Den Haag Solo Tentoonstelling Geometrische Kunst en Kunstfilm: 'De Schoonheid van Geometrie' september 2019
2 juli 2019Geplaatst tussen 2 -16 juli 2019
Tentoonstelling geometrische kunst bij Galerie Bos Fine Art Den Haag met feestelijke opening
Toelichting en feestelijk programma
8 september op zondag om 17.00 uuur is de feestelijke opening van mijn solo expositie bij Galerie Bos Fine Art in Den Haag. Ik nodig u van harte uit om de opening bij te wonen. De galerie is gevestigd aan de Korte Vijverhof 2, 2513 AB Den Haag, gelegen tegenover het Mauritshuis. Een bezoek aan het Mauritshuis valt dus te combineren.
Een tip van de sluier:
* Het openingswoord zal worden gehouden door Clemens van Zeijl, bestuursvoorzitter van het Stadsmuseum en het Marius van Dokkum Museum Harderwijk. Ik ben daar zeer vereerd mee.
* De componiste Annette Kruisbrink heeft een speciale compositie voor twee gitaren 'Allegro Brillante’ gemaakt op twee geometrische schilderijen van mij. Zij brengt deze compositie samen met Arlette Ruelens waarmee zij ‘The Anido Guitar Duo’ vormt, tijdens de opening van de expositie ten gehore. Ik verheug mij op hun bijzondere optreden en ben zeer vereerd!
[De compositie is bij Les Productions d’OZ in Canada in bladmuziek verschenen met de twee werken van mij op de omslag.]
* Mijn kunstfilm 'De schoonheid van Geometrie', die vorig jaar haar première in Harderwijk beleefde zal nu ook bij galerie Bos Fine Art getoond worden.
Kaart: monica maat © Tip: Vooraf het Mauritshuis of de gezellige historische binnenstad bezoeken is een aardige mogelijkheid!
VOOR WIE IETS MEER ACHTERGRONDINFORMATIE WIL LEZEN ...
Foto boven: The Anido Guitar Duo, Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens
Wetenswaardigheden over het GITAARDUO:
Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens vormen sinds 1995 het Anido Guita Duo genoemd naar de legendarische Argentijnse gitariste María Luisa Anido.
Annette en Arlette studeerden beiden klassiek gitaar aan het conservatorium te Zwolle. Tevens namen zij deel aan masterclasses in binnen- en buitenland. Hun gitaarspel is krachtig en expressief en boeit door een subtiel gebruik van dynamische contrasten en klankkleuren. Naast optredens in Nederland gaf het duo concerten in o.a. Argentinië, België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Luxemburg, Italië, Litouwen, Polen, Spanje, Thailand en Zweden. Zij maakten als duo 7 CD’s. Bijzonder is dat zij beiden naast uitvoerend kunstenaar tevens scheppend kunstenaar zijn. Arlette is beeldend kunstenares, Annette is componiste en haar werk werd meerdere malen met een prijs bekroond.
Annette Kruisbrink over de compositie: Allegro brillante voor 2 gitaren:
De compositie heb ik gemaakt ter gelegenheid van de presentatie van de tentoonstelling van Monica in samenhang met haar kunstboek in 2018 in Harderwijk. Uit het boek koos ik twee door Monica gemaakte afbeeldingen en de daarop geïnspireerde teksten van de dichter Michel Martinus. Met behulp van een web app waarbij middels geometrische figuren toonladders en akkoorden gevormd kunnen worden, heb ik de vormen van de twee afbeeldingen nagebootst. Met de zo ontstane akkoorden en toonladders is Allegro brillante gecomponeerd.
Voor meer info Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens zie: Annette Kruisbrink guitarist & composer uit Zwolle. www.annettekruisbrink.nl
Studio VOLANS van Aranka Mulder en Jan Broedersz vervaardigden in mijn opdracht een bijzondere en speelse geometrisch kunstfilm.
KUNSTFILM 'De schoonheid van Geometrie'
In 2018 is in opdracht van Monica een korte kunstfilm vervaardigd onder de titel: 'De schoonheid van Geometrie', die in 2018 haar première beleefde in het Stadsmuseum van Harderwijk en daar tijdens de zomermaanden doorlopend was te zien.
Over de kunstfilm 'De schoonheid van Geometrie':
'De Schoonheid van Geometrie' is een korte film die in mijn opdracht is gemaakt. Een film die in 2018 in het Stadsmuseum van Harderwijk haar première beleefde.
Een geometrisch film? Hoe leg je zoiets uit?
Een film over en met gebruik van geometrie. Het moest geen film worden over mijzelf of over hoe mijn werk tot stand komt, maar over geometrie waarbij als basis geometrische figuren uit mijn schilderijen worden gebruikt. Dat betekent dat ik de basisfiguren uit mijn schilderijen met behulp van de computer heb bewerkt, waardoor er diverse grafische elementen ontstaan die ik doorstuurde naar de filmstudio, waar ze verder bewerkt werden met behulp van animatie. Daarbij moet alles ook ritmisch kloppen met de muziek die ik voor de film heb uitgekozen. Tevens mocht er wat mij betreft een tikkeltje humor aan te pas komen. Een knipoog naar de geometrie. Ga er maar aanstaan. Geen eenvoudige opdracht, maar ik denk dat het Studio Volans gelukt is om een bijzondere en speelse geometrische kunstanimatie te maken!
Over Studio Volans
Studio Volans is een klein creatief bedrijf dat zich richt op animatie en illustratie en experimenteert met allerlei technieken om nieuwe vormen van media te verkennen. Aranka Mulder en Jan Broedersz de twee oprichters van studio VOLANS vinden het leuk om allerlei soorten verhalen te maken met behulp van traditionele en digitale technieken en wagen zich ook in de wereld van Virtual Reality.
Aranka Mulder heeft een audiovisuele opleiding gevolgd voor professioneel video-editor in Amsterdam en ontdekte dat animatie haar passie is. Na het afronden van haar opleiding in Amsterdam begon ze zich te richten op animatieontwerp en storytelling aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle, waar ze de titel Bachelor of Arts behaalde.
Jan Broedersz, mede-oprichter van Studio Volans maakte sinds de middelbare school korte films en animaties en raakte gefascineerd door de wonderen van de videowereld en volgde een audiovisuele opleiding in Amsterdam en behaalde de titel van Bachelor of Science..mm
Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 956 keer bekeken