• BLOG met berichten over exposities, persberichten, wetenswaardigheden over kunst en fotoreportages van 2009 t/m 2022

  13 augustus 2022

  Deze inleiding voor het blog is opnieuw geplaatst op 13 augustus 2022 

   

  Cijfers m.b.t. dit blog  per 18 april  2021 

  Dit blog is geplaatst op 16 mei 2012 en bevat berichten vanaf 2009. Op 18 april 2021 bevat het blog 179 thema’s en is dan in het totaal 193.317 keer bekeken.

   


   

  Inleiding: Op dit Blog vindt u berichten vanaf 2009 tot en met 2022 over talrijke kunstactiviteiten zoals: Exposities - Galerie Bos Fine Art - Persberichten - Atelierroutes - Gedichten - Dijkdichters - Foto's - alsook van kunstenaars en manifestaties uit het hele land. 


   TV opname omroep Flevoland    

  De Lelystadse kunstenaar Monica Maat is genomineerd voor de 5e Internationle André Evard Preis. Naar aanleiding van de nominatie zond Omroep  Flevoland op 19 oktober 2018 een TV opname uit met de aanhef: MONICA MAAT EN DE LIEFDE voor  GEOMETRISCHE KUNST . Een lijnenspel met kleuren. Dimensies op het platte vlak met geometrische kunst. Internationale erkenning. 

  LINK  Monica Maat in de race voor Duitse kunstprijs - YouTube  https://www.youtube.com › watch 

   
   
   

  OPRICHTING KUP 11  4 februari 2011

  Over de oprichting en het ontstaan van het kunstenaarscollectief KUP 11, op 4 februari 2011  kunt u meer lezen op mijn KUNSTBLOG. Klik daarvoor op:  KUNSTBLOG Inleiding Monica Maat + info Kup 11 

   

  Lees meer >> | 109 keer bekeken

 • De Kleur Gedicht een nieuw kunstboek met een feestelijke presentatie + Programma met o.a. Anido Gitaarduo van Monica Maat en Kunstuitleen Lelystad

  7 augustus 2022

  Geplaatst 7 augustus 2022

   

  Een nieuw kunstboek met een feestelijke presentatie!

   

   

   

  Monica Maat


  De Kleur Gedicht
  Kunst in beeld en gedicht

   

  Een nieuw kunstboek van Monica Maat is verschenen. De presentatie vindt plaats in de theaterzaal van kunstencentrun De Kubus in Lelystad op 9 oktober 2022. Daarvoor hebben de Kunstuitleen Lelystad en en Monica Maat de handen ineengeslagen om een leuke middag te organiseren.  

  Hieronder volgt informatie over het kunstboek en het programma dat rondom de presentatie van het kunstboek zal plaatsvinden.  

   

  De kleur gedicht

  In haar tweede kunstboek De Kleur Gedicht weet kunstenares Monica Maat opnieuw de kunst van Geometrie te verweven met de kunst van het dichten. In een uniek dynamisch spel weet zij beeld en taal met elkaar te verbinden, waarbij het één moeiteloos overvloeit in het ander en geometrische vormen en gedichten een onlosmakelijk geheel vormen. Dit culturele boek is op 29 juli verschenen.

   

  Samenvatting

   

  De Kleur Gedicht  is een kunstboek met de meest recente geometrische schilderijen en computerart  in combinatie met gedichten van beeldend kunstenaar Monica Maat in vervolg op haar eerdere verschenen boek: De Schoonheid van Geometrie. In het boek geeft zij een beknopte toelichting over geometrie en haar geometrische werk. Zij werkt in de traditie van de in 1917 opgerichte kunststroming De Stijl waaraan zij in het bijzonder aspecten van de  waarneming toevoegt. Bij de afbeeldingen weet Monica Maat de kunst van de geometrie te verweven met de kunst van het dichten. Het boek is op artistieke wijze door haar vorm gegeven, waardoor beeld en woord elkaar versterken. 

   

   

  Gedicht uit het kunstboek

   

   

   


   

   

  Inleiding Boekpresentatie 

   

  Op 9 oktober 2022, wordt in samenwerking met Kunstuitleen Lelystad in de theaterzaal van De Kubus in Lelystad, het kunstboek ‘De Kleur Gedicht’ van Monica Maat gepresenteerd. Het boek bevat de meest recente geometrische schilderijen in combinatie met bijbehorende gedichten van Monica.

  Een aantal geometrische werken waren onlangs in Museum Nagele te bezichtigen en staan ook in het kunstboek. Het eerste exemplaar van het kunstboek zal door de Commissaris van de Koning  in Flevoland, de heer Leen Verbeek, in ontvangst worden genomen. Daarnaast zal een feestelijk totaalprogramma worden gepresenteerd. Iedereen is welkom en de toegang is gratis!

   

  Adres: De Kubus,  Agorabaan 3, 8224 Lelystad.

  Aanvang 14.30 uur tot 16.00 uur

  Na afloop van het programma kunt u de expositie bezichtigen en de kunstuitleen bezoeken.

   

  Programma  Boekpresentatie

   

  Gastheer: Erik Bijvank, voorzitter van Kunstuitleen Lelystad

   

  *  Aankondiging van het Anido Gitaarduo

  * Welkomstmuziek door het Anido Gitaarduo 

  Welkomstwoord van Erik Bijvank

  *  Kleine muzikale reis van het Anido Gitaarduo

   Korte toelichting bij het kunstboek De Kleur Gedicht door Erik Bijvank

  *  Overhandiging van 1e exemplaar kunstboek De Kleur Gedicht aan de Commissaris van de Koning van Flevoland, de heer Leen Verbeek

  *  Korte voordracht van gedichten bij werk uit het kunstboek met beelden van schilderijen op achtergrond, door Monica 

  Inleidend woord door Erik Bijvank over de wereldwijd werkende en gerenommeerde gitaarcomponiste Annette Kruisbrink. Zij heeft een speciale compositie: 'The Gallery Suite' geschreven op zeven geometrische schilderijen en de daarop geïnspireerde gedichten uit het kunstboek van Monica.  [* meer informatie zie onderaan deze pagina]    

  *  Exclusieve uitvoering van Gitaarcompositie 'The Gallery Suite', door Annette Kruisbrink en de Belgische Arlette Ruelens met op de achtergrond beelden van de geometrische schilderijen van Monica waarop Annette de Suite heeft gecomponeerd  

  * Korte voordracht van gedichten bij werk uit het kunstboek met beelden van schilderijen op achtergrond, door Monica

  * Korte inleiding over de geometrische film "De Schoonheid van Geometrie" van Monica door Erik Bijvank 

  * Vertoning van korte Kunstfilm "De Schoonheid van Geometrie" van Monica.  [* meer informatie zie onderaan deze pagina] 

  * Inleidend woord van "Bedenker" Niek Sonneveld bij de expositie van Monica in de Kubus, over Kunst en Cultuur.

  * Bezichtiging  van de expositie 'De Kleur Gedicht' met geometrisch schilderijen van Monica in het gebouw De Kubus met gelegenheid  om wat te gebruiken in de foyer, het laten signeren van het kunstboek en het bezoeken van de Kunstuitleen, die zich in hetzelfde gebouw bevindt  

   

  BESTELLEN:

  Wilt u het kunstboek ad € 24,50 rechtstreeks bij uitgeverij Boekscout bestellen?  Bestel het boek hier! 

   

   

  VOOR WIE MEER WIL LEZEN . . . 

   

  Foto boven: The Anido Guitar Duo, Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens

   

  Wetenswaardigheden over het GITAARDUO: 

  Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens vormen sinds 1995 het Anido gitaarduo, genoemd naar de legendarische Argentijnse gitariste María Luisa Anido. 

  Annette en Arlette studeerden beiden klassiek gitaar aan het conservatorium te Zwolle. Tevens namen zij deel aan masterclasses in binnen- en buitenland. Hun gitaarspel is krachtig en expressief en boeit door een subtiel gebruik van dynamische contrasten en klankkleuren. Naast optredens in Nederland gaf het duo concerten in o.a. Argentinië, België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Luxemburg, Italië, Litouwen, Polen, Spanje, Thailand en Zweden. Zij maakten als duo 7 CD’s. Bijzonder is dat zij beiden naast uitvoerend kunstenaar tevens scheppend kunstenaar zijn. Arlette is beeldend kunstenares, Annette is componiste en haar composities, meer dan 400, worden wereldwijd uitgegeven en uitgevoerd en zijn meerdere malen met een prijs bekroond.

   

  Annette Kruisbrink over de compositie: THE GALLERY SUITE : 

  'De compositie is gemaakt ter gelegenheid van de presentatie van het kunstboek 'De Kleur Gedicht' van Monica Maat. Uit het boek heb ik zeven door Monica gemaakte afbeeldingen en de daarop geïnspireerde gedichten gekozen. Elk opvolgend deel begint met de eindtoon/tonen van het voorgaande deel en kan behalve geïnspireerd op de afbeelding ook [mede] geïnspireerd zijn op de titel of een regel of woord uit een gedicht. Evenzogoed kunnen de vormen in de vlakken van een werk een aanleiding zijn de compositie bijvoorbeeld in harmonics [flageoletten, boventonen ] te schrijven, waarbij een nachtelijk landschap vol sterren wordt nagebootst.  Of... de muziek wordt bijvoorbeeld omgezet in blokken waar een kind mee speelt, [naar aanleiding van een gedicht] dat naar believen herhaald wordt, minimal muziek dus, waarmee het stapelen van de blokken zich herhaalt en het register hoog is omdat het om een spelend kind gaat. Aan het eind vallen de blokken om'. 

  Het aardige is dat Annette tijdens de uitvoering van haar Suite in het kort de aanleiding van de verschillende muziekstukken zal toelichten.

  Meer info Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens zie: Annette Kruisbrink  guitarist & composer uit Zwolle. www.annettekruisbrink.nl     

   

   

  Toelichting kunstfilm DE SCHOONHEID VAN GEOMETRIE: 

   

  Behalve het kunstboek heeft Monica in opdracht een korte Geometrische Kunstfilm door een professionele filmstudio laten maken.Het moest geen film worden over haar of hoe haar werk tot stand komt, maar over geometrie waarbij als basis geometrische figuren uit haar schilderijnen zijn gebruikt. Dat betekent dat de basisfiguren met hulp van de computer door Monica zijn bewerkt, waardoor er diverse grafische elementen ontstonden die zij doorstuurde naar de filmstudio, waar ze verder bewerkt werden met behulp van animatie. Daarbij moest ook alles ritmisch kloppen met de muziek die zij voor de film had uitgekozen. Tevens mocht er een tikkeltje humor aan te pas komen. Een knipoog naar de geometrie. Geen envoudige opdracht,  maar volgens haar is het de filmstudio gelukt om een bijzondere en speelse geometrische kunstanimatie te maken!    

   

   

  Het boek is te bestellen via Boeksccout

   

  Lees ook:

   

  Lees meer >> | 314 keer bekeken

 • Verschijning kunstboek 'De Kleur Gedicht' Monica Maat augustus 2022

  6 augustus 2022

  Geplaatst  6 augustus 2022 

   

  Het Nieuwe Kunstboek van Monica Maat is verschenen 

   

   

   

  Monica Maat


  De Kleur Gedicht
  Kunst in beeld en gedicht


   

   

   

   

  In haar tweede kunstboek De Kleur Gedicht weet kunstenares Monica Maat opnieuw de kunst van Geometrie te verweven met de kunst van het dichten. In een uniek dynamisch spel weet zij beeld en taal met elkaar te verbinden, waarbij het één moeiteloos overvloeit in het ander en geometrische vormen en gedichten een onlosmakelijk geheel vormen. Dit culturele boek is op 29 juli verschenen.

   

  Samenvatting

   

  De Kleur Gedicht  is een kunstboek met de meest recente geometrische schilderijen en computerart  in combinatie met gedichten van beeldend kunstenaar Monica Maat in vervolg op haar eerdere verschenen boek: De Schoonheid van Geometrie. In het boek geeft zij een beknopte toelichting over geometrie en haar geometrische werk. Zij werkt in de traditie van de in 1917 opgerichte kunststroming  De Stijl waaraan zij in het bijzonder aspecten van de  waarneming toevoegt. Bij de afbeeldingen weet Monica Maat de kunst van de geometrie te verweven met de kunst van het dichten. Het boek is op artistieke wijze door haar vorm gegeven, waardoor beeld en woord elkaar versterken. 

   

  Genre: Kunst, Cultuur & Filosofie
  Illustraties: ja
  Uitvoering: Hardcover
  Omvang: 20 x 20 cm
  ISBN: 978-94-645-0779-9
  Aantal pagina's: 68
  Prijs: € 24,50
  incl. verwerk- en verzendkosten naar Nederland en België

  Bestel

   

   

  Over de auteur

   

  Monica Maat, beeldend kunstenaar en dichteres, heeft onder meer in verschillende disciplines van het onderwijs gewerkt en in de zwakzinnigenzorg als muziektherapeute. Daarnaast bleef haar hart bij de schone kunsten liggen, waarvoor zij in Nijmegen haar opleidingen heeft gevolgd. In 1985 besloot zij zich fulltime aan de beeldende kunst te gaan wijden en zich onder andere verder te verdiepen in de geometrie in navolging op kunststroming De Stijl. Opgegroeid in een gezin waar kunst werd beschouwd als een vrijheidswetenschap hebben haar ouders dat zeker bij haar opvoeding betrokken! In de loop der jaren heeft zij ruim 180 tentoonstellingen gehouden in binnen- en buitenland. Op het gebied van de poëzie is de literaire beweging van De Vijftigers voor haar een blijvende inspiratiebron gebleken. Haar gedichten zijn niet rijmend maar de cadans neigt vaak naar een jambisch of trocheïsch metrum. In 1993 is zij genomineerd voor de Nationale Debuutprijs. Er zijn diverse bundels en een beeldverhaal uitgegeven, ook behaalde zij verschillende poëzieprijzen. Over geometrie verscheen eerder haar boek: De Schoonheid van Geometrie, met gedichten van wijlen Michel Martinus, dichter en voormalig stadsdichter van Harderwijk. Daarnaast heeft Monica een professionele animatiefilmlaten maken met figuren uit haar schilderijen. De film draait exclusief bij openingen van haar tentoonstellingen of boekpresentaties. Haar geometrisch werk werd in 2018 en 2021 door Kunsthalle Messmer in het Duitse Riegel door een vakjury genomineerd voor de Internationaler André Evard-Preis, één van de belangrijkste prijzen van Europa voor geometrische en constructivistische kunst. Meer van haar werk is te zien  op: www.monicamaat.nl 

   

   

  Lees hier alvast een stuk uit het boek van Monica Maat

   

  Over geometrie valt oneindig veel te vertellen. Om te beginnen geldt geometrie als een tak van wetenschap in bijna elke cultuur op aarde. Meetkunde laat zien wat er gebeurt met de ruimte in twee dimensies. In de Renaissance komt deze wetenschap in de kunst en architectuur als wedergeboorte tot uiting. Of het nu Stonehenge, decoraties in moskeeën of kerkramen betreft, de vormen of de relaties tussen de vormen blijven verbazen. Ze laten je telkens anders kijken naar patronen die ogenschijnlijk zo vanzelfsprekend zijn.
   


  Presentatie van kunstboek  De Kleur Gedicht
  Kunst in beeld en gedicht
    op 9 oktober 2022 in de theaterzaal van de Kubus in Lelystad


  Voor de presentatie van het kunstboek: ‘De Kleur Gedicht’ van Monica Maat wordt in samenwerking met de Kunstuitleen Lelystad een feestelijk programma in de theaterzaal van De Kubus in Lelystad georganiseerd. Op 9 oktober a.s. zal de Commissaris van de Koning Flevoland, de Heer Leen Verbeek het eerste exemplaar van het kunstboek in ontvangst nemen. Daarnaast wordt een totaalprogramma gepresenteerd, waaronder een expositie met geometrisch werk van Monica, een geometrische film en er zal onder andere een muzikale compositie, speciaal geschreven op zeven van haar schilderijen uit het kunstboek, ten gehore worden gebracht. Kijk in september op de blog van de kunstsite www.monicamaat.nl  voor het hele programma en alle benodigde gegevens. Iedereen, jong en oud is welkom en de toegang is gratis!

   


  Wilt u het kunstboek ad € 24,50 rechtstreekds bij uitgeverij Boekscout bestellen?  Bestel het boek hier!

   


   

  Voor het totale programma op 9 oktober kunt u klikken op:

  De Kleur Gedicht een nieuw kunstboek met een feestelijke presentatie + Programma met o.a. Anido Gitaarduo van Monica Maat en Kunstuitleen Lelystad

  Geplaatst 7 augustus 2022   Een nieuw kunstboek met een feestelijke presentatie!       Monica...

   

   


   

   

   

  Lees meer >> | 168 keer bekeken

 • Museum NAGELE Persberichten Monica Maat en Henk Rusman exposeren Geometrische Kunst in MUSEM NAGELE juni-aug. KUNSTKRANT, MUSEUMTIJDSCHRIFT, FLEVOPOST juni- aug. 2022

  3 augustus 2022

  Geplaatst 3 augustus 2022

   

  Persberichten: tentoonstelling Monica Maat en Henk Rusman in Museum Nagele met 'Geometrische Waarnemingen' van  juni t/m 28 augustus 2022. 

  Voor een fotoreportage van de expositie kunt u klikken op:  Monica Maat - Expositie Museum NAGELE 'GEOMETRISCHE …

   

   

  ARTIKEL IN FLEVOPOST 3 aug. 2022  

   

  Monica Maat uit Lelystad exposeert geometrische kunst in Museum Nagele              

  Vandaag, 12:07 • Uit

   

  De geometrische schilderijen van Monica Maat zijn samen met de driedimensionale werken van Henk Rusman te zien in Museum Nagele. Foto: Monica Maat

   

  De geometrische schilderijen van de Lelystadse kunstenares Monica Maat zijn samen met de driedimensionale kunstwerken van Henk Rusman uit Smilde te zien in Museum Nagele. De expositie ‘Geometrische waarnemingen’ is nog te bezichtigen tot en met 28 augustus.

  Het werk van Monica Maat verwijst onder andere aan een uitspraak van Carl Jung: ‘Alles hangt af van hoe we dingen zien’. Voor Monica is dat een vertrouwde gedachte die zij al vanaf haar jeugd aanhangt en waar zij in haar werk mee bezig is. Het boeit Monica namelijk om met haar geometrische werken optische effecten te creëren en de waarneming te manipuleren. Haar werken hebben als basis een ornamenteel karakter en zijn geïnspireerd op de Europese Renaissance. Vooral de Italiaanse Renaissance heeft haar speciale interesse en vormt voor haar een oneindige bron van schoonheid. Voorbeelden zijn onder andere de lijnstructuren in Italiaanse marmeren vloeren en de optische werkingen van fresco’s die te vinden zijn in de abdijen van Toscane. Daarbij werkt zij in de traditie van de in 1917 opgerichte Nederlandse kunstbeweging De Stijl, waaraan zij in het bijzonder aspecten van de waarneming toevoegt.

   

  Eén van de werken van Monica Maat die te zien zijn in Museum Nagele getiteld: 'Optical mathematics with gray and gold' (witte rand is aangeschilderd). Afbeelding: Monica Maat

   

  In de driedimensionale wereld van Henk Rusman zijn de geometrische werken verre van eentonig. De werken nodigen uit om eromheen te lopen en ze van alle kanten te bekijken. Bij iedere stap zie je een ander beeld.

  Geometrisch spel van vorm, kleur en licht

  Monica en Henk laten een boeiende tentoonstelling zien waarbij hun werk zo is ingericht en gecombineerd dat de werken elkaar versterken en er een sprankelend geometrisch spel van vorm, kleur en licht ontstaat.

   

  Driehoeken in Kwadraat gemaakt door Henk Rusman. Foto: Museum Nagele

   

  Boekpresentatie

  Op 9 oktober, wordt in samenwerking met Kunstuitleen Lelystad, in de theaterzaal van De Kubus in Lelystad, het kunstboek ‘De Kleur Gedicht’ van Monica Maat gepresenteerd. Het boek bevat de meest recente geometrische schilderijen in combinatie met bijbehorende gedichten van Monica.

  Enkele geometrische werken die nu in Museum Nagele te zien zijn, staan ook in het kunstboek. Het eerste exemplaar van het boek zal door de Commissaris van de Koning in Flevoland, Leen Verbeek, in ontvangst worden genomen. Daarnaast zal een feestelijk totaalprogramma worden gepresenteerd met onder andere een geometrische film en er zal een muzikale compositie, speciaal geschreven op zeven van haar geometrische schilderijen, ten gehore worden gebracht.

  www.monicamaat.nl

   

   

  NOG EEN  VERSIE  in FLEVOPOST 3 aug. 2022  

   


               KunstKrant.n11 april 2022

   

  ’Geometrische waarnemingen’ in Museum Nagele

                                          4/11/2022

   

  https://www.kunstkrant.nl/uploads/5/1/8/8/5188595/published/551.png?1628765

                                                 117

   

   

  Driehoeken in kwadraat Henk Rusman - Foto Museum Nagele

   

  Vanaf 2 juni 2022 exposeren Monica Maat en Henk Rusman in Museum Nagele. Monica Maat toont geometrische schilderijen en Henk Rusman beelden van metaal en steen. De titel van de expositie is 'Geometrische waarnemingen'. Beide exposanten geven op 2 juni om 16 uur uitleg bij hun werk.
  Een ieder is welkom, de reguliere entreeregeling is van toepassing. ​


  Monica Maat en Henk Rusman laten een boeiende tentoonstelling zien waarbij hun werk zo is ingericht en gecombineerd dat de werken elkaar versterken en er een sprankelend geometrisch spel van vorm, kleur en licht ontstaat. De expositie is te bezichtigen tot en met 28 augustus 2022.
   
  ‘Alles hangt af van hoe we dingen zien’. Een uitspraak van Carl Jung waar het werk van Monica Maat onder andere aan refereert. Het boeit Monica om met haar geometrische werken optische effecten te creëren en de waarneming te manipuleren. Haar werken hebben als basis een ornamenteel karakter en zijn geïnspireerd op de Italiaanse Renaissance. Daarbij werkt zij in de traditie van de in 1917 opgerichte Nederlandse kunstbeweging De Stijl, waaraan zij in het bijzonder aspecten van de waarneming toevoegt.
   
  Bezielde geometrie. In de driedimensionale wereld van Henk Rusman zijn de geometrische werken verre van eentonig. De werken nodigen uit om eromheen te lopen en ze van alle kanten te bekijken. Bij iedere stap zie je een ander beeld.
  Door die telkens nieuwe kijkhoeken blijft zo’n structuur ongrijpbaar en fris. Je ziet nooit alle kanten tegelijk. Er ontstaat een bezield verband tussen het rationeel ogende werk in metaal of steen en de vitaliteit van de natuur. Al die ‘strenge’ geometrische ontwerpen gaan opeens leven. 
   
  Raadpleeg altijd vóór uw bezoek www.museumnagele.nl
  Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur.
   
  Zie voor meer informatie www.museumnagele.nl
   
   
  Museum Nagele is geopend op donderdag tot en met zondag van 13.00 - 17.00 uur.
  tel. 0527 653077, b.g.g. 0527 618659
  Bezoekadres: Ring 23, 8308 AL Nagele
  Website: www.museumnagele.nl

   

   

  11-4-2022

  'Geometrische waarnemingen' in Museum Nagele

  https://www.kunstkrant.nl › musea › geometrische-waarnemingen-in-museum-n…

  11-04-2022 · Al die ‘strenge’ geometrische ontwerpen gaan opeens leven. Raadpleeg altijd vóór uw bezoek www.museumnagele.nl Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00-17.00

   


   

   

  Museumtijdschrift, Van 05 juni 2022 T/m 28 aug. 2022 Museum Nagele  Nagele

   

  Museum Nagele Museum Nagele stelt de architectuur centraal in haar permanente expositie. Deze expositie gaat in op de ontstaansgeschiedenis van Nagele en haar unieke plaats in de architectuurgeschiedenis van Nederland. De architecten van het Nieuwe Bouwen, verenigd in de collectieven als De Acht en De Opbouw, hebben hun stempel gedrukt op Nagele. 
   

  Ring 25    

  +31527653077  

  info@museumnagele.nl
   

   

                       

  Beeld: Driehoeken in Kwadraat, Henk Rusman – Foto Museum Nagele

   

   

  Geometrische waarnemingen

   

  / Overig / geometrische waarnemingen

   

  Vanaf 2 juni 2022 exposeren Monica Maat en Henk Rusman in Museum Nagele. Monica Maat toont geometrische schilderijen en Henk Rusman beelden van metaal en steen. De titel van de expositie is ‘Geometrische waarnemingen’.

  Beide exposanten geven op 2 juni om 16 uur uitleg bij hun werk.   
  Een ieder is welkom, de reguliere entreeregeling is van toepassing.

   

  Monica Maat en Henk Rusman laten een boeiende tentoonstelling zien waarbij hun werk zo is ingericht en gecombineerd dat de werken elkaar versterken en er een sprankelend geometrisch spel van vorm, kleur en licht ontstaat. De expositie is te bezichtigen tot en met 28 augustus 2022.

   

  ‘Alles hangt af van hoe we dingen zien’. Een uitspraak van Carl Jung waar het werk van Monica Maat onder andere aan refereert. Het boeit Monica om met haar geometrische werken optische effecten te creëren en de waarneming te manipuleren. Haar werken hebben als basis een ornamenteel karakter en zijn geïnspireerd op de Italiaanse Renaissance.  Daarbij  werkt zij in de traditie van de in 1917 opgerichte Nederlandse kunstbeweging De Stijl, waaraan zij in het bijzonder aspecten van de waarneming toevoegt.

   

  Bezielde geometrie. In de driedimensionale wereld van Henk Rusman zijn de geometrische werken verre van eentonig. De werken nodigen uit om eromheen te lopen en ze van alle kanten te bekijken. Bij iedere stap zie je een ander beeld.
  Door die telkens nieuwe kijkhoeken blijft zo’n structuur ongrijpbaar en fris. Je ziet nooit alle kanten tegelijk. Er ontstaat een bezield verband tussen het rationeel ogende werk in metaal of steen en de vitaliteit van de natuur. Al die ‘strenge’ geometrische ontwerpen gaan opeens leven.

   

   

  05-06-2022

  Geometrische waarnemingen - Museumtijdschrift

  https://museumtijdschrift.nl › tentoonstellingen › geometrische-waarnemingen

  05-06-2022 · Geometrische waarnemingen - Museumtijdschrift Van05 jun 2022 T/m28 aug 2022 Museum NageleNagele Geometrische waarnemingen Lees verder / Overig / Geometrische

   

  mm.

   

   

   

  Lees meer >> | 243 keer bekeken

 • Expositie Museum NAGELE 'GEOMETRISCHE WAARNEMINGEN' van Monica Maat en Henk Rusman 2 juni - 28 aug. 2022

  26 maart 2022

  Geplaatst: 26 maart 2022 

   

   

  Bijzondere Tentoonstelling 'GEOMETRISCHE WAARNEMINGEN' in Museum NAGELE

  Een harmonische combinatie van prachtig op elkaar afgestemde  geometrische schilderijen van Monica Maat en geometrische beelden van Henk Rusman

   

   

  Onder de titel GEOMETRISCHE WAARNEMINGEN exposeren Monica Maat en Henk Rusman met geometrische schilderijen en beelden in Museum Nagele in het dorp Nagele in de Noordoostpolder dat gebouwd is volgens de principes van het nieuwe bouwen o.a. met woningen van Gerrit Rietveld, scholen van Aldo van Eyck en aanleg van groenvoorzieningen door tuinarchitect Mien Ruys.

  Hieronder vindt u de uitnodiging en de nodige informatie. Van harte nodig ik u uit deze bijzondere expositie te komen bekijken. Dat kan zomaar gedurende de zomermaanden juni, juli, en augustus.

   

              De expositie is te bezichtigen van: 

               2 juni t/m 28 augustus 2022   

   

  Tijdens de officiële opening [5 juni; alleen toegankelijk voor genodigden] verzorgt Erna Koelman, voorzitter van Stichting CULTURALE en organisator van Tour of Art Flevoland de inleiding.

  Op 2 juni houden de exposanten om 16:00 uur een inleiding. Tevens is er dan een preview van de expositie. 

   

  Museum NAGELE - RING 23, 8308 NAGELE – 

  Openingstijden: donderdag t/m zondag 13.00- 17.00 uur

  www.museumnagele.nl  

      

  'Alles hangt af van hoe we de dingen zien' 

  Het werk van Monica Maat refereert onder andere aan een uitspraak van Carl Jung: ‘Alles hangt af van hoe we dingen zien’. Voor Monica is dat een vertrouwde gedachte die zij al vanaf haar jeugd aanhangt en waar zij in haar werk mee bezig is. Het boeit Monica namelijk om met haar geometrische werken optische effecten te creëren en de waarneming te manipuleren. Haar werken hebben als basis een ornamenteel karakter en zijn geïnspireerd op de Europese Renaissance. Vooral de Italiaanse Renaissance heeft haar speciale interesse en vormt voor haar een oneindige bron van schoonheid.  Voorbeelden zijn  o.a. de lijnstructuren in Italiaanse marmeren vloeren en de optische werkingen van fresco's die te vinden zijn in de abdijen van Toscane. Daarbij werkt zij  in de traditie van de in 1917 opgerichte Nederlandse kunstbeweging  De Stijl, waaraan zij in het bijzonder aspecten van de waarneming toevoegt.

  Van jongs af aan had Monica meerdere ambities. Naast komediant, musicus of balletdanseres, wilde zij ook boerin, kunstenares en poppenkastspeelster worden, die laatste drie het liefst tegelijk! Zij heeft in verschillende disciplines van het onderwijs gewerkt en in de zwakzinnigenzorg als muziektherapeute. Daarnaast bleef haar hart bij de schone kunsten liggen, waarvoor zij in Nijmegen haar opleidingen volgde. In 1985 besloot zij zich fulltime aan de beeldende kunst te gaan wijden en zich verder te verdiepen in de geometrie. 

  Inmiddels heeft zij ruim 185 exposities gehouden in binnen- en buitenland. Door Museum Messmer in het Duitse Riegel is zij in 2018 en 2021 door een internationale vakjury genomineerd voor de Internationaler André Evard Preis, één van de belangrijkste prijzen van Europa voor geometrische en constructivistische kunst en is haar werk in het Museum tentoongesteld.

   

   

  Bezielde geometrie van Henk Rusman 

  In de driedimensionale wereld van Henk Rusman zijn de geometrische werken verre van eentonig. De werken nodigen uit om eromheen te lopen en ze van alle kanten te bekijken. Bij iedere stap zie je een ander beeld. Door die telkens nieuwe kijkhoeken blijft zo’n structuur ongrijpbaar en fris. Je ziet nooit alle kanten tegelijk. Daarnaast zijn er de effecten van licht en schaduw. Op een bepaalde manier zijn die op het eerste gezicht starre vormen heel levendig.

  Er ontstaat een bezield verband tussen het rationeel ogende werk in metaal of steen en de vitaliteit van de natuur. Al die ´strenge´ geometrische ontwerpen gaan opeens leven.

   

  Eindeloos doorgaan

  Henk Rusman heeft in de afgelopen vier decennia een imposant oeuvre opgebouwd. Hij heeft deelgenomen aan vele tientallen exposities in binnen- en buitenland. Zijn vrije werk is aangekocht door een groot aantal particulieren. Provinciale en gemeentelijke overheden, organisaties en bedrijven uit verschillende Nederlandse provincies hebben hem opdracht gegeven tot monumentaal werk voor de openbare ruimte.

  In 2018 – toen Leeuwarden Culturele Hoofdstad was – realiseerde hij een omvangrijk   landschaps-project dat bestond uit grootschalige tekeningen in Bildtse graanakkers. Een ode aan de in Leeuwarden geboren kunstenaar M.C. Escher, die wereldberoemd is geworden met zijn onmogelijke geometrische constructies en verrassend veranderende meetkundige elementen.

  Dit project was zeer succesvol en haalde meermaals de landelijke pers. Het tekent de onverzettelijkheid, vindingrijkheid en ambitie van Rusman. Nog steeds ervaart hij de verwondering dat je met minimale middelen binnen het geometrisch-abstracte vormdomein zoveel variatie kunt bereiken.

   

   

  Geometrisch spel van vorm, kleur en licht

  Monica en Henk laten een boeiende tentoonstelling zien waarbij hun werk zo is ingericht en  gecombineerd dat de werken elkaar versterken en er een sprankelend  geometrisch spel van vorm, kleur en licht ontstaat.

   

   

  Foto boven: Geometrisch beeld van Henk Rusman 'Driehoek in kwadraat' ©

   

  Foto boven: Helemaal links geometrisch werk van Monica Maat ©. Eerder tentoongesteld in Museum Messmer in het Duitse Riegel en genomineerd voor de Internationaler André Evard Preis 2021, de belangrijkste Europese prijs voor geometrisch en constructivistisch werk 

   

   

   

  31 mei 2022. INRICHTEN van de expositie met hulp van een enthousiast en ervaren team 

   

   

  De eerste werken staan en hangen op hun plaats

   

  De lijn in de expositieopbouw wordt al zichtbaarder

   

   

  En zo wordt de expositie met hulp van een enthousiast team met veel plezier langzaam maar zeker tot een mooi en harmonisch geheel opgebouwd 

   

  Nog even de puntjes op de i, de panelen en muren worden aangetipt met witsel, er wordt op de millimeter nauwkeurig nagemeten of de werken goed hangen, het inpakmateriaal wordt opgeruimd, er wordt gestoft, er wordt genummerd, ieder zo zijn werkzaamheden, het ervaren team weet er alles van! In één woord geweldig!  

  monica maat

   

   

  5 juni  2022. Alles is klaar voor de OPENING van de EXPOSITIE  

   

  Exposeren in de voormalige katholieke kerk, nu Musem Nagele, ontworpen door de grondleggers van het nieuwe bouwen van de Stijlgroep maakt de tentoonstelling tot een bijzondere gebeurtenis. De glazen wand, hier op de fofo zichtbaar,  is een vooruitstrevend ontwerp voor die tijd en ook hier is, net zoals in de geometrische werken van Henk en mij, sprake van herhalingspatronen.  

   

   

   

  mm.

   

   

   

  Openingstekst bij de opening van de expositie op 5 juni 2022 door Erna Koelman, voorzitster van Stichting Culturale en organisator van de jaarlijkse Tour of Art Flevoland.

   

   

  Hartelijk dank, Monica, dat je me gevraagd hebt om deze mooie expositie in dit bijzondere Museum te mogen openen! Ik voel me zeer vereerd, en doe dit echt met veel plezier! Ook jij hartelijk dank, Henk, dat je mij dit vertrouwen meteen had geschonken, zelfs nog voordat we elkaar ooit ontmoet hadden! 

  Even mezelf voorstellen!

  Ik ben Erna Koelman. Al 17 jaar voorzitter van Stichting Culturale, de organisatie van de Tour of Art Flevoland, het grootste Flevolandse evenement op het gebied van beeldende kunst. In 2006 is dit evenement (waarvan mijn echtgenoot Peter Koelman en ikzelf de initiatiefnemers zijn) begonnen als Atelierroute Lelystad, met alleen Lelystadse kunstenaars als deelnemers. De 10e editie, in 2015, is gevierd door uit te proberen of het zou lukken om deelname open te stellen voor kunstenaars uit heel Flevoland. Dit bleek heel succesvol te zijn. Het is dus zo gebleven, en de naam is veranderd van Atelierroute Lelystad naar Tour of Art Flevoland. U kunt t.z.t. hier een brochure ophalen.

  Maar net zo belangrijk: ik ben een enthousiast liefhebber van kunst en cultuur, en frequent bezoeker van exposities, musea, theaters, concertzalen, etc. Een soort 'cultuurfreak' dus. Monica en ik kennen elkaar al sinds 2009, via de Atelierroute Lelystad / Tour of Art Flevoland. In 2009 deed Monica voor het eerst mee aan de ARL. In totaal heeft zij al 7x deelgenomen: 4x ARL en 3x Tour of Art.

   

  Monica Maat en Henk Rusman, een prachtige, harmonische combinatie van kunst!

  Het werk van Monica ken ik dus al vele jaren. Dat van Henk Rusman kende ik nog niet. Gezien de titel van de expositie, 'Geometrische waarnemingen', was ik meteen zeer geïntrigeerd en geïnteresseerd om ook het werk van Henk te leren kennen. Google is daarvoor tegenwoordig een heel handige start; ik had hem dus snel gevonden. Ik kon mijn ogen niet geloven: wat een perfecte combinatie leek mij dat: het 2D-werk van Monica en het 3D-werk van Henk! Ik keek er dus meteen naar uit om ook het werk van Henk beter te leren kennen en om de beide stijlen en technieken in werkelijkheid bij elkaar te zien. Wat betreft het gebruik van de geometrie liggen de twee stijlen en technieken duidelijk dicht tegen elkaar aan. Maar ik had sterk het gevoel dat er meer verwantschap tussen de twee stijlen is dan (oneerbiedig gezegd, maar dat bedoel ik niet zo) 'alleen geometrie'. Toch lukte het me niet om dat te benoemen, omdat er ook duidelijke verschillen zijn. Het kwartje veel bij mij toen Peter en ik op 7 mei j.l. in het Noord-Brabants Museum liepen. In een van de zalen viel mijn oog op een muurtekst over het werk in die zaal, met als titel 'Fragmentatie, abstractie en geometrie'. Hier hingen werken van 'De Stijl', Kubistische werken en werken van Escher bij elkaar. Ter plekke viel bij mij het kwartje m.b.t. deze expositie: fragmentatie, abstractie en geometrie zijn drie elementen die ik ook zie in de werken van Monica en Henk!

  Even een klein uitstapje voor wie dat niet weet: In 1911 maakte het publiek tijdens de Salon des Indépendants in Parijs voor het eerst kennis met het Kubisme. Hierin werd voor het eerst een voorstelling niet meer realistisch weergegeven, maar vanuit verschillende gezichtspunten. Dat bracht een radicale breuk met de traditionele opvattingen. Deze breuk resulteerde in een tendens naar abstractie, die binnen veel modernistische stromingen bestaat.

  Een van die stromingen is 'De Stijl', vernoemd naar het in 1917 in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl. De leden van 'De Stijl' streefden naar een radicale hervorming van de kunst. Deze hervorming bestond uit het gebruik van een minimum aan kleuren (vooral primaire kleuren, gecombineerd met zwart, wit en grijs) en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving.

  Terug naar deze expositie en de twee exposanten!

  Dit laatste is in deze expositie heel herkenbaar. Vooral in het werk van Monica maar afgezien van de kleuren, ook in het werk van Henk. Monica en Henk houden er beiden van om met hun geometrische werk mensen als het ware op het verkeerde been te zetten. Monica refereert graag naar de uitspraak van Carl Jung: ‘Alles hangt af van hoe we dingen zien!’ Zij zegt b.v. 'Kunst is het ontregelen van de werkelijkheid'. Monica wil graag optische effecten creëren en de waarneming manipuleren. Bij de werken van Henk gebeurt dat ook, maar op een wat andere manier: Zijn werken nodigen uit om eromheen te lopen. Als je dat doet, zie je steeds een ander beeld, wat de structuur ongrijpbaar maakt. Een duidelijk voorbeeld van een kunstwerk van Henk dat steeds verandert als je eromheen loopt, is het grote 3D-kunstwerk op de grond. Van een afstand is het een groot wit kunstwerk. Kom je er dichterbij dan zie je, afhankelijk ... klik op: lees meer, voor vervolg

  van de plaats waar je staat, subtiele gele, blauwe en/of...

  Lees meer >> | 687 keer bekeken

 • In Memoriam Joz Brummans [Michel Martinus] dichter in hart en nieren. november 2021 monica maat

  30 november 2021

   

  Geplaatst: 30 nov. 2021 

   

   

   

  In Memoriam Joz Brummans [Michel Martinus] dichter in hart en nieren.

   

  'In het leven heb je het niet voor het zeggen, er valt niet zo gek veel te sturen', [hetgeen wat anders is dan willen] mailde ik ruim een maand geleden nog naar Joz Brummans, [pseudoniem Michel Martinus]  dichter en schrijver en voormalig stadsdichter van Harderwijk. Al vele jaren werkte ik met hem samen aan verschillende projecten en correspondeerden we regelmatig. Plotseling hield de correspondentie met Joz echter op.

   

  Joz, is op 24 november jl. overleden. Een paar weken voor zijn dood schreef hij mij nog een hele lieve mail met complimenten en dat ik mijzelf wel eens op de borst mocht kloppen. Heel verbaasd schreef ik terug dat ik zoiets nog nooit van iemand gehoord of gelezen had. Ook schreef hij met een bundel bezig te zijn voor na zijn dood. "Maar dat duurt nog wel even, want ik voel me goed, en probeer zoveel mogelijk van alles te genieten" schreef hij. En ik schreef terug: "ho, ho, nog  wel even wachten, ik wil je niet missen, we hebben zoveel leuke dingen gedaan, wel een archief vol met duizenden mails, maar ik begrijp dat je het niet voor het zeggen hebt in het leven". Dat was allemaal nog op 10 november jl. En daarna, daarna bleef het stil, wat mij een klein beetje verontruste, maar ook weer niet teveel , want ik had in de loop van de jaren geleerd dat Joz nooit klaagde en niet gauw zou berichten over moeilijkheden, maar altijd wel weer terug kwam, hoe kwetsbaar hij ook was, want schrijven dat was zijn levenselixer.  

   

  Begonnen, lang geleden met gedichten bij mijn huisaltaren en in 2010 bijvoorbeeld bij mijn computerkunst [op mijn site te vinden] en in 2011 met het maken van een stripverhaal [dat door zieke van Joz, uiteindelijk geen doorgang kon vinden]  en een boek over computerkunst, eindigt het bij een van de laatste gedichten die Joz dit jaar in maart 2021 spontaan voor mij schreef bij mijn grafische ontwerp van een stolpboerdij , dat gedicht is toen eveneens op mijn website geplaatst.

   

  Een blijvende herinnering is o.a. ook  het boek van Joz en mij: de Schoonheid van Geometrie" uit 2018, als eerste heel feestelijk gepresenteerd en uitgereikt aan de directeur van Stadsmuseum Harderwijk. Tot op de dag van vandaag gelezen en ingekeken, o.a. bij expositiegelegenheden en door mij persoonlijk overal en nergens voor gebruikt en getoond.

   

  Vanaf het eerste moment dat ik kennis maakte met Joz en zijn gastvrije vrouw,  voelde ik mij bijzonder verwant aan zijn gedichten, aan zijn stijl, aan zijn benadering van het leven dat daarin te proeven is. Liefelijk en mild, evenzogoed soms kritisch, maar nooit lomp, grof of haatdragend en altijd voor rechtvaardigheid. 

   

  Ik zal Joz missen, zijn artistiek inslag, zijn gevoel voor kunst waaronder literatuur en zijn warme persoonlijkheid. Een enkel keertje geïrriteerd en nors, waarop altijd snel en op charmante wijze excuses volgde. Ongelofelijk zoals hij dat kon. Ik heb geleerd van de soepelheid waarmee hij dat deed. Hoe hij inzag dat een mens zich vooral niet innerlijk moet laten vergiftigen maar het kind in zichzelf moet bewaren en koesteren. Dat hadden we heel erg gemeen. 

   

   

  Onderstaand een gedicht van Joz bij één van mijn altaren. [2009]

   

  Altaar ”Van de engelen onder levenskader” van monica maat met gedicht van michel martinus, stadsdichter van Harderwijk. 2009

   

   

  Engelenaltaar

   

  Nu ik het grote boek van Henoch heb opengelegd over de

  aartsengelen, die vielen voor de aardse dochteren, vielen er engelen uit het eerste levenskader van de schepping.

   

  Vandaag tot inzicht, een bevlieging, gekomen, blaas ik 

  de kaars van mijn sentiment van de grillige, dunne

  geloofsrichel af. Wat vleugelgefladder en verengeritsel,

  een slagpennenspel, tot slot, dan is het altaar weer

  leeg en laten zij hier wat donzen woordjes achter en

  wacht ik op een zielslicht vliegen om mij heen.

   

   

  Michel Martinus stadsdichter van Harderwijk


   

  Boek van Henoch maakt deel uit van de oud Israëlitische literatuur en is bekend onder de naam Ethiopisch boek van Henoch. Deze versie berust mogelijk op een Griekse vertaling. Er zijn verschillende hoofdstukken uit verschillende tijden o.a. Boek van Hemellichten en Boek van Visioenen.

   


   

  Onder: uit het boek 'De Schoonheid van Geometrie'  met gedichten van Joz bij geometrische werken van monica [2018]

   

      

   

  KRUISBAL design no 1      

   


   

  waar wij ons door drie staties van de individuele lijdensweg slaan,
  bloedt het hart van liefde en vrede, ondertussen
  klinkt de maat van haat en zelfingenomenheid en
  daaroverheen slaan wij een kruisteken van niet
  te kleuren onschuld,
  maar de waarheid  blijft naar ons wijzen.

   

                             MM

   


   

  Michel Martinus  oud  Stadsdichter  van  Harderwijk   publiceerde  in  binnen-  en buitenlandse kranten en bladen zijn werk,  in boekvorm verscheen zijn  roman ’Het Duivels kruis’ en een tiental poëziebundels, verder schreef  hij een aantal toneelstukken. Hij werkte wekelijks mee aan internetsites voor o.a. De Gelderse Vallei  en  periodiek  voor het  radio- programma   El Mundo,  dat  uitgezonden  wordt  in  Harderwijk  e.o,  Zwolle,  Zutphen en  Deventer. Gedichten  bij  Folk- en Bluesmuziek. Michel Martinus werkte samen met veel beeldend kunstenaars.  Op zijn site is meer te lezen over zijn leven en werk:  www.michelmartinus.nl 

   

   

   

  Lees meer >> | 613 keer bekeken

 • Kunsthalle Messmer Nominatie 6e Internationalen André Evard-Preis 2021

  17 september 2021

   

  Geplaatst: 17 september 2021

   

  KUNSTHALLE MESSMER   RIEGEL

   

  Nominatie 6e Internationaler André Evard- Preis 2021,  Kunsthalle Messmer in Riegel + tentoonstelling 

  Kunstpreise für konkret-konstruktive Kunst. Één van 's werelds belangrijkste kunstprijzen voor concrete en constructieve kunst.

   

  KUNSTHALLE MESSMER Für konkret-konstruktive Kunst

   

   

   

   

  Voor de zesde  keer schreef Kunsthalle Messmer de Internationaler André Evard-Prijs 2021 uit voor concrete -constructieve kunst. Deze prijs is opgedragen aan de Zwitserse kunstenaar André Evard (1876-1972).  Vanaf 1913 gebruikte Evard in zijn schilderij geometrische abstracties. Hij is dus een van de eerste niet-figuratieve kunstenaars en een van de pioniers van de Zwitserse constructief-geometrische schilderkunst.

  De André Evardprijs is bedoeld voor hedendaagse kunstenaars die zich hebben ingezet voor constructieve en concrete kunst.

   

  smiley Vanuit Riegel [Duitsland] kreeg ik het verheugende bericht dat mijn werk door een vakjury is genomineerd voor deze prijs. Er waren ruim 500 inzendingen uit 47 landen. Op 3 december 2021  wordt een tentoonstelling geopend met werk van de genomineerde kunstenaars. 

  smileyEr wordt ook een catalogus uitgegeven met werk van de genomineerde kunstnaars.

   

   

   

  De expositie duurt van   4 december 2021     tot en met      27 februari 2022

  De Vernissage zal op 3 december 2021 plaatsvinden.

   

  Adres: 

  Kunsthalle Messmer

  Grossherzog-Leopold-Platz 1

  79359 Riegel a.K.

   

   

  Prijswinnaars bekend  

  Riegel 28 jan. 2022.

  Inmiddels zijn de prijswinnaars inclusief de eerste 10 genoemde genomineerden door een vakjury op 28 januari bekend gemaakt. Op 27 februari 2022 vindt de officiele prijsuitreiking in Riegel plaats. Ik behoor bij de eerste 10 genomineerden.

   

  Platz 1 - Yoshiyuki Miura [ JPN]  met een sculptuur 

  Platz 2 - Heidemarie Ziebandt [ D] 

  Platz 3 -  Peter Somm [ CH] 

   

  Die folgenden Plätze gingen an: Faxe Müller [D]  Günther Scharein [D]  Angelika Schori - sculptuur [CH]  Michael Bom [NL]    Mechthild Lobisch [D]  Monica Maat [NL]  und Jean-Pierre Viot [F]

   

  Boven helemaal links: genomineerde werk van monica maat 'Optical mathematics with grey and gold'  zoals het te bezichtigen is in Museum Messmer in Riegel. Mijn werk behoort - inclusief de 3 prijswinnaars - bij de eerste 10 genoemde genomineerden. 

   

  Methode: Voor het ontwerpconcept: 'Opticals mathematics with grey and gold', het werk dat u hierboven op de foto ziet, worden eerst enkele elementen van het idee op de computer getekend. [Let wel, dit is absoluut mijn eigen originele tekening die nergens vandaan is geplukt !] Aansluitend wordt het tekenconcept / idee verder uitgewerkt op papier. Daarna wordt alles op millimeterpapier [+ op schaal] nauwkeuriger uitgewerkt en de kleurstelling bepaald en ingedeeld. Het ontwerpen neemt drie maanden in beslag en het duurt ook drie maanden om het uiteindelijke ontwerp op doek te schilderen.

  Foto onder: gedeelte van voorontwerp.

   

   


  Onder: Foto's van werken van diverse genomineerde kunstenaars in Museum Messmer 

   

   

  Opening door de heer Jürgen Messmer, directeur van het museum 

   

   

   

   

   

   

   Foto boven is gemaakt door: Rity Jansen Heijtmajer  [genomineerd collegakunstenaar]

   

   

   

   

   


  Persbericht  17 november 2021

   

  Eén van de genomineerde geometrische werken getiteld: Optical mathematics with gray and gold. (© Monica maat)

   

  Kunstenares Monica Maat uit Lelystad opnieuw genomineerd voor internationale prijs

  17 november 2021

  Lelystad- De Lelystadse Kunstenares Monica Maat is genomineerd voor de zesde Internationaler AndréEvard Preis. Dat is de belangrijkste Europese prijs voor kunstenaars die zich inzetten voor geometrische en constructivistische kunst. In 2018 werd Maat ook al eens genomineerd voor deze prijs.

  Kunsthalle messmer in het Duitse Riegel heeft deze internationale prijs nu voor de zesde maal uitgeschreven. De prijs is opgedragen aan de Zwitserse kunstenaar André Evard [1876-1972].Vanaf 1913 concentreerde Evards werk zich op geometrische abstracties. Hij was een van de eerste niet figuratieve kunstenaars en behoorde tot de pioniers van de Zwitserse constructieve-geometrische schilderkunst. Later volgde in Nederland kunststroming De Stijl, opgericht in 1917 door Theo van Doesburg met als leden onder andere Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck. 

  Monica Maat is op uitnodiging van het museum, door een vakjury genomineerd voor deze prijs. Haar geometrisch werk, dat onder andere afgelopen voorjaar door Kunstuitleen Lelystad is geëxposeerd in het stadhuis van Lelystad, is genomineerd uit ruim 500 inzendingen uit 47 landen.  

  'Mateloos Boeiend'

  'Ons brein ziet van alles in een paar lijen,samen met kleuren. Ik vind dat mateloos boeiend. Het platte vlak krijgt dan ineens diepte en dimensie, en iedereen ziet er weer wat anders in door de manipulatie met de waarnemig en het optische effect dat ik in mijn werk aanbreng', aldus Maat.

  Tentoonstelling

  Voor de presentatie van de genomineerde werken van ruim 80 kunstenaars wordt een tentoonstelling georganiseerd. Met schilderijen en sculpturen geeft de tentoonstelling een goed inzicht van de meest opwindende facetten van geometrisch-abstracte kunst. 

  Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met biografische informatie en uitspraken van de deelnemende kunstenaars over hun werk. 

  Bekendmaking winnaar in februari

  In de loop van de tentoonstelling  beslist een gerenomeerde deskundige jury over de winnaar van de Internationaler Evard Preis. Deze wordt in februari volgend jaar bekend gemaakt. Voor de opening die op 3 december in Museum Messmer zal plaatsvinden reist Monica af naar Riegel om deze samen met andere internationale kunstenaars bij te wonen.

   

  Link naar Flevopost: Kunstenares Monica Maat uit Lelystad opnieuw genomineerd ...

   

   


   

  ONDER: Foto der Ausstellung von 2018. Ganz links hängt meine Arbeit.

  Eerder in 2018 ben ik genomineerd voor de André Evard-Prijs prijs en hing onderstaaand werk eveneens gedurende  drie maanden in het Messmer museum. 

   

   

  mm.

   

  Lees meer >> | 977 keer bekeken

 • Museum Nagele presenteert Victor Majdandzic sept. t/m nov. 2021

  17 september 2021

  Geplaatst: nov. 2021 

   

  Museum Nagele  presenteert  Viktor Majdandžić fotoreportage monica maat

   

  Half november 2021 bezocht ik de expositie van beeldend kunstenaar Viktor Majdandžić in Museum Nagele. Het leverde een onverwachte 'ontmoeting' op want wat ik te zien kreeg was voor mij een echte verassing van ik zou haast zeggen 'vlammend' en 'intens' werk van een kunstenaar in hart en nieren, dat is wat je voelt en proeft. Een inspirerende kennismaking! 

  Viktor Majdandžić is geboren in 1931 in Bosnie en wordt dit jaar 90 jaar. Daarom vinden er verschillende tentoonstellingen plaats. Één daarvan is te bezichtigen in Museum Nagele . Van 2 september tot en met 28 november 2021 is van hem een solo-expositie te zien. Hieronder volgt een nadere beschrijving over deze bijzondere kunstenaar en zijn werk van Christopher  Rosewood, van de Internationale Confederatie van Kunstcritici met  foto's van mijn hand, uitgezonderd de portretfoto. 

   

   

  Expressionistisch inzicht
   

  Christopher Rosewood, The International Confederation of Art Critics, 2016

  Tijdens het uitbreken van de oorlog in Bosnië legt Viktor zijn kenmerkende passie voor perfecte geometrie en pure balans van natuurlijke regels terzijde, om in plaats daarvan met zijn werken een zeer intiem en verstikkend medeleven op te roepen voor een mensheid verscheurd door leed. Het is nu niet de tijd voor een bovenaardse ordening, en de menselijke rede is vervangen door een krankzinnige verwoesting. Het is de plicht van de kunstenaar om uit alle macht te proberen uit te drukken wat niet in woorden te vatten is.
   

  Museum Nagele


  De gruwelijke wreedheden van oorlog zijn door deze Bosnische kunstenaar uitgedrukt in een verfijnde analyse die reikt van het verlies van vrijheid tot aan de aantasting van de menselijke waardigheid. Het onderwerp van zijn werk is het lijden en de angst, uitgedrukt middels emotioneel beladen portretten en profielen van gezichten verminkt in een expressionistische vervorming die doet denken aan Egon Schiele; in feite leidt de representatie van zijn eigen diepe antwoord op zulke tragische omstandigheden Viktor naar een krachtige onverwachte en verbitterde interpretatie van de werkelijkheid.
   
  Een conflict is altijd een doorslaggevend moment in de wereldgeschiedenis en dientengevolge in de geschiedenis van de kunst. Niemand slaagde er beter in dan Barnett Newman om in één zin het effect van oorlog op de kunstenaar samen te vatten: ‘Na de monstruositeit van oorlog, wat doen we dan? Wat is er dan te schilderen? We moeten helemaal opnieuw beginnen.’ En dit is precies wat Viktor Majdandžić heeft gedaan.
   

  Museum Nagele


  Leven
  Viktor Majdandžić werd in 1931 geboren in Ivanjska, Bosnië. Na zijn studie buitenlandse handel en economie koos hij definitief voor het kunstenaarschap. Hij studeerde aan de Rijksacademie voor beeldende kunsten in Belgrado, waar hij in 1959 bij zijn afstuderen met zijn werk de eerste prijs behaalde. Mede door Majdandžić’s toedoen groeide zijn woonplaats Banja Luka uit tot een erkend centrum voor hedendaagse kunst, met een landelijk bekende Biënnale en een museum voor moderne kunst.
   


  Museum Nagele

   

  In 1969 emigreerde Viktor naar Nederland, waar hij als creatief therapeut ging werken. Op deze manier kon hij schilderen zoals hij wilde; compromisloos en zonder zich iets aan te trekken van de heersende kunstwereld. Gedurende een groot deel van zijn kunstenaarscarrière deelde hij zijn atelier met psychiatrische patiënten en stimuleerde hen om als vrije en autonome personen hun weg in het leven te vinden. Dit was een unieke vorm van creatieve therapie. Na zijn pensionering is Viktor blijven schilderen, geïnspireerd door de reizen die hij maakte naar alle delen van de wereld.
   

  Museum Nagele


  Sinds 1958 heeft hij zijn werk meer dan 200 keer geëxposeerd, in o.a. Belgrado, Sarajevo, Wenen, Génève, Florence, Rome, Parijs, Brussel, Berlijn, Hamburg, Kopenhagen, Helsinki, London, Montreal, New York, Las Vegas, Miami, Amsterdam en Ermelo.
   

  Museum Nagele


  Viktor heeft belangrijke prijzen voor zijn werk gekregen, zoals de eerste prijs voor schilderkunst op de jubileumtentoonstelling in Belgrado in 1958, en de eerste prijs voor abstract art op de London Art Biennale in 2019.
   


  Museum Nagele

   

  Doesjka Majdandžić en Sharene Klein

  De opening voor genodigden wordt verzorgd door Doesjka Majdandžić, zijn middelste dochter, en door zijn kleindochter Sharene Klein.
  Doesjka is stedenbouwkundige. Zij legt een link tussen het landschap en de architectuur van Nagele en de structuren van Majdandžić s werk.
  Sharene is medebestuurslid van Stichting Viktor Majdandzic`s Art Foundation; zij leest gedichten voor.
   


  Museum Nagele

   

  Waar te zien
  Het werk van Majdandžić is niet alleen te zien op zijn solo-expositie in Museum Nagele, maar gedurende zijn jubileumjaar 2021 ook in de London Art Biennale, Artexpo New York, Kunstkelder Putten, op de Kunstweek in Goedereede en in het gemeentehuis Wijhe.
   
  In Museum Nagele is de solo-expositie van Viktor Majdandžić te bezichtigen van 2 september t/m 28 november 2021
  Op 2 september, 16 uur, is er een inleiding op het werk van Viktor Majdandžić, tevens preview van de expositie.
   
  Alles onder voorbehoud RIVM-maatregelen. Raadpleeg altijd vóór uw bezoek www.museumnagele.nl
   
  Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur.
  Zie voor meer informatie www.museumnagele.nl


  Museum Nagele is geopend op donderdag tot en met zondag van 13.00 - 17.00 uur.
  Bezoekadres: Ring 23, 8308 AL NAGELE
  Website: www.museumnagele.nl

   

   

  Museum Nagele

   

   

   

   

  mm.

   

  Lees meer >> | 560 keer bekeken

 • INART kunstcollectief presenteert online expositie met werk van Monica Maat

  17 september 2021

   

  Geplaatst: 17 sept. 2021 

   

   

   

   

  INART   INART   INART   INART

   

   

  Kunstcollectief INART  presenteert  online kunstenaars 

   

  Om de drie maanden laat INART 24 werken van 4 kunstenaars zien. De werken zij online te zien en te koop. Ditmaal werken van:  Henk van Trigt, Ria Groenhof, Arjen Geurts en mijn hand.

   

  AANKONDIGING online expositie galerie INART

   

   

   

   

  ONLINE expositie

  Vanaf   27 oktober 2021    tot en met   27 januari 2022   is o.a. geometrisch werk van mijn hand te zien, gelijk met werk van drie andere kunstenaars. klik hiervoor op: 

  https://kunstcollectief-inart.blogspot.com  aldaar op: online expositie klikken.

   

   

  INART vindt het belangrijk dat u uw kunstwerk fysiek kunt bekijken voordat  u tot koop overgaat. Bij interesse kunt u het kunstwerk zien bij het kunstcollectief of bij de kunstenaars zelf. Als u interesse heeft kan een kunstwerk digitaal in uw woning of kantoor geplaatst worden als u een digitale foto van de plek stuurt waar het kunstwerk moet komen te hangen of staan.

   

  Het doel van INART is om kunst bij u thuis te krijgen. INART wil graag meehelpen om een kunstwerk te vinden dat bij u past maar ook om kunst passend te maken in uw eigen omgeving. INART kan u ook behulpzaam zijn met het kiezen van een werk en bij u thuis kijken welke kunstwerken in uw omgeving of interieur passen. Daarnaast bezorgd INART het werk persoonlijk bij u aan huis of kantoor.

      

   

   

  mm

   

   

  Lees meer >> | 633 keer bekeken

 • Kunstencentrum DE KUBUS Expositie KUP 11 'Hommage aan de Kunst en Cultuur van de 20e eeuw'

  17 september 2021

  Geplaatst 17 september 2021

   

   

  'Hommage aan de kunst en cultuur van de 20e eeuw’

   

  Expositie met leden en oud leden van Kunstenaarscollectief KUP 11 ter ere van het 10 jarig jubileum 

   

   

   

  Kunstenaarscollectief Kup 11 [Kunst uit de Polder 2011] viert haar 10-jarig jubileum met een expositie op het thema: 'Hommage aan de Kunst en Cultuur van de 20 e eeuw'.

   

  Op de expositie zijn 40 kunstwerken te zien die gemaakt zijn door de leden van KUP 11: Anne Graalman, Eric Pasman, Esam Al Wasete, Guda Boelens, Kitty van Dijk, Lies Resink, Marie-Therese van de Riet, Simone Hakhoff, Sonja Reedijk, Ton Ensink en Wil Fokke. De werken zijn geïnspireerd door een specifieke kunststroming of bekende kunstenaar uit de vorige eeuw.

  Op de expositie zijn dan ook diverse kunststromingen te herkennen zoals het Kubisme, Expressionisme, De Stijl, Popart en Op Art, waarbij  verschillende kunstenaars zoals Frida Kahlo, Henri Matisse, Jan Schoonhoven, Theo van Doesburg, Pablo Picasso en Sonia Delaunay een rol spelen.

  Op uitnodiging neem ik deel aan deze expositie als oud bestuurslid van Kup 11, waarbij ik aan de wieg heb gestaan van de oprichting van het collectief. Ook oud-leden Marijke Kienhuis, Dorrith Hillenbrink en Rien Nijboer hebben voor deze expositie werk genaakt.

  Speciaal voor de jubileumexpositie schreven stadsdichter Thomas Gerla, oud-stadsdichter Juul Baars, de KUP-11 leden Anne Graalmans, Sonja Reedijk en oud-lid Monica Maat gedichten, die zijn opgenomen in deze expositie.

   

   

  Expositie

  De expositie vindt plaats van 27 okt. 2021 t/m  20 januari  2022 

   

  Adres

  Kunstencentrum De Kubus

  Agorabaan 3

  Lelystad

   

   

  Foto boven: Rechts werk van mijn hand getiteld: Rechthoek met Zeshoek Verenigd + bijbehorend gedicht getiteld: Verenigd. 

   

   

   

   

                                                  

  Schilderij: Rechthoek met zeshoek verenigd

  Het bijbehorende gedicht van mijn hand kunt u onderstaand lezen.

   

   

  Verenigd

   

  Op het oosten van de dag

  draaide de rechthoek

  revolutie af

  en spande samen met de zeshoek

   

  Herhaaldelijk tikkend en kloppend

  op mijn oude oog

  vroeg hij onwellevend

  om een weerzien.

  Ik vraag hem hoffelijk

  niet binnen te komen

  omdat ik hem niet weet in te passen

  bij zijn zeshoekige vriendin

   

  Maar... hij houdt er niet van

  om buiten te blijven

  dus pakt hij de kruk van de deur

  en neemt de eer

   

  Dit is de limiet, denk ik te laat

  terwijl zij als een onregelmatig huwelijk

  samen rebelleren

  op mijn schildersdoek

  maar niet blijken opgewassen

  tegen mijn spiegelbeeld

  dat altijd wel een uitweg vindt

   

  © monica maat 2021 

   

   

   

   

   

   

   

  Lees meer >> | 507 keer bekeken

 • Meer blogs >>