• blog Monica Maat 2009 - 2019

  31 januari 2019

  INLEIDING: Op dit Blog vindt u berichten vanaf 2009 tot heden  over talrijke kunstactiviteiten zoals:  EXPOSITIES - Galerie BOS FINE ART- PERSBERICHTEN- ATELIERROUTES - GEDICHTEN - DIJKDICHTERS - FOTO'S - alsook  van kunstenaars en manifestaties uit het hele land.      


  Omroep Flevoland  

  De Lelystadse kunstenaar Monica Maat is genomineerd voor de 5e Internationle André Evard Preis. Naar aanleiding van de nominatie zond Omroep  Flevoland op 19 oktober 2018 een TV opname uit met de aanhef: MONICA MAAT EN DE LIEFDE voor  GEOMETRISCHE KUNST . Een lijnenspel met kleuren. Dimensies op het platte vlak met geometrische kunst. Internationale erkenning.

  LINK   Omroep Flevoland - Nieuws - Monica Maat in de race voor Duitse ...www.omroepflevoland.nl/nieuws/.../monica-maat-in-de-race-voor-duitse-kunstprijs 

  Of: Monica Maat in de race voor Duitse kunstprijs - YouTube

  https://www.youtube.com/watch?v=XTGdjmXRt4E

   

  Monica Maat is beeldend kunstenares en dichteres. Sinds januari 2009 werkt zij in Lelystad waar zij ook haar atelier heeft.  Inmiddels heeft zij ruim 165 exposities gehouden in binnen en buitenland. Tevens heeft zij deelgenomen aan vele activiteiten op dichtersgebied en is zij in 1993 genomineerd voor de Nationale Debuutprijs en won de vierde plaats. Tot en met 2013 was zij aangesloten bij de Dijkdichters.
  Op dit blog vindt u allerhande informatie over haar activiteiten op kunst-en dichtersgebied. Meer werken, haar cv en werken die voor de Atelierroutes en talrijke exposities zijn gemaakt kunt u zien op de kunstsite:  www.monicamaat.nl  en
  www.tourofartflevoland.nl  Over de Dijkdichters,  vindt u meer informatie op: www.dedijkdichters.nl 

  Monica is aangesloten bij Galerie Bos Fine Art in Den Haag: www.bosfineart.com 

  Vanaf 2009 werkt Monica samen met de dichter Michel Martinus aan diverse projecten en is in 2018 o.a. een boek m.b.t. geometrie en gedichten verschenen. Voor het kunstenaarscollectief KUP 11 [ Kunst Uit de Polder 2011]  verzorgde zij de PR en was zij bijna 6 jaar  bestuurslid en webmaster van het colllectief.

   

  Foto boven: werk van Monica voor de atelierroute genaamd Sybille.  Een Middeleeuws portret naar Hans Memling in een Mondriaanse zetting. 

       

  De voormalig stadsdichter van Harderwijk Michel Martinus heeft bij enkele werken spontaan gedichten geschreven. Onderstaand: een gedicht bij het werk Sybille.

  S y b i l l e

  Uit duistere tijden bleek en lijkwit opgedroogd.
  Een mond te smal voor woorden. Geschrokken uit de dood bij gebracht,
  voor heel even terug in het leven. Op wieken van verlangen,
  de hartslag weer horen,
  en met droge lippen neerstrijken op een wedermond hoog
  of laag op het lijf. Haar geurvlag uit het verleden heeft
  ook vandaag de dag toekomst.

  Morgen kleurt haar stem blauw en klap ik het beeld
  verder open en dicht om haar roepen en
  kloppen voor altijd te horen.

  Tot weerziens, Sybille.

  Michel Martinus
  Voormalig stadsdichter van Harderwijk oktober 2009

   


  Cijfers m.b.t. blog  per 1 febr. 2019

  Dit blog is geplaatst op 16 mei 2012 en bevat berichten vanaf 2009. Op 1 februari 2019 bevat het blog 165 thema’s en is dan in het totaal 122.172 maal bekeken.


   

  OPRICHTING KUP 11  4 februari 2011

   

  Over de oprichting en het ontstaan van het kunstenaarscollectief KUP 11, op 4 februari 2011  kunt u meer lezen op mijn KUNSTBLOG. Klik daarvoor op:  

  KUNSTBLOG Inleiding Monica Maat + info Kup 11 

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 154 keer bekeken

 • Expositie Ria Groenhof in Museum Nagele zeer de moeite waard! 28 febr.- 26 mei 2019

  31 januari 2019

   

  Geplaatst 10 maart 2019

   

   

  REPORTAGE en FOTO's: MONICA MAAT

   

  Excellente expositie van Ria Groenhof in Museum Nagele zeer de moeite waard!

   

  Foto boven: Imposante entree met beeld, schilderijen en designs  van Ria Groenhof in de entree-ruimte van Museum Nagele. 

   

  Zondag 10 maart bezocht ik de expositie  "REIS DOOR HET LAND VAN GEOMETRIE"  van collega Ria Groenhof in Museum Nagele. Een bijzondere expositie die een verrassende kijk geeft op haar werk in diverse disciplines. De lijnen en de helderheid van haar geometrische werken nemen je mee in de diepte die zij op knappe en soms ingenieuze wijze weet te suggereren.

   

   

  De solo-expositie van Ria Groenhof is te bezichtigen van 28 februari tot en met 26 mei 2019 en toont een combinatie van beelden, schilderijen en design. Ruimte en helderheid zijn de ingrediënten in haar geometrisch abstracte werken, de abstractie van een puur geometrisch lijnenspel.

   

  Het is boeiend om te zien dat in de abstracte vormentaal van Ria Groenhof zoveel persoonljke emotie gelegd kan worden.

   

   

   

  Ria legt een link naar het dorp Nagele; een bijzonder dorp dat in de jaren '50 werd vormgegeven door de architectencollectieven 'De Acht' en 'De opbouw'. Nagele is namelijk opgebouwd uit geometrische vormen, mede met de bedoeling om licht, lucht en ruimte een grote rol te laten spelen. 

   

   

  Museum Nagele stelt de architectuur centraal in een permanente expositie. Deze expositie gaat in op de ontstaansgeschiedenis van Nagele en haar unieke plaats in de architectuurgeschiedenis van Nederland. Daarnaast organiseert Museum Nagele wisselexposities waarin architectuur en beeldende kunst een belangrijke rol spelen. Sinds 1998 is Museum Nagele gehuisvest in de voormalige rooms-katholieke kerk, die gebouwd is door de architecten T. Taen en T. Nix.

   

   

  Foto boven: Overzicht van ruimtelijke werken en werken aan de wand. 

   

  Detailfoto boven. Werk  aan de wand dat uit 24 delen bestaat en als titel heeft: 24 x 24 x 24 – ‘VERBONDEN’.

   

  Citaten en gedachten van Ria bij bovenstaand werk getiteld: 24 x 24 x 24 - 'VERBONDEN' : ‘We zijn tegenwoordig meer verbonden dan ooit tevoren. We kunnen op elk moment waar we ook zijn met elkaar praten en dingen delen. Maar gek genoeg hebben nog nooit zoveel mensen zich eenzaam gevoeld. Echte conversaties zijn veranderd in oppervlakkige ‘klein Chat’. Door de muur van de schermpjes tussen mensen kun je je voordoen als iedereen die je wilt zijn, maar jezelf zijn is nog nooit zo moeilijk geweest. Ik wil mensen met elkaar verbinden d.m.v. mijn kunst. 24 verschillende schilderijen  van 24 bij 24 cm, verbonden door kleur, materiaal en compositie en daardoor één geheel vormen’.

  Ria lijkt het interessant om deze werken te verspreiden onder verschillende mensen die elkaar niet kennen maar toch -vanwege hun interesse voor kunst- door dit werk verbonden zijn. Bij aankoop zouden de verschillende eigenaren, door de geografische woonplaatsen met elkaar te verbinden via een adressenlijst, één geometrisch abstract kunstwerk kunnen vormen en contact met elkaar kunnen leggen. Degene die het kunstwerk aankopen scheppen het werk zelf, dat is hun bijdrage.    

   

   

   

  Foto boven en onder: Samen met Ria de expositie bekeken. Een leuke ontmoeting! Ria en ik zijn aangesloten bij galerie Bos Fine Art in Den Haag 

   

   

   

   

  EERDER op dit blog: geometrische kunst in Museum Nagele

  Eerder op dit blog heb ik verslag gedaan van een bijzondere expositie: 'NULKUNST' in Museum Nagelen met geometrisch werk van  Henk van Beek en Ruben Stallinga. Hiervoor kunt u op de link klikken:  

  mm

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 332 keer bekeken

 • 100 jaar BAUHAUS in 2019

  27 september 2018

   

  Geplaatst vanaf 8 februari 2019

   

   

   

  100 jaar BAUHAUS in 2019 [en de totstandkoming van enkele van mijn werken]

                             

  Bauhaus, een kunststroming in Duitsland ontstaan, bestaat dit jaar 100 jaar en wordt daarom met verschillende tentoonstellingen in Duitsland en in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam gevierd.

  Zelf heb ik al jaren een zelfgemaakte en ontworpen 'Bauhaus stoel' half af op mijn atelier staan, waarvan het er maar niet van kwam om deze eens af te maken. Dit jaar is dus een mooie aanleiding om met de stoel verder aan de slag te gaan. Daarbij heb ik  een wandpaneel en een object in concept bedacht. Foto's van het proces in wording vindt u op deze pagina aangevuld met enige informatie over de kunststroming BAUHAUS.

   

  Foto boven: Bauhaus wandpaneel in wording. Het paneel [MDF] is gezaagd en 2 x in de grondverf gezet en enkele proefvlakjes + aluminium en stalen elementen zijn op proef gerangschikt om een beeld te kunnen vormen. 

   

  Men droomde van een nieuwe wereld, waarin  eenvoud en functionaliteit centraal zouden komen te staan. In 1919 werd daarvoor een academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers gesticht door architect Walter Gropius in Weimar.  Bauhaus werkte  vanuit het ideaal dat een mooi design, ontworpen door kunstenaars, voor iedereeen bereikbaar moest zijn. Deze baanbrekende uitgangspunten bleken wereldwijd van grote invloed, ook in Nederland.

  De opvattingen over  samenwerking tussen kunstenaars, architecten en de industrie, waren eigenlijk grensverleggend en vormden een belangrijke inspiratiebron voor het Bauhaus.

  De Stijl, het tijdschrift van o.a. Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en J.J.P Oud werd door alle docenten en studenten aan het Bauhaus gelezen. Onder invloed daarvan evolueert het Bauhaus in korte tijd [1919-1933]van het expressionisme naar het modernisme. Na twee gedwongen verhuizingen – in 1925 naar Dessau en 1932 naar Berlijn – sluiten de nazi’s de school in 1933. Zij noemden de school een marxistische kerk waar ontaarde kunst werd onderwezen.

  Een dertigtal studenten en docenten vertrekt naar Nederland. Ze worden hier actief in kunst- en ontwerponderwijs, richten werkplaatsen op en ontwerpen voor de Nederlandse industrie.

   

  Wat is de betekenis van kleur, vorm en materiaal? Het Bauhaus keert terug naar de fundamenten van vormgeving. Door de revolutionaire onderwijsvernieuwing  ontwikkelen de studenten een nieuwe vormen-en designtaal in de architectuur en beeldende kunst, waaronder meubels, objecten, keramiek, textiel en fotokunst.  

   

  Invloed Bauhaus in de jaren '50 en '60

  In de jaren vijftig kwam er een herbezinning op de geometrisch-abstracte kunst op gang met o.a. kunstenaars als Joost Baljeu en Carel Visser en vanaf midden jaren '60 zijn Bob Bonies, Ad Dekker en Peter Struycken belangrijke pioniers van wie het werk zich voegt in de ideeën van Bauhaus en 'De Stijl'. [De invloed van Peter Struycken, via mijn broer, die na zijn studie aan de Rietveldacademie, stage bij Peter Struycken liep, is ook voor mij van belang geweest daar waar het mijn zienswijze betrof. Ik schrijf dat ook in mijn intro en levensloop op deze site] 

   

  Foto boven: Bauhaus wandpaneel in wording, aangevuld met proefvlakjes en metalen en aluminium elementen. [Geïnspireerd op het werk van Joost Baljeu]

   

  Foto boven: Er worden figuren van MDF uitgetekend,in vlakjes gezaagd en na in de grondverf te zijn gezet globaal op kleur geschilderd voor de beeldvorming.

   

  Foto boven: Voor het wandpaneel dat aan de muur komt te hangen komen ook twee panelen op de vloer te liggen, waarop gekleurde patronen in reliëf van MDF en aluminium geplakt worden.

   

   

  Industriële vormgeving

  De producten van het Bauhaus waren in eerste instantie niet populair bij de gewone bevolking. Zij vonden de onversierde producten te kaal en koud, men was gewend aan de gedecoreerde Jugendstilvormgeving en natuurlijker materialen. De gekozen materialen worden ook nu nog vaak met modern geassocieerd.  

   

  Foto boven: Opzet van Bauhausstoel. Eerst op papier ontworpen en uitgetekend. Gezaagd en in de grondverf gezet en nu voor een gedeelte gerangschikt en in elkaar gezet, waarbij ook sommige elementen van staal en aluminium als proefstukjes op de stoel zijn gelegd om  een beeld te kunnen vormen. 

   

  Foto boven: Originele Bauhaus zwarte [rook]stoel van hout.   

   

    

  Typografie   

  Het Bauhaus heeft ook veel invloed gehad op de ontwikkeling van de grafische vormgeving en typografie. Er werden nieuwe lettertypes ontworpen en in posters, boeken, pamfletten of briefpapier werd gespeeld met logo's, lettertypes en de plaatsing op het vlak.

   

  Architectuur en persoonlijke gedachten bij nieuwbouw in Offenbach am Main        

       

  Boven: Glas. Moderne wolkenkrabbers.

   

  De heldere vormgeving en het Bauhaus met glazen gevels werd een voorbeeld van functionele, moderne architectuur. Afgelopen november[2018]was ik nog in Offenbach am Main, direct grenzend aan Frankfurt, het voornaamste financiële centrum van Duitsland, in het pas nieuw gebouwde en zeer uitgebreide kantorencomplex [en commercieel centrum] waar voornamelijk torenhoge en overweldigende gebouwen met puur glazen gevels waren te zien. Ambivalent genoeg vond ik het architectonisch gezien prachtig, maar het besef om [bewust] de tot mier gemaakte mens hiermee te imponeren werkte remmend op mijn ontvankelijkheid. Met mijn Gereformeerde achtergrond blijft het verhaal van de toren van Babel en daarmee de arrogantie van de mens[heid] een 'waarschuwende' rol spelen. 

   

  Hoe dan ook het bracht mij ook terug bij de invloed van Bauhaus, waar het begin lag van de bouw met glazen gevels en functionele, moderne architectuur. Bauhaus-studenten leerden een gebouw als een kunstzinnige en architectonische eenheid zien. Kunst en handwerk moesten weer een eenheid worden en de architectuur was de verbindende discipline voor al deze ontwikkelingen. Gebouwen werden compleet opgeleverd, inclusief meubels, lampen en stoffering.

  Foto boven: Walter Gropius ontwierp een nieuw schoolgebouw, met ernaast zogenaamde meesterhuizen als woonruimte voor docenten. Gropius ontwierp het nieuwe Bauhaus vanuit de moderne ideeën de voorgevel van de ateliers bestaat grotendeels uit glas waardoor er veel licht en lucht binnenkwam. Door de lichte kleur, de geometrische vormgeving, grote ramen, ruime opzet en het ontbreken van ornamenten doet deze architectuur nog steeds modern aan.

   

  Het ideaal was niet alleen om esthetisch verantwoord te bouwen, maar ook zo betaalbaar dat goede woningen [en mooi ontworpen producten] voor alle mensen beschikbaar kwamen.Rationele,functionele bouwtechnieken, goed sanitair, een groene omgeving en huursubsidie moesten dat mogelijk maken.


  Foto boven en onder: Bij het wandpaneel en de stoel wil ik ook een bijpassend object maken. Als materiaal denk ik hierbij aan glas, aluminium en lattenwerk van hout op een sokkel van MDF. Met een minimale schikking en een kartonnen doos als sokkel vorm ik vlak voor de stoel eerst een provisorisch beeld zodat ik op een later moment het geheel, d.w.z. wandpaneel, stoel en object als kunstwerk in een drie-eenheid kan presenteren.Ook de foto hieronder laat het idee van een bijpassend object met glas als provisorisch beeld zien. 

   

   

   

  Vervolg 1 maart 2019

   

  Foto boven: Provisorische PROEFOPSTELLING van Wandpaneel en stoel tegen een wand i.v.m. totaalbeeld om te bepalen of alles op het wandpaneel op de juiste plaatsen zit alvorens het gelijmd kan worden.[Het wandpaneel is geïnspireerd op het werk van Joost Baljeu.]Op de vloer zijn twee vloerpanelen te zien die bij het wandpaneel horen. 

   

   

  Vervolg 24 maart 2019

   

   

   

   

   

   

   

  Foto boven: de stoel is geïnspireerd op Bauhaus maar voor het zitcomfort heb ik de zitting en rugleuning wat meer naar de rondere vormen van het lichaam gemaakt. Er kan net zoals bij een tuinstoel een kussen in gelegd worden.De rugleuning kan aan de achterkant tevens in verschillende standen gezet worden. [Daartoe dienen de verschillende inkepingen aan de achterkant van de armleuning, zoals op deze foto is te zien]. 

   

  Boven: het geheel met vloerpanelen.

   

  Boven: detail van  wandpaneel.

   

   

  Boven: proefopstelling bij enkele van  mijn geometrische schilderijen om te zien hoe dat combineert.

   

   

  Wordt nog vervolgd met het bijpassende object dat in de maak is. 

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 488 keer bekeken

 • Nominatie 5e Internationalen André Evard- Preis 2018, Kunsthalle Messmer in Riegel

  27 september 2018

   

  Geplaatst: 27 september, 6 november 2018 en 20 febr. 2019

   

  KUNSTHALLE MESSMER      RIEGEL

   

   

   

  Nominatie 5e Internationalen André Evard- Preis, 2018 Kunsthalle Messmer in Riegel + tentoonstelling 

  één van 's werelds belangrijkste kunstprijzen voor concrete en constructieve kunst.

  Een verslag over de nominatie voor de André Evard Preis en de tentoonstellingen in Riegel

   

  Für konkret-konstruktive kunst

   

   

  So. 04. November 2018

  Riegel

  Ausstellung zum André-Evard-Preis

  600 Künstler aus 45 Ländern haben sich um den 5. Internationalen André Evard-Preis beworben, einem der weltweit wichtigsten Kunstpreise für konkret-konstruktive Kunst. Bis zur Preisvergabe am 17. Februar 2019 in der Kunsthalle Messmer in Riegel, Grossherzog-Leopold-Platz 1, sind die Werke dort ausgestellt.  Öffnungszeiten: Dienstag bis Sonntag, 10 bis 17 Uhr. Eintritt 12,50 Euro, ermäßigt 10,50 Euro.

   

   

  Voor de vijfde keer schreef Kunsthalle Messmer de Internationalen André Evard-Prijs 2018 uit voor concrete -constructieve kunst. Deze prijs is opgedragen aan de Zwitserse kunstenaar André Evard (1876-1972).  Vanaf 1913 gebruikte Evard in zijn schilderij geometrische abstracties. Hij is dus een van de eerste niet-figuratieve kunstenaars en een van de pioniers van de Zwitserse constructief-geometrische schilderkunst.

  De André Evardprijs is bedoeld voor hedendaagse kunstenaars die zich hebben ingezet voor constructieve en concrete kunst.

   

  smiley Vanuit Riegel [Duitsland] kreeg ik het verheugende bericht dat mijn werk door een vakjury is genomineerd voor deze prijs. Er waren ruim 600 inzendingen uit 45 landen. Op 2 november wordt een tentoonstelling geopend met werk van de genomineerde kunstenaars. 

  smileyEr wordt ook een catalogus uitgegeven met werk van de genomineerde kunstnaars.

   

   

  Het begrip concrete kunst is geïntroduceerd in 1930 door Theo van Doesburg. Hij doelde hiermee op abstracte kunst die niet tot stand kwam door gevoelsmatig handelen, maar gebaseerd was op wiskundige uitgangspunten. Kunst moest volledig worden opgebouwd uit geometrische elementen, die eenvoudig, zuiver en controleerbaar waren.

   

   

  Tentoonstelling genomineerde kunstenaars 

   

  Opening: 2 november 2018,  19.00 uur

  Duur: 3 november 2018 - 17 februari 2019

   

  Adres:  Kunsthalle Messmer,

  Grossherzog- Leopold- Platz 1,  

  79359 Riegel a. K.

   

   

  Boven: bij het werk in Kunsthalle Messmer in Riegel

   

   

  UITNODIGING

   

   

   

  Inleidend woord van kunsthistoricus Friedhelm Häring

  Der Kunsthistoriker Friedhelm Häring berief sich bei der Vernissage auf antike Größen und den Dichterfürsten Goethe, um eine Vorstellung von der konkret-konstruktiven Kunst zu liefern. Aufhänger war der junge André Evard. Die klare Konstruktion, die einen Teil der Evard-Kunst auszeichnet und der mit dem Evard-Preis gehuldigt wird, komme aus dem Leben in La-Chaux-de-Fonds im Schweizer Kanton Bern. In der von der Uhren-Industrie geprägten Stadt ist Evard aufgewachsen. Evards Schicksal habe das göttliche Leuchten in sein Werk gebracht, so Häring. In der Kunsthalle Messmer werde das lebendige Gespräch über Schöpfung und Konstruktion in einer Vielzahl von Werken ermöglicht, gab er den Besuchern mit auf den Weg entlang der Kunstwerke.

   

   


  omroep flevoland  

   

  De Lelystadse kunstenaar Monica Maat is genomineerd voor de 5e internationale André Evard Preis.

  Naar aanleiding van de nominatie zond Omroep Flevoland op 19 okt. 2018 een TV opname uit met de aanhef: MONICA MAAT EN DE LIEFDE voor GEOMETISCHE KUNST. Een lijnenspel met kleuren. Dimensies op het platte vlak met geometrische kunst. Internationale erkenning. 

  LINK   Omroep Flevoland - Nieuws - Monica Maat in de race voor Duitse ...www.omroepflevoland.nl/nieuws/.../monica-maat-in-de-race-voor-duitse-kunstprijs 

   

  Of: Monica Maat in de race voor Duitse kunstprijs - YouTube

  https://www.youtube.com/watch?v=XTGdjmXRt4E

   

   

   

  Openingswoord door JÜRGEN MESSMER

   

   

  De ruimte in de foyer van de Messmer Kunsthalle Halle was vrijdag amper genoeg voor de bezoekers van de vernissage

   

   

   

   

  Kunsthistoricus FRIEDHELM HÄRING hield een vlammend betoog tijdens de opening van de tentoonstelling

   

   

   


  Persbericht 22 oktober 2018

   

    

  Lelystad

  Lelystadse kunstenares Monica Maat

  genomineerd voor internationale prijs 

  Geplaatst op maandag 22 oktober 2018 17:50

   

  Fragment van 'Vensterkruis', een van de genomineerde werken van Monica Maat. © Monica Maat

   

  Lelystad - De Lelystadse kunstenares Monica Maat is genomineerd voor de internationale André Evard-prijs 2018. Haar geometrisch werk is genomineerd uit ruim 600 inzendingen uit 45 landen.

  De André Evard-prijs voor concrete en constructieve kunst is voor de vijfde maal uitgeschreven door Kunsthalle MESSMER in het Duitse Riegel. De prijs is opgedragen aan de Zwitserse kunstenaar André Evard (1876-1972). Vanaf 1913 concentreerde Evards werk zich op geometrische abstracties. Hij was een van de eerste niet-figuratieve kunstenaars en behoorde tot de pioniers van de Zwitserse constructieve-geometrische schilderkunst. Later volgde in Nederland kunststroming De Stijl, opgericht in 1917 door Theo van Doesburg met als leden onder anderen Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck.

  Van het geometrische werk van Monica Maat, dat afgelopen zomer tijdens een solo-expositie in het Stadsmuseum van Harderwijk was te bezichtigen en waarvan een aantal werken is genomineerd, is een boek verschenen getiteld: ‘De Schoonheid van Geometrie'. Het boek bevat een toelichting over geometrie en haar werk, aangevuld met gedichten van dichter Michel Martinus, die afgelopen augustus werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, vanwege zijn verdienste op cultureel en literair gebied. 

  Tentoonstelling

  Voor de presentatie van de genomineerde werken van ruim 80 kunstenaars wordt een tentoonstelling georganiseerd. Met schilderijen en sculpturen geeft de tentoonstelling een breed inzicht in het huidige, internationale werk van deze veelzijdige kunststroming.

  De tentoonstelling is vanaf 3 november tot en met 18 februari te bezichtigen in Kunsthalle MESSMER in Riegel. In de loop van de tentoonstelling beslist een gerenommeerde deskundige jury over de winnaar van de Internationale Evard Preis.

  De opening vindt op 2 november plaats.

   

  Link Filmpje YouTube door Flevopost geplaatst: 

  Omroep Flevoland - Nieuws - Monica Maat in de race voor Duitse ...

   

   

  Monica Maat in de race voor Duitse kunstprijs - YouTube https://www.youtube.com/watch?v=XTGdjmXRt4E

   


   

  Tijdens Get Together staan heerlijke hapjes voor de deelnemende kunstenaars klaar

   

   

  Onder: werk in Kunsthalle Messmer in Riegel, van  Kunstenaars uit oa. Brazilië, Argentinië, Japan, Polen, Slovenië, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Nederland. 

   

   

   

   

   

   

  Onder: foto op facebook van Kunsthalle Messmer 15 nov.2018

  kunsthalle messmer

  15 november 2018 ·

  Jan Klopfleischs Arbeit beschäftigt sich mit der physischen Wahrnehmung des Betrachters vor einem Bild. Mit jeder Bewegung ändern sich die Ansichten der spiegelnden Flächen. Monica Maat hingegen versucht durch sich spiegelnde geometrische Formen die Wahrnehmung des Betrachters zu manipulieren. Durch kräftige Farben unterstreicht sie die optischen Effekte.

  Het werk van Jan Klopfleisch handelt over de fysieke perceptie van de toeschouwer voor een beeld. Bij elke beweging veranderen de weergaven van de reflecterende oppervlakken. Daarentegen probeert Monica Maat de waarneming van de kijker te manipuleren door geometrische vormen weer te geven. Sterke kleuren onderstrepen de visuele effecten.

  Jan Klopfleisch, KF6, 2014
  Monica Maat, Fensterkreuz, manipulierbar wahrnehmen, 2017

   

  Luisa Russo, Helge Schwindt, Opair Apopa en 19 anderen vinden dit leuk.

  3 keer gedeeld 

   

   

  Von Michael Haberer

  Sa, 03. November 2018

  Riegel

   

  Die Chefs Lea Quin und Jürgen Messmer Erklären die konkret-konstruktiven Werke. Foto: Michael Haberer 

   

  Nominierte für den André-Evard-Preis präsentieren sich in Riegel.

   

  RIEGEL. Die Kunsthalle Messmer erlebt wieder eine ihrer Sternstunden. 101 Künstler aus aller Welt, deren Namen hauptsächlich in der Kunstszene bekannt sind, präsentieren bei einer gemeinsamen Ausstellung je eines ihrer Werke. Sie bewerben sich um den 5. Internationalen André-Evard-Preis für konkret-konstruktive Kunst. Der Wettbewerb sorgt erneut für ein spannendes Potpourri aus Linien, Winkeln, Licht und Effekten.


  Mehr als 600 Künstler aus 45 verschiedenen Ländern hätten sich beworben, erklärt Jürgen Messmer, Chef der Kunsthalle, in einem Pressegespräch. Eine renommierte Fachjury werde den Sieger des Preises auswählen, erklärte Messmer. Die Kunstwerke werden bewertet von Sammlerin und Museumsgründerin Marli Hoppe-Ritter aus Waldenbuch, Sabine Schaschl, Direktorin und leitende Kuratorin des Museums "Haus Konstruktiv" in Zürich, sowie von Ewald Karl Schrade, dem Galeristen und Initiator der Art Karlsruhe. Das Preisgeld beträgt 10 000 Euro. Es wird unter den Künstlern der drei überzeugendsten Werke der Ausstellung aufgeteilt. Außerdem gibt es einen Publikumspreis. Die Preisverleihung findet am 17. Februar statt.

  Die 101 Arbeiten seien auf internationalem Niveau und böten eine Zusammenfassung der spannendsten Facetten der geometrisch-abstrakten Gegenwartskunst, sagte Messmer. Die Exponate – Bilder, Installationen und Skulpturen – böten einen Einblick in das aktuelle Schaffen der konkret-konstruktiven Szene. Die Ausstellung zeige, wie unterschiedlich sich die Künstler mit derselben Kunstrichtung auseinandersetzen.

  Gewidmet ist der Kunstpreis André Evard (1876 bis 1972), der als Wegbereiter der Schweizer Moderne gilt. Die Werke des Künstlers bilden das Herzstück der Sammlung Messmer. Von der sehr frühen Entwicklung Evards in der konkret-konstruktiven Kunst können sich die Besucher derzeit in der Galerie Messmer, die an die Kunsthalle angrenzt, ein Bild machen.

   

  Over de jury

   

  Sabine Schaschl (* 1967 in Klagenfurt) is een Oostenrijkse kunsthistoricus en curator van tentoonstellingen over hedendaagse kunst en klassiek modernisme. Zij is de directeur van het Museum Haus Konstruktiv in Zürich.


  Sabine Schaschl studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Wenen van 1988 tot 1996 en was van 1995 tot 1996 wetenschappelijk assistent. Van 1996 tot 1997 was zij in dezelfde functie verbonden aan het Museum voor Moderne Kunst Ludwig Wenen. In 1997 was zij de Oostenrijkse curator van de 2de Biënnale in Cetinje / Montenegro en in 2000-2003 freelance curator (Wonen en werken in Wenen / Kunsthalle Wien; Urban Diaries: Jonge Zwitserse kunst).


  Van 1999 tot 2001 leidde Sabine Schaschl de Loods in Eisenwerk, Frauenfeld tussen 2001 en 2013, het Kunsthaus Baselland in Muttenz, en sinds 2013 is zij directeur en conservator van het Museum Haus Konstruktiv in Zürich.

   

  Marli Hoppe-Ritter

  Wat kwam eerst - de chocoladereep of de verzameling? Kleindochter van de oprichter van de chocoladereep Ritter Sport, Marli Hoppe-Ritter, nam de vierkante vorm aan van de iconische zoete traktatie en vatte die op als uitgangspunt voor haar kunstcollectie. 

  De Marli Hoppe-Ritter Collection bevindt zich in Waldenbuch, Duitsland, en bestaat uit bijna 1.000 schilderijen, objecten, sculpturen en grafische werken, allemaal met een vierkante geometrische focus. Marli Hoppe-Ritter is van mening dat 'of ze nu serieus of speels, wiskundig of spiritueel, analytisch of zelfs humoristisch zijn - de mogelijkheden waarmee kunstenaars zich kunnen bezighouden met het vierkant  bijna onuitputtelijk zijn', en ze heeft het niet bij het verkeerde eind.

  De geometrische en abstracte kunstwerken uit de de twintigste en eenentwintigste eeuw uit de Marli Hoppe-Ritter Collection worden prachtig  gepresenteerd in het gebouw, dat is ontworpen door de Zwitserse architect Max Dudler, en is gevestigd op het terrein van het chocoladebedrijf, dat is uitgegroeid tot een vast cultureel herkenningspunt van Waldenbuch, waar kunst levendig kan zijn, benaderbaar en toegankelijk voor iedereen. Er zijn o.a. werken te zien van 

  van geometrisch-constructieve kunstenaars zoals Joseph Albers, Johannes Itten en concrete kunstenaars uit Zurich.

   

  Ewald Karl Schrade

  Geboren in  1941 in Gomaringen, is een Duitse galeriehouder. Hij is initiator en curator van 'kunstbeurs Karlsruhe' en organisator van kunsttentoonstellingen. Hij runt sinds 1971 zijn eigen galerijen in Reutlingen, Kisslegg, Lindau, sinds 1985 in Schloss Mochental en sinds 1999 in Karlsruhe.

  In het voorjaar van 2004 organiseerde Schrade voor het eerst de kunstbeurs ART in Karlsruhe, die jaarlijks plaatsvindt en een van de belangrijkste kunstbeurzen in Duitsland is geworden.

  mm.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Vervolg Geplaatst:  20 febr. 2019

   

  Bekendmaking prijswinnaar Rüdiger Seidt, André Evard Preis 2018

   

   

  Op zondagmorgen, 18 februari 2019 is in Kunsthalle Messmer de Evard Preis uitgereikt aan de Duitse beeldhouwer Rüdiger Seidt met zijn Sculptuur 'Circletetra'.

  Rüdiger Seidt werkt veel met staal en heeft al vele prachtige stalen sculpturen vervaardigd in opdracht. Zijn artistieke activiteit begon in 1989 en leidde hem vanaf 1991 naar verschillende beeldhouwprojecten in de Verenigde Staten, Zwitserland, Frankrijk, Griekenland, Marokko, Peru en New York.

  Ik vind zijn werk prachtig. Alhoewel ik er niet voor ben dat van kunst competitie wordt gemaaakt ben ik dankbaar en vereerd mee te hebben mogen doen aan deze expositie met zo'n winnaar en met zoveel andere kunstenaars op zeer hoog niveau.

   

   


   

  VOORGAANDE EXPOSITIES MUSEUM MESSMER

   

   

  EXPOSITIES in het Messmer Museum:

  Tot 28 oktober 2018 was een tentoonstelling onder de noemer: De magie van het genie, met werken van Salvador Dalí (1904-1989) te bezichtigen.

  In 2017 was er o.a. een tentoonstelling met werk van Pablo Picasso en in 2016 met werk van Joan Miró te bezichtigen!

   

  mm.

   

   

   

   

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 1112 keer bekeken

 • STADSMUSEUM HARDERWIJK Reportage + Pers EXPOSITIE KUNSTBOEK KUNSTFILM, MONICA MAAT met 'De Schoonheid van Geometrie'. 8 juli - 2 sept. 2018. Koninklijke onderscheiding Joz Brummans. Studio Volans.

  15 april 2018

   

  Geplaatst 11 juli 2018

   

   

  F O T O R E P O R T A G E  

  en  PERSArtikelen + interview

  [voor persartikelen even doorscrollen, voorbij foto's]

   

   

   

  Reportage opening expositie en presentatie Kunstboek en Kunstfilm

   

   

  STADSMUSEUM HARDERWIJK Expositie 'De SCHOONHEID  van GEOMETRIE' met geometrische werken van monica maat, samen met kunstfilm en kunstboek [i.s.m. met dichter Michel Martinus]onder de noemer 'De schoonheid van Geometrie'

  van 8 juli - t/m 2 september 2018.

  Stadsmuseum Harderwijk

  Donkerstraat 4, 3841 CC Harderwijk

  di t/m za 10.00-17.00 uur

  Zondag 12.00-17.00 uu

  Maandag gesloten.

   

   

  MONICA MAAT over haar WERK 

  Kunst is het ontregelen van de werkelijkheid, de dingen uit hun functie halen, aldus beeldend kunstnaar Monica Maat

   

  WAARNEMING

  Het boeit  Monica om de waarneming te manipuleren. Naast geometrische houtpanelen maakt zij ook geometrische  werken op papier en doek. Deze werken hebben, net als de houtpanelen, als basis een ornamenteel karakter en zijn  geïnspireerd op de Europese Renaissance. Voorbeelden hiervan zijn de lijnstructuren in Italiaanse marmeren vloeren en de optische werkingen van fresco's, welke te vinden zijn in de abdijen in Toscane. Vaak geven haar werken een sterk optisch effect te zien en zijn ze op talrijke plaatsen in binnen- en buitenland onder de titel: 'Door-zien', 'manipuleerbaar waarnemen', geëxposeerd. Afhankelijk van het gebruik van kleuren en vormen geven de werken convergerende of divergerende effecten te zien. Als de kijker bij sommige werken gedurende langere tijd naar één punt blijft kijken, zonder met de ogen te knipperen, zal deze merken dat er wat met de waarneming gebeurt.  

  Vorig jaar is het hondjarig bestaan van kunstbeweging De Stijl nationaal gevierd. In dat kader nam zij deel aan drie nationale tentoonstellingen met  60 nationale en internationale kunstenaars. Onder de titel: De Schoonheid van Geoemetrie, toont zij haar geometrische schilderijnen momenteel in het Stadsmuseum van Harderwijk.

   

  TOELICHTING KUNSTBOEK

  Gelijktijdig met de feestelijk opening van de tentoonstelling: 'De Schoonheid van Geometrie', wordt een kunstboek over geometrie en geometrisch werk  van Monica met gedichten van Michel Martinus gepresenteerd.

  Het boek: ‘De schoonheid van geometrie’,  geeft een beknopte en eenvoudige toelichting over geometrie en het geometrische werk van beeldend kunstenaar Monica Maat. Vanaf 1985 werkt zij in de traditie van de in 1917 opgerichte kunststroming De Stijl. Zij geeft tevens een aardige inkijk in het proces van de totstandkoming van haar werk. De dichter Michel Martinus heeft op haar verzoek lyrische gedichten geschreven bij de afgebeelde geometrie, die vanuit een heel andere invalshoek op originele wijze de geometrie benaderen. Dat betekent dat de auteurs, in dit geval de beeldend kunstenaar en de dichter elkaar op prachtige wijze aanvullen en versterken. Het boek is door Monica Maat op artistieke wijze vormgegeven en een klein kunstwerk geworden, dat past bij de uiterlijke kenmerken van De Stijl. Kortom, een unieke benadering van geometrie in de kunst, waarvan de schoonheid zeker zichtbaar is!

   

  TOELICHTING KUNSTFILM

  Behalve het kunstboek wordt ook een korte Geometrische Kunstfilm van Monica vertoond. De kunstfilm is gemaakt in opdracht van Monica.

  Een film over en met gebruik van geometrie. Het moest geen film worden over haarzelf of over hoe haar  werk  tot stand komt, maar over geometrie waarbij als basis geometrische figuren uit haar  schilderijen zijn gebruik. Dat betekent dat de basisfiguren met hulp van de computer door haar zijn bewerkt, waardoor er diverse grafische elementen ontstonden die zij doorstuurde naar de filmstudio, waar ze verder bewerkt werden met behulp van animatie. Daarbij moet alles ook ritmisch kloppen met de muziek die Monica voor de film heeft uitgekozen. Tevens mocht er wat haar  betreft een tikkeltje humor aan te pas komen. Een  knipoog naar de geometrie.   

                                                                                          

  Meer over mijn levensloop en werk is te vinden op de site van het Stadsmuseum: De Schoonheid van Geometrie - Stadsmuseum Harderwijk       

                                                                      

  Voor het feestelijke programma en meer informatie over de kunstfilm en muzikanten kunt u klikken op: Monica Maat - EXPOSITIE en BOEKPRESENTATIE De Schoonheid ...

   

  * De expositie is t/m 2 september 2018 te bezichtigen in de Smeepoortzaal van het Stadsmuseum.

  * Gedurende de expositieperiode  is de kunstfilm doorlopend te zien.

  * Het kunstboek is in de museumwinkel te koop.

   

   

  Reportage van de feestelijke opening op 8 juli j.l.    Met foto's van Nico Sloep

   

  Boven en onder:  Inloop in de Stadstuin van het Museum

   

   

  Boven en onder: Iedereen wordt welkom geheten

   

   

   

   

  Boven: Het cultuurcafé van het Museum is te klein voor alle genodigden en bezoekers, de Museumtuin biedt gelukkig uitkomst, het is stralend weer. Op de voorgrond waakt het beeld van een reusachtige kosmonaut van Paul de Reus, van wie een verdieping hoger een expositie is te bezichtigen.     

   

   

  De directeur van Stadmuseum Harderwijk heet iedereen hartelijk welkom. Prachtig vastgelegd door fotograaf Nico Sloep die door Monica voor deze gelegenheid was gevraagd om de feestelijke middag te fotograferen.  

   

   

  Zeer vereerd waren Michel Martinus en ik dat we het eerste exemplaar van ons kunstboek De Schoonheid van Geometrie mochten overhandigen aan Corien van de Meulen, directeur van het prachtige sfeervolle Stadsmuseum Harderwijk. Zij verspreidt  immers met hart en ziel KUNST onder de mensen zo memoreerde Monica. Harderwijk mag trots op haar zijn. Zulke bevlogen mensen dienen gekoesterd te worden! 

   

   

  Ook...

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 1081 keer bekeken

 • KUNSTFILM ' De schoonheid van Geometrie' van Monica Maat. Première in Stadsmuseum Harderwijk

  15 april 2018

   

  Geplaatst  15 april 2018

   

   

  KUNSTFILM 'De schoonheid van Geometrie'

   

   

  Afgelopen maanden is in opdracht van Monica een korte kunstfilm vervaardigd  onder de titel: 'De schoonheid van Geometrie', die  haar première zal beleven tijdens de opening van de gelijknamige expositie met haar geometrisch werk op 8 juli 2018 in het Stadsmuseum van Harderwijk.

   

  Over de kunstfilm 'De schoonheid van Geometrie': 

   

  'De Schoonheid van Geometrie' is een korte film die wordt gemaakt in mijn opdracht. Een film die gelijktijdig met de tentoonstelling van mijn  geometrische werk in het Stadsmuseum in Harderwijk haar première zal beleven.

  Een geometrisch film? Hoe leg je zoiets uit?

  Een film over en met gebruik van geometrie. Het moest geen film worden over mijzelf of over hoe mijn werk  tot stand komt, maar over geometrie waarbij als basis geometrische figuren uit mijn schilderijen worden gebruik. Dat betekent dat ik de basisfiguren uit mijn schilderijen met behulp van de computer heb bewerkt, waardoor er diverse grafische elementen ontstaan  die ik doorstuur naar de filmstudio, waar ze verder bewerkt worden met behulp van animatie. Daarbij moet alles ook ritmisch kloppen met de muziek die ik voor de film heb uitgekozen. Tevens mocht er wat mij  betreft een tikkeltje humor aan te pas komen. Een  knipoog naar de geometrie. Ga er maar aanstaan. Geen eenvoudige opdracht, maar ik denk dat het Studio Volans gelukt is om een bijzondere en speelse  geometrische kunstanimatie te maken! 

   

  Voor het totale programma op 8 juli  in het Stadsmuseum Harderwijk kunt u klikken op:


   

   

   

  Studio Volans van Aranka Mulder en Jan Broedersz www.studiovolans.com

   

   

  Studio Volans is een klein creatief bedrijf dat zich richt op animatie en illustratie en  experimenteert met allerlei technieken om nieuwe vormen van media te verkennen. Aranka Mulder en Jan Broedersz de twee oprichters van studio VOLANS  vinden het leuk om allerlei soorten verhalen te maken met behulp van traditionele en digitale technieken en wagen zich ook in de wereld van Virtual Reality.  

  Aranka Mulder heeft een audiovisuele opleiding gevolgd voor professioneel video-editor in Amsterdam en ontdekte dat animatie haar passie is. Na het afronden van haar opleiding in Amsterdam begon ze zich te richten op animatieontwerp en storytelling aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle, waar ze de titel Bachelor of Arts behaalde. 
  Jan Broedersz,  mede-oprichter van Studio Volans maakte sinds de middelbare school korte films en animaties en raakte gefascineerd door de wonderen van de videowereld en volgde een audiovisuele opleiding in Amsterdam en behaalde de titel van Bachelor of Science.

   

  .

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 1399 keer bekeken

 • EXPOSITIE en BOEKPRESENTATIE De Schoonheid van Geometrie in STADSMUSEUM HARDERWIJK 8 juli - 2 september 2018

  8 maart 2018

  Geplaatst  15 april 2018

   

   

  P R O A M M A   

   

   

  STADSMUSEUM HARDERWIJK Expositie 'De SCHOONHEID  van GEOMETRIE' met geometrische werken van monica maat en presentatie kunstboek over geometrie van monica maat met gedichten van michel martinus en presentatie van een korte kunstfilm op 8 juli 2018 om 16.oo uur.

   

   

   

  Toelichting en feestelijk programma 

   

  Voor de opening op 8 juli van de expositie: De Schoonheid van Geometrie met geometrische werken van Monica Maat in het STADSMUSEUM van HARDERWIJK is in samenspraak met de directeur, Corien van der Meulen, een feestelijk programma samengesteld. Daarnaast vindt de presentatie van een Kunstboek en een Kunstfilm, beiden onder de titel: 'De Schoonheid van Geometrie', plaats.

   

  Onderstaand het programma: 

  Aanvang: 16.00 uur. Inloop:15.30 uur   

  •   Welkomswoord door Corien van der Meulen, directeur van het Stadsmuseum. 

   

  • Monica en Michel overhandigen het eerste exemplaar van het kunstboek aan Corien van der Meulen.

   

  • De expositie wordt geopend door Sophie van Steenderen, zij is kunsthistorica en houdt vele lezingen in musea door het hele land, waar zij veel waardering mee oogst! Wij zijn zeer vereerd!

   

  • De gitaarcomponiste Annette Kruisbrink heeft een speciale compositie gemaakt op twee geometrische schilderijen van Monica Maat en de daarop geïnspireerde gedichten van Michel Martinus. Samen met Arlette Ruelens uit België vormt zij het: The Anido Guitar Duo, waarmee wereldwijd wordt opgetreden. Zij spelen op speciale festivals, en de composties van Annette Kruisbrink (meer dan 350) worden wereldwijd uitgegeven en uitgevoerd. Zeer vereerd zijn wij met hun optreden in Harderwijk, waar  de speciaal geschreven compositie: 'Allegro Brillante' voor 2 gitaren [2018] haar première zal beleven! 

   

  • Gedichten uit het kunstboek worden voorgedragen door dichter Michel Martinus uit Harderwijk.

   

  • Een korte kunstfilm over en met geometrie in samenhang met het tentoongestelde werk is in opdracht van Monica vervaardigd en zal tijdens de opening  eveneens  haar feestelijke ’première’ beleven!

   

  • Vanaf 16.30 uur kan de expositei bezichtgd worden.

   

   

  * De expositie is t/m 2 september te bezichtigen.

  * Gedurende de hele expositie  is de kunstfilm doorlopend te zien.

  * Het kunstboek is in de museumwinkel te koop.

   

   

   

  EXTRA INFO KUNSTBOEK EN KUNSTFILM . . .


  Gelijktijdig met de feestelijk opening van de tentoonstelling: 'De Schoonheid van Geometrie', wordt een kunstboek over geometrie en geometrisch werk  van Monica met gedichten van Michel Martinus gepresenteerd.

  Voor meer info over het kunstboek kunt u klikken op:  Monica Maat - Uitgave KUNSTboek De Schoonheid van Geometrie ...

   

  Behalve het kunstboek wordt ook een korte Geometrische Kunstfilm van Monica vertoond.  Voor meer  info over de kunstfilm kunt u klikken op: Monica Maat - FILM

   

   

   

  VOOR WIE MEER WIL LEZEN . . . .

  Foto boven: The Anido Guitar Duo, Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens

   

  Wetenswaardigheden over het GITAARDUO: 

  Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens vormen sinds 1995 het Anido gitaarduo, genoemd naar de legendarische Argentijnse gitariste María Luisa Anido. 

  Annette en Arlette studeerden beiden klassiek gitaar aan het conservatorium te Zwolle. Tevens namen zij deel aan masterclasses in binnen- en buitenland. Hun gitaarspel is krachtig en expressief en boeit door een subtiel gebruik van dynamische contrasten en klankkleuren. Naast optredens in Nederland gaf het duo concerten in o.a. Argentinië, België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Luxemburg, Italië, Litouwen, Polen, Spanje, Thailand en Zweden. Zij maakten als duo 7 CD’s. Bijzonder is dat zij beiden naast uitvoerend kunstenaar tevens scheppend kunstenaar zijn. Arlette is beeldend kunstenares, Annette is componiste en haar werk werd meerdere malen met een prijs bekroond.

   

   

  Annette Kruisbrink over de compositie: Allegro brillante voor 2 gitaren: 

  De compositie is gemaakt ter gelegenheid van de presentatie van het kunstboek. Uit het boek koos ik twee door Monica gemaakte afbeeldingen en de daarop geïnspireerde teksten van Michel Martinus. Met behulp van een web app waarbij middels geometrische figuren toonladders en akkoorden gevormd kunnen worden, heb ik de vormen van de twee afbeeldingen nagebootst. Met de zo ontstane akkoorden en toonladders is Allegro brillante gecomponeerd.

  Voor meer info Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens zie: Annette Kruisbrink  guitarist & composer uit Zwolle. www.annettekruisbrink.nl     

   

   

  Over kunsthistorica Sophie van Steenderen:

  Als kunsthistorica en docent kunstgeschiedenis geeft Sophie van Steenderen talrijke museumexcursies, rondleidingen, en lezingen. Daarnaast ontwikkelt zij lesmateriaal over kunst en schrijft zij veelvuldig over kunst en kunstgeschiedenis. Haar voorliefde ligt bij  de kunst van de 19e en 20e eeuw. 

  Haar lijst met activiteiten is indrukwekkend. Zo houdt zij o.a. lezingen in het Singer Museum in Laren, Drents Museum Assen, Museum de Fundatie Zwolle, Gemeentemuseum Den Haag, het Mauritshuis Den Haag, Museum Boymans Van Beuningen Rotterdam. Zij ontwikkelde ook tientallen cursussen. Een klein aantal  voorbeelden daarvan: Cursus 'Moderne kunst 1900-heden', Cursus 'Schilderkunst van de Gouden Eeuw', Cursus 'Meesters van het Impressionisme'. Voor het Stadsmuseum in Harderwijk schreef zij teksten voor o.a. de tentoonstelling: 'Paul de Reus, beelden en tekeningen', [voorjaar 2018] en voor de tentoonstelling: 'Huszár van De Stijl', [mei 2017-jan 2018.] Maar in plaats van op deze pagina een eindeloze opsomming te geven, kunt u m.i. beter de blog op haar site lezen waar zij, ook buiten de musea om, heel boeiend en grappig weet te verhalen!   www.kunsthistorica.nl  

   

   

  Studio VOLANS  van Aranka Mulder en Jan Broedersz vervaardigden in mijn opdracht een bijzondere en speelse geometrisch  kunstfilm. Voor meer info over de kunstfilm en studio Volans kunt u klikken op:  Monica Maat - FILM

   

   

   

   

  .

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 1799 keer bekeken

 • Uitgave KUNSTboek De Schoonheid van Geometrie van monica maat en michel martinus. Stadsmuseum Harderwijk

  13 augustus 2017

   

  Geplaatst  8 maart 2018 

   

   

  Uitgave kunstboek:

  MONICA MAAT en MICHEL MARTINUS 

   

  Vanaf januari 2018 werd bij uitgeverij Boekscout gewerkt aan de uitgave van het kunstboek 'De schoonheid van Geometrie'. Monica Maat en Michel Martinus hebben met veel enthousiasme vanaf juli 2017 aan dit kunstboek gewerkt. Op 30 maart 2018 verscheen het boek bij de Uitgever en is online te bestellen. Een bijzondere  gebeurtenis! Tijdens de opening op 8 juli a.s. van de gelijknamige expositie met geometrisch werk van Monica Maat zal het kunstboek gepresenteerd worden in het Stadsmuseum van Harderwijk. Mocht u het boek in Harderwijk willen aanschaffen tijdens de opening van de expositie, reageert u dan s.v.p. even via deze site voor meer informatie. 

  Voor het totale programma op 8 juli kunt u klikken op:


   

   

  De schoonheid van geometrie geeft een beknopte en eenvoudige  toelichting  over geometrie  en het geometrische werk van beeldend kunstenaar Monica Maat. Vanaf 1985 werkt  zij  in de traditie van de in 1917 opgerichte kunststroming De Stijl.  Zij geeft  tevens een aardige  inkijk in het  proces van  de totstandkoming van haar werk. De dichter Michel Martinus heeft op haar verzoek  lyrische  gedichten geschreven bij de afgebeelde geometrie, die vanuit een heel andere invalshoek op originele wijze  de geometrie benaderen. Dat betekent dat de auteurs, in dit geval de beeldend kunstenaar en de dichter elkaar op prachtige wijze aanvullen en versterken. De opmaak van het boek is  door Monica Maat  op artistieke  wijze vormgegeven en een klein kunstwerk geworden, dat past bij de uiterlijke  kenmerken van De Stijl.  Kortom,  een unieke  benadering  van  geometrie  in  de kunst,  waarvan  de schoonheid zeker zichtbaar is!
   

   

   

   

   

  Monica Maat,  beeldend  kunstenaar  en dichteres,  heeft  o.a.  in  verschillende disciplines  van  het  onderwijs gewerkt  en in de zwakzinnige zorg  als muziektherapeute.  Daarnaast  bleef haar hart bij de schone kunsten liggen,  waarvoor zij in Nijmegen haar opleidingen had gevolgd.  In 1985 besloot  zij  zich fulltime aan de beeldende kunst te gaan wijden  en zich  o.a.  verder te verdiepen  in de geometrie.   Opgegroeid  in  een  gezin  waar  kunst  werd  beschouwd  als  een  vrijheidswetenschap  hebben  haar ouders dat zeker bij haar opvoeding betrokken!  Ondertussen  heeft zij ruim 160 tentoonstellingen gehouden in binnen- en buitenland. Meer van haar werk is te zien op: www.monicamaat.nl

   

      

  Michel Martinus  oud  Stadsdichter  van  Harderwijk   publiceert  in  binnen  en buitenlandse kranten en bladen zijn werk,  in boekvorm verscheen zijn  roman ’Het Duivels kruis’ en een tiental poëziebundels, verder schreef  hij een aantal toneelstukken. Hij werkt wekelijks mee aan internetsites voor o.a. De Gelderse Vallei  en  periodiek  voor het  radio- programma   El Mundo,  dat  uitgezonden  wordt  in  Harderwijk  e.o,  Zwolle,  Zutphen en  Deventer. Gedichten  bij  Folk- en Bluesmuziek. Michel Martinus werkt samen met veel beeldend kunstenaars.  Op zijn site is meer te lezen over zijn leven en werk:  www.michelmartinus.nl

   

   

   

  .

   

   

  Boven: voorbeeld zoals het boek is vormgegeven door monica maat met gedicht van michel martinus ©

   

   


  Wilt u het kunstboek ad € 17,99 rechtstreeks bij  Uitgever Boekscout bestellen ? Bestel het boek hier!

   


   

   

   

  .

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 1488 keer bekeken

 • 100 jaar De STIJL. Tentoonstelling Essentie III in DEN HELDER Van 6 okt. t/m 3 dec. 2017.Stichting Vierplus

  13 augustus 2017

  Geplaatst 13 augustus 2017

   

   

   

   

  2017: 100 jaar DS T I J L  van Mondriaan tot Dutch Design

   

  TENTOONSTELLING 'ESSENTIE III' in Den Helder van 6 oktober t/m 3 december 2017. 

  Ruim 60 kunstenaars waaronder ikzelf nemen deel aan deze tentoonstelling.

  Adres Essentie III: Kunsthal 45, Koningstraat 43 - 45 Den Helder. 

   

  Opening: vrijd. 6 oktober om 16.00 uur door de Burgemeester van Den Helder. 

  U bent van harte welkom!

  In 2017 is het 100 jaar geleden dat kunstenaar Theo van Doesburg in Leiden beweging D E S T I J L oprichtte. Van hieruit veroverde de radicaal vernieuwende abstracte kunst Nederland, en daarna de wereld. Nederland viert dit jubileum tijdens het manifestatiejaar van Mondriaan tot Dutch Design met tentoonstellingen en evenementen door het hele land. Naast Theo van Doesburg sluiten beroemde kunstenaars als Piet Mondriaan, Bart van de Leck en architect Gerrit Rietveld zich aan bij De Stijl. Stichting Vierplus organiseert drie  grote tentoonstellingen met geometrische en minimalistische kunst. De eerste tentoonstelling heeft afgelopen maart plaatsgevonden in de Nicolaïkerk in Utrecht. [Gelegen naast  het Centraal Museum.] Na Utrecht was er vanaf 28 juni een vervolg in het leuke Vestingstadje Heusden en de derde tentoonstelling vindt plaats in Den Helder.

  De werken worden o.a. getoond op speciaal voor dit doel ontworpen panelen. De entree bedraagt € 7,00. U ontvangt dan tevens de catalogus.

  Voor de tentoonstelling in Den Helder is recent geometrisch werk van mijn hand te bezichtigen dat d.m.v. optisch effect de waarneming wil manipuleren.

   

   

   

  Onder: 3 oktober 2017 De expositie in KUNSTHAL 45 wordt ingericht.

   

  Onder: opening expositie

  6 oktober 2017 Onderstaand bericht is van omroep LOS

  Vrijdagmiddag is in Kunsthal 45 de expositie "Essentie” geopend door burgemeester Koen Schuilling. De expositie, "Essentie", maakt deel uit van '100 Jaar de Stijl in Nederland’. 
  De burgemeester gaf aan dat deze expositie ‘Essentie’, onderdeel van ‘De Stijl’ hem aanspreekt. 'Het fantastische is dat er in Den Helder, door zoveel mensen is gezegd: als dat initiatief er is, hoe kunnen wij daar dan op aansluiten en op inspelen en er mede betekenis aan geven, en ik ben hen heel dankbaar dat het gelukt is'. 'Ook is het heel mooi dat deze tentoonstelling elders in het land niet zo heel lang kon blijven maar hier op deze locatie twee  maanden te bezichtigen is'.

  Aan de expositie in Kunsthal 45 nemen 62 kunstenaars deel die hun kijk geven op 'De Stijl'. De expositie werd ingericht door de Stichting 4 plus en is t/m zondag 3 december a.s.t e zien.

  “De Stijl in Den Helder”, is een manifestatie met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten.
  (Foto: LOS Giel Slangen)  

   

  Opening door burgemeester Schuilling

   

  .

   

   

  .

   

  .

  KUNSTHAL 45 in Den Helder

   

  Voor een uitgebreide fotoreportage van de tentoonstelling 'Essentie' in de Nicolaïkerk in Utrecht kunt u klikken op: Monica Maat - 100 jaar DE STIJL tentoonstelling ESSENTIE in de ... 

  Voor de foto's aldaar wel een flink eind doorscrollen!

   

  Voor een uitgebreide fotoreportage van de tentoonstelling 'Essentie' in Heusden vesting kunt u klikken op:  Monica Maat - 100 jaar DE STIJL 2017 tentoonstelling ESSENTIE in ...

   

   


  Geplaatst 7 november  2017

  Fotoreportage tentoonsteling 100 jaar DeStijl in Kunsthal 45 in Den Helder 

  Zwart/wit collage monica maat ©

   

  Rechts boven geometrisch werk: Vensterkruis. Manipulatie van de waarneming. Monica Maat

   

   

   

   

  Rechts boven geometrisch werk: Vierkantvulling. Monica Maat 

   

   

   

   

   

  Boven geometrisch werk: Optical effect in blue. Manipulatie van de waarneming. Monica Maat

   

   

   

  Rechts boven geometrisch werk: Vierkantvulling. Monica Maat

   

   

   

   

   

   

   

  Diverse persartikelen

   

   

   

   

   

  Facebook Bos Fine Art 2 december 2017

  Vierplus

  Vind deze pagina leuk ·

  3 december is de allerlaatste dag om de tentoonstelling te bezichtigen.

   

  Leerlingen bezochten  Kunsthal 45

  23 november 2017

   

  Twee groepen leerlingen van Scholen aan Zee bezochten Kunsthal 45! Ze keken heel goed naar een aantal werken aan de hand van een vragenlijst. In groepjes werden deze kunstwerken uitgebreid bestudeerd. O.l.v Naomi Aardema ontdekten ze weer nieuwe aspecten in de werken! Zo leer je wat je ziet onder woorden te brengen en je leert meer over de kunstwerken.


   

  .

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 1248 keer bekeken

 • Tour of Art Flevoland 2017 monica maat Golf Centre Lelystad 7 en 8 oktober 2017

  13 augustus 2017

  Geplaatst 13 augustus 2017

   

   

  TOUR OF ART op locatie

  De expositie op locaties van de deelnemende kunstenaars aan Tour of Art Flevoland is op 7 en 8 oktober 2017

   

  UITNODIGING   monica maat

   

   

  Beste mensen,

  Op 7 en 8 oktober nemen 59 kunstenaars deel deel aan de Tour of Art Flevoland. Er zijn 16 locaties. Samen met 3 andere kunstenaars, Marianne Alting, Nazr Azarmehr en Else van Luin, sta ik op het Golf Centre in Lelystad, met mathamatisch werk in kleurpotlood.

  Beide dagen van 12.00- 18.00 uur op de Parlaan 2A,  Lelystad. Alle informatie  is te vinden op: Tour of Art Flevoland

  Wees welkom!  Monica Maat, kunstsite: www.monicamaat.nl

   

   

  Monica toont onder de noemer: ’Mathematiek in Kleurpotlood’ bijzondere mathematische werken, uitgevoerd in kleurpotlood. Het werk heeft als basis een ornamenteel karakter met sterk werkende optisch effecten. Afhankelijk van het gebruik van vorm en kleuren geeft het werk divergerende of convergerende werkingen te zien. Daarnaast toont zij een aantal werken speciaal voor kinderen, die eveneens zijn uitgevoerd in kleurpotlood.

   

  Een deelnemersexpositie is te bezichtigen, in Kunstencentrum De Kubus in Lelystad.  

  Deze tentoonstelling geeft de bezoekers aan de Tour of Art de mogelijkheid om te bepalen welke kunstenaars zij willen bezoeken in het weekend van 7 en 8 oktober als de kunstenaars hun werk op diverse locaties tonen. Deze tentoonstelling in Kunstencentrum De Kubus wordt gehouden van 6 september t/m 11 oktober. Voor info over de deelnemersexpositie kunt u klikken op: Monica Maat - Tour of Art Flevoland 2017 Expositie in Kunstencentrum ... 

   

   

  Mathematische werken: wiskunde met betrekking tot het bestuderen van patronen en structuren.

   

   

  'Dierenvergadering', werk voor kinderen in kleurpotlood, enigzins gerangschikt in vlakken.

   

  Werk voor kinderen: Circuscirkel, 'De wereld rond', op mathematische wijze gerangschikt, met 13 'olifant/neushoorn-achtige', 13 vlaggen en 8 clowns, precies in elkaar gepast !

   

   

  Golf Event Centre Lelystad. Locatie van Marianne Alting, Nazr Azarmehr, Else van Luin en Monica Maat

   

  .

  Overzicht expositie in Golfcenter

   

  Uitzicht op Golfbaan

  .

  In gesprek met Dijkdichter Floor Koedam die kunstige gedichten bij mijn werk heeft geschreven

  .

  Uitzicht vanaf Golfcenter op Markermeer

   

  .

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 850 keer bekeken

 • Meer blogs >>