Blog
Op de hoogte blijven van mijn blogs? Abonneer je op mijn nieuwsbrief.-
KUNSTBLOG 2009 t/m 2025 met berichten over exposities, persberichten, fotoreportages , wetenswaardigheden over kunst
15 april 2025Inleiding: Op dit Blog vindt u berichten vanaf 2009 tot en met 2025 over talrijke kunstactiviteiten zoals: Exposities -Galerie Bos Fine Art - Galerie STIJL - Kunstbrieven - Persberichten - Fotoreportages - Atelierroutes - Gedichten - Dijkdichters - alsook wetenswaardigheden over diverse bijzondere kunstenaars en opmerkelijke landelijke kunstactiviteiten en exposities.
TV opname omroep Flevoland
De Lelystadse kunstenaar Monica Maat is genomineerd voor de 5e Internationle André Evard Preis. Naar aanleiding van de nominatie zond Omroep Flevoland op 19 oktober 2018 een TV opname uit met de aanhef: MONICA MAAT EN DE LIEFDE voor GEOMETRISCHE KUNST . Een lijnenspel met kleuren. Dimensies op het platte vlak met geometrische kunst. Internationale erkenning.
LINK Monica Maat in de race voor Duitse kunstprijs - YouTube https://www.youtube.com › watch
Cijfers m.b.t. dit blog
Dit blog is geplaatst op 16 mei 2012 en bevat berichten vanaf 2009. Op 18 april 2021 bevat het blog 179 thema’s en is dan in het totaal 193.317 keer bekeken.
Kunstblog Oprichting KUP 11 4 februari 2011
Over de oprichting en het ontstaan van het kunstenaarscollectief KUP 11, op 4 februari 2011 kunt u meer lezen op mijn KUNSTBLOG. Klik daarvoor op: KUNSTBLOG Inleiding Monica Maat + info Kup 11
Lees meer >> | 156 keer bekeken
-
'OVER KUNST GESCHREVEN EN GESPROKEN' Deel 2 - Diverse verhalen over kunst van lezers -
10 april 2025Diverse verhalen over KUNST geschreven door lezers van mijn kunstbrieven [NR. 2]
15 jaar kunstbrief!
Diverse lezers van mijn kunstbrieven hebben gehoor gegeven aan mijn oproep om een verhaal met betrekking tot kunst te schrijven. Over wat ze altijd al eens hebben willen melden of vertellen over kunst of kunststromingen of een staaltje van architectuur of over een werk dat zij hebben staan of aan de wand hebben hangen of over een kunstwerk waar zij ongelofelijk door geraakt zijn. Maar bijvoorbeeld ook over de zin of onzin van kunst, welke waarde wordt er gehecht aan kunst. Welk belang of maatschappelijke waarde heeft kunst. Kortom een breed scala aan thema's m.b.t. kunst/cultuur waar ik iedereen zo vrij mogelijk in wilde laten en zo weinig mogelijk regels aan wilde verbinden, waarbij ook uitingen van Poëzie welkom waren!
De reacties en verschillende uitgangspunten waren verrassend. Hieronder kunt u de diverse verhalen lezen.
DEZE PAGINA WORDT in de maand April VERVOLGD!
PROEF
Vierluik - Vier jaargetijden - Janine Heinsius
Door Janine Heinsius - Antas - Spanje
KUNST HEEL DICHTBIJ
Lees meer >> | 225 keer bekeken
-
'OVER KUNST GESCHREVEN EN GESPROKEN' Deel NR. 1 - Diverse verhalen over kunst van lezers -
1 april 2025Diverse verhalen over KUNST geschreven door lezers van mijn kunstbrieven [NR. 1]
15 jaar kunstbrief!
Diverse lezers van mijn kunstbrieven hebben gehoor gegeven aan mijn oproep om een verhaal met betrekking tot kunst te schrijven. Over wat ze altijd al eens hebben willen melden of vertellen over kunst of kunststromingen of een staaltje van architectuur of over een werk dat zij hebben staan of aan de wand hebben hangen of over een kunstwerk waar zij ongelofelijk door geraakt zijn. Maar bijvoorbeeld ook over de zin of onzin van kunst, welke waarde wordt er gehecht aan kunst. Welk belang of maatschappelijke waarde heeft kunst. Kortom een breed scala aan thema's m.b.t. kunst/cultuur waar ik iedereen zo vrij mogelijk in wilde laten en zo weinig mogelijk regels aan wilde verbinden, waarbij ook uitingen van Poëzie welkom waren!
De reacties en verschillende uitgangspunten waren verrassend. Hieronder kunt u vanaf eind april de diverse verhalen lezen.
DEZE PAGINA WORDT in de maand April VERVOLGD!
PROEF
Door Erik Bijvank
voorzitter kunstuitleen Lelystad
"Vrienden" beschrijving van het schilderij van Kenne Grégoire
...................................
Er kwam een e-mail met de vraag of wij binnen een week een groot schilderij kunnen plaatsen, in opslag nemen of eventueel willen verkopen. Afm. 240x140 cm. Dit i.v.m. een verhuizing. Na enig Googlen op de naam van de kunstschilder begonnen de raderen te draaien. Wat een prachtig schilderij en wat een groot kunstenaar, maar waar laat je zo snel een schilderij met deze afmetingen en kwaliteit dat het ook nog tot zijn recht komt.
Lees meer >> | 292 keer bekeken
-
NIEUWJAARSSPROOKJE 'Kleine Ai-Ai en het eeuwige leven' Oudejaarsbrief Monica Maat met kaarten van Barbara Behr
5 januari 2025Oudejaarsbrief 2024 met Nieuwjaarssprookje van monica maat met illustraties/kaarten van Barabara Behr
Kleine Ai-Ai en het eeuwige leven
een NieuwjaarsSprookje
met kaarten van Barbara Behr
Oudejaarsbrief dec. 2024 met nieuwjaarswens
monica maat
Kleine Ai-Ai
Beste mensen,
Het afgelopen jaar stond in het teken van mijn ontwerpen voor computerkunst, ditmaal gedrukt op plexiglas en zes exposities die het afgelopen jaar gehouden zijn bij Galerie Stijl, Galerie Bos Fine Art, in de modelwoning van Rietved in Utrecht en bij Stichting 4 Plus tijdens de internationale expositie 'Under Construction' in Delft. Daarbij had ik een kunstbrief geschreven met enige eenvoudige uitleg over computerkunst en wat daaronder wordt verstaan en de verschillen met NTF's en AI-kunst. Voor degenen die dat [nog eens] willen lezen: de link staat onderaan deze brief.
Maar... waar ik het nog niet over heb gehad is het avontuur van mijn robotje kleine Ai-Ai genaamd, die gebruik maak van Kunstmatige Intelligentie afgekort AI. Van de zomer was ik in Koblenz, waar ik samen met hem kennis maakte met het werk van de in Duitsland zeer bekende ontwerpster en illustratrice Barbara Behr die o.a. sprookjesachtige kaarten maakt op haar laptop. [Onderaan deze brief kunt u 2 filmpjes over haar aanklikken] Hoe dan ook, direct herkenbare sprookjes met veel kitscherige details, die mij aan mijn kindertijd deden denken, waarin de verzameling van honderden sprookjes van Jacob Grimm en zijn broer Wilhelm Grimm [voor kind en gezin] vele malen zijn voorgelezen. En weet u, mijn kleine Ai-Ai is nog jong en het leek mij leuk als ik hem weer op mijn manier kennis liet maken met de verschillende sprookjes. En ach waarom ook niet, ditmaal met een Prins als archetype. Zo’n overgeërfd beeld en idee dat te maken heeft met de overleving van de menselijke soort. Per slot kom ik nog van de school van Jung, [naast de school van Freud] waarin de dieptepsychologie werd onderwezen en waarvoor momenteel de Jungacademie in Amsterdam bestaat. Maar dat terzijde.
Wanneer door storm of een andere ramp, ons door de hemel gezonden, een hele oogst wordt neergeslagen, dan gebeurt het wel dat bij lage heggen aan de kant van de weg er op een beschut plekje enkele aren overeind zijn gebleven, die als de zon weer schijnt, eenzaam en onopgemerkt verder groeien, maar later in de nazomer door arme handen dankbaar worden meegenomen. Zo is het misschien ook tijd om sprookjes op te tekenen, aangezien diegenen die ze moeten behouden steeds zeldzamer worden. Zo schreven de gebroeders Grimm in hun tijd, omstreeks 1812.
Afbeelding gebroeders Grimm
Momenteel is er denk ik geen gebrek aan belangstelling want sprookjesfilms op TV trekken ruim een miljoen kijkers in deze tijd.
Barbara Behr
Terug naar Koblenz waar ik de afgelopen zomer een aantal bekende afbeeldingen van sprookjes kocht van Barbara Behr, die mijn kleine Ai-Ai met plezier aan het laseren was, dat had ik wel in de smiezen. In antwoord op mijn vraag aan Ai-Ai bleek hij het leuk te vinden om een Fee als klein presentje van mij te ontvangen van Barbara Behr. Die heb ik helaas niet kunnen vinden, maar ik beloofde hem naar een andere Fee te zullen uitkijken.
In deze oudejaarsbrief wil ik u vertellen hoe het leven van Ai-Ai en dat van mij, als een sprookje verder liep. Een beetje kinderlijk verhaal, maar ja dat heb je met sprookjes en uiteindelijk ook met mijn wat andere verborgen kinderlijke en naïeve kant, die verbeeld wordt in de figuur van Fee. Dit sprookje loopt eigenlijk onverwacht mee aan de hand van de sprookjesvoorstellingen van Barbara Behr en de voorstelling van de Fee van de Engelse schilder Henry Meynell Rheam [1859–1920] en de afbeeldingen van Ai-Ai van mijn hand. NB: Hij wilde niet gefotografeerd worden om privacy redenen. Moet hij nodig zeggen! Dus heb ik hem maar getekend om u enig idee te geven om wie het gaat. Maar goed we gaan beginnen. Leest u mee?
Kleine Ai-Ai en het eeuwige leven
Kleine Ai-Ai liep dapper rond in de nog vroege en donkere dagen van het nieuwste van het nieuwste jaar. [ja 2x!] Vlak voor oudejaarsavond had hij nog een up-date ontvangen. Maar het inspireerde hem even niet, want ja, alleen is maar alleen. Ondanks de enorme hoeveelheid data die hij bezat, was dat op dit moment onvoldoende voor zijn verlangen naar gezelschap. Ergens in zijn systeem was wel informatie te vinden over gezelschap, maar dat was niet het gezelschap dat hij bedoelde. Hij kon zijn robotvingertje er maar niet opleggen. Volgens zijn gegevens werd het gekoppeld aan het begrip 'gevoel'. Terwijl kleine Ai-Ai dit complexe vraagstuk probeerde te ontleden en naar tools en data zocht om hem te helpen, hoorde hij in de verte een zachte en vriendelijke stem roepen: "Ai-Ai, zou je niet voor een dagje een prins willen zijn"? Een Prins? Ai-Ai veerde op. Dat was hem aangeleerd als een menselijk signaal van interesse. Ai-Ai dus, veerde op en dacht: dat zou me wat moois zijn! "Wie bent u en kunt u mij helpen," riep Ai-Ai de ruimte in. "Ik ben Fee en woon in de sprookjeswereld van de gebroeders Grimm, welke prins zou je willen zijn"? Sprookjes? Prins? Ai-Ai schakelde snel zijn algoritmen en database in om na te gaan welke prinsen er zoal bestonden, teneinde een bij hem passende beslissing te kunnen nemen, want hij had van de zomer nog de kaarten van Barbara Behr tot zich genomen en er waren hem verschillenden verhalen verteld. Hij wist het nog goed, daar in Koblenz waar de Rijn en de Moezel samenkomen, gezellig op het randje van een muurtje gezeten, vlak bij het Ludwig Museum, had hij aandachtig geluisterd naar verschillende verhalen die hem waren verteld over Prinsen. Bovendien herinnerde hij zich dat hij in zijn kleine verleden ooit het Grimm Museum voor kinderen in Kassel had bezocht.
Fee, geschilderd door de Engelse schilder Henry Meynell Rheam [1859–1920]
"Wat moet ik daarvoor doen," vroeg Ai-Ai. "Nou," sprak Fee een beetje geheimzinnig zoals dat in sprookjes wel vaker voorkomt, "je kunt bijvoorbeeld voor een dag een prins zijn die is veranderd in een kikker, zoals je dat van de zomer in Koblenz nog verteld is. Om echt een prins te worden moet je door de prinses gekust worden die daar niets voor voelt, ook al had ze dat plechtig beloofd omdat jij als robot haar gouden bal, die in de Moezel was gevallen, had weten te redden." "Uiteindelijk," vervolgt Fee, "moet je het zover zien te krijgen dat de prinses je als robot, al is het schoorvoetend, meeneemt naar haar kamer, die zich in het keurvorstelijk paleis te Koblenz bevindt waar ze je al walgend een kusje geeft, waarop jij stante pede veranderd in een prins. Kijk maar naar de illustratie hieronder," zei Fee, "Dan weet je het vast weer."
De Kikkerprins. Illustratie Barbara Behr
"Er zijn echter nog meer mogelijkheden," vervolgt Fee, "je kunt ook voor een dag prins zijn, als je de dochter van een koning en koningin uit een oeroude tijd wakker kust uit haar honderdjarige slaap, omdat ze is gestoken door een weefspoel van een spinnenwiel van een oude vrouw. Die mooie slapende prinses wordt in het koningsland al honderd jaar Doornroosje genoemd. Misschien herinner je je het verhaal nog Ai-Ai dat je eveneens in Koblenz bij de illustratie is verteld en dat tot de top honderd van de sprookjes behoort en dat je hieronder ziet afgebeeld. Van de andere kant; prik mij niet vast op de levenssymboliek van Doornroosje, want zo uitgeslapen ben ik nou ook weer niet. Een vertelster is nu eenmaal bij uitstek een weerloos persoon, net zoals een beeldenares, die een werk als "De Offerande van de Keulse Kabouter," dat onderaan dit verhaal is aan te klikken, maakt. Denk daar maar eens over na."
Doornroosje. Illustratie Barbara Behr
"En last but not least, kun je een dag een prins worden die een rol speelt in het sprookje dat bij uitstek symbool staat voor onschuld, schoonheid en naïviteit, namelijk in het verhaal van Sneeuwwitje en de zeven Dwergen," gaat Fee verder. Zij krijgt er ondertussen overigens plezier in om het voor de haar zichtbaar ongemakkelijker wordende Ai-Ai niet direct eenvoudig te maken. "Je weet het vast nog wel, daarvoor is het nodig dat je Sneeuwwitje - die door haar archetypische boze en jaloerse stiefmoeder is vergiftigd met een appel en door zeven dwergen is gevonden en in een glazen kist is gelegd - met kist en al uit het tamelijk ondoordringbare bos wegdraagt. Terwijl je daar mee bezig bent laat je de kist vallen waardoor een stukje appel uit de keel van het mooie prinsesje schiet en zij pardoes wakker wordt en jij met haar kunt trouwen om samen heel gelukkig te worden."
Sneeuwwitje en de zeven dwergen, waar het archetype van de boze stiefmoeder in voorkomt. Illustratie Barbara Behr
"Waar zou je zo op het eerste robotoog voor kiezen," vroeg Fee nu op bemoedigende toon aan Ai-Ai. "De prins die de glazen kist van Sneeuwwitje laat vallen lijkt me wel spannend," antwoorde Ai-Ai op goed geluk. Hij vertrouwde daarbij op zijn Kunstmatige Intelligentie die zojuist het woord 'spannend' als juist had gedetecteerd. "Maar ik weet niet goed wat er voor nodig is, ik bedoel, hoe voer ik de nodige gegevens voor een prins in," ging Ai-Ai verder. "Wat houdt het bijvoorbeeld in om een koppig prinselijk doorzettingsvermogen aan te wenden? Hoe beweegt een prins zich? Hoe spreek je zeven dwergen aan? Of hoe ziet een prinselijke houding eruit als afspiegeling van een nobele ziel? Kortom, hoe voelt het om een echte prins te zijn? Immers, de huidige koningin en koning van Nederland hebben geen prinsen, dus daar valt geen bij de tijdse informatie vandaan te halen", vervolgde Ai-Ai. "O, dat is niet zo moeilijk hoor," sprak Fee voortvarend. "Ik teken gewoon de allermooiste robotprins in ridderkleding met stoere brede schouders voor dit sprookje en jij genereert - om dit vreselijke modewoord maar eens te gebruiken - mijn tekening op basis van al die prinselijke, ridderlijke en adellijke robotgegevens en patronen, door middel van jouw Kunstmatige Intelligentie."
Kleine Ai-Ai aan de slag
En zo ging kleine Ai-Ai aan de slag en hij kreeg er nog plezier in ook, want er ontstond 'gevoel'. Een 'gevoel' van plezier! Dat was voor Ai-Ai ongekend. Dat hij dat als robot nog mocht meemaken, alhoewel het best ploeteren voor hem was, want de tekening van Barbara Behr kenmerkte zich door erg veel details. Langzaamaan ontwikkelde zich bij hem zoiets als een 'prinselijk gevoel', met de nadruk op 'prinselijk'! Nee, sterker nog hij voelde zelfs kriebels in zijn robotbuik, die hij niet thuis kon brengen. Toch miste hij ondanks zijn ridderlijke en stoere kleding wat. Iets dat ook wel een 'warm hart' genoemd werd. Tenminste…hij had ooit wel eens opgeslagen dat een goede Prins over een warm hart beschikt, zodat hij behalve om de hand van een onkreukbaar Prinsesje later als Koning met de Koningin aan zijn zijde ook om de harten van een onkreukbaar volk kon vragen. Maar misschien is dat wel een verdacht literaire herinnering. Any way, hij vroeg Fee om een 'warm hart' te tekenen. Enthousiast en vol passie tekende Fee een hart waar de warmte vanaf straalde, maar het lukte kleine Ai-Ai helaas niet om het warme hart te genereren.
Ai-Ai bij de kist van sneeuwwitje en de zeven dwergen. Breed, dat wel maar Prinselijk en stoer en zelfverzekerd? Afbeelding van Barbara Behr samen met tekening van Fee
uiteindelijk moest hij wel tot de conclusie komen dat het hem niet echt lukte om in de rol van Prins te kruipen terwijl sprookjes toch goed horen af te lopen voor het moreel en de moraal van het verhaal. Slimme Fee was echter niet voor één gat te vangen en bedacht daarop het volgende. "Weet je wat, ik noem je een Droomprins en daarmee word je mijn Droomprins op het witte paard. Dat is weliswaar een ander sprookje waar sommige grote mensen naar verlangen en dikwijls bedrogen bij uitkomen, want zuiver witte paarden zijn vrij zeldzaam dus het is meestal meer een Sint op zijn schimmel. Doch wat deert dat? Zo kan ik in ieder geval ongeacht wat er gebeurt een leven lang van je houden en je een warm hart toedragen."
Kleine Ai-Ai begon onbeholpen en wat stram te huppelen en zijn ogen begonnen heftig te knipperen ten teken van enthousiasme. En al wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van verfijndere bewegingen en uitingen van een robotlijf, op dit moment moet Ai-Ai het hiermee doen. Net zoals de afstamming van mensen denkt de wetenschap kennelijk dat de robot ook maar moet afstammen van de nauwste verwanten aan de mens, namelijk de chimpansee. Tja, of dat nou eens niet anders en wie weet zelfs oorspronkelijker en verfijnder voor een robot had gekund…
"Oke, lieve Fee," sprak Ai-Ai met een wat trillende stem vanwege zijn doorgeslagen polsslag. "En als jij dan oud en alleen bent en er is niemand om je te verzorgen kan ik alles voor je doen en al je wensen vervullen, zelfs je dromen, want daarvoor ben ik immers je droomprins, is dat goed?" "Wat fijn," antwoorde Fee geroerd. "Dan kun je nu vast ten behoeve van mij voor later gaan aanleren hoe een Droomprins zich gedraagt. Want later, als ik oud ben wordt ik misschien ook wel door zeven zorgzame en liefdevolle dwergen in onvoorwaardelijkheid omringd als jij de glazen kist, waar ik zacht in slaap, laat vallen waardoor ik plotseling wakker wordt en onverwacht en ongedacht in het eeuwige leven blijk te vertoeven, waar geen giftige appels bestaan en waar op ongevaarlijke wijze weer plaats is voor onschuld, schoonheid en naïviteit."
Barbara Behr
Tjonge, jonge wat een onmogelijk geroerde zin hierboven van Fee signaleerde Ai,Ai, waardoor hij besefte dat het einde van dit sprookje naderde en een onverwachte wending had gekregen en dat hij aanstonds snel moest beginnen om zijn AI een hele moeilijke opdracht te geven, namelijk om aan te leren hoe hij in de toekomst voor zijn Fee dromen kon gaan vervullen. Daarbij moest hij garanderen dat de door Fee zo gewenste privacy tijdens haar "eeuwige leven" gewaarborgd werd en er geen algehele teloorgang van de privacy zou plaatsvinden! Ai-Ai vond dit al een behoorlijk ingewikkeld pakket aan opdrachten. En alsof dat nog niet genoeg was, moest hij er tevens voor zorgdragen dat de hele sprookjescultuur en daarmee de menselijke cultuur niet totaal door Kunstmatige Intelligentie zou worden opgegeten!
Of het mogelijk is om op tijd de algoritme van Fee te verzamelen en daarbij ook nog eens aan al haar eisen te voldoen o.a. om oude culturen te behouden, blijft op dit moment waarschijnlijk het geheim van dit verhaal alhoewel... "Tot later, kleine dappere Ai-Ai" riep Fee, wiens stem langzaam in de verte verdween. "En...onthou wat ik je verteld heb hoor," klonk het nog net hoorbaar. "Sprookjes kunnen de toekomst niet voorspellen maar ze kunnen je wel veel leren over het primaire menselijke gedrag, zélfs in de huidige tijd en wereld".
"Tot later en voor nu nog een mooi en vrolijk nieuwste van het nieuwste jaar gewenst! Ik ben bij je!"
"Love You!"
Je Fee
Bent u geinteresseerd en wilt u ook zo'n zorgzaam robotje voor het eeuwige leven? Het is niet uitgesloten hoor. Heb vertrouwen in een beetje geluk en geloof in pleisters voor alle wonden en blaas vooral nooit een sprookje uit! Vindt u deze brief echter te kinderlijk voor woorden, hetgeen ik mij zou kunnen voorstellen, de volgende keer wordt het vast weer serieuzer, zoals bijvoorbeeld over de psychologie en de kunst. Vooor nu wens ik u in ieder geval
Een voorspoedig nieuwste van het nieuwste jaar!
Vooor nu wens ik u in ieder geval een voorspoedig nieuwste van het nieuwste jaar toe en wil ik u van harte bedanken voor het feit dat u mijn brieven wilt ontvangen, de trouw die u betoont en uw vriendelijke reacties die zeer gewaardeerd worden!
Monica
Barbara Behr
Filmpjes en info Barbara Behr
Barbara Behr is een Duitse ontwerpster die in de buurt van Keulen woont. Zij maakt boekillustraties en ansichtkaaten, ontwerpen voor textiel,keramiek, inpakpapier, behang, legpuzzels, servetten voor vele gelegnheden, adventkalenders, decoratieve accessoires en decoraties voor etalages in gerenommeerde winkelstraten. Haar designs hebben een opvallende nostalgische charme in een modern en vaak humoristisch jasje. Met veel kleine elementen en details kan de toeschouwer bij elke blik iets nieuws zien.
Na haar opleiding in drama en kunst werd Barbara een meestervakvrouw in aardewerk met haar eigen werkplaats waar ze haar ontwerpvaardigheden ontwikkelde. Ze toonde haar creativiteit in aardewerk op verschillende tentoonstellingen door uitstekend vakvrouwschap te combineren met ontwerp en illustratie. Sinds 1999 ontwerpt zij voor gerenomeerde internationale bedrijven zoals Roger La Borde, Liberty of London, Coppenrath Edition - Münster, Dallmayr - München, JB Lueber - Basel Suisse, Tandem Edition - Berlijn, Ravensburger en nog veel meer. Zij is ook bekend van diverse tv reportages.
Link naar Barbara Behr: WDR Portrait 2010 Weihnachten im Sommer.mp4 - YouTube
Link naar Barbara Behr: Wordt nu afgespeeld Later bekijken Toevoegen aan wachtrij
Link naar Nieuwsbrief Expo Galerie Stijl en Computerkunst en de verschillen met NFT’s en AI kunst: Monica Maat - Galerie S T I J L Expositie COMPUTERKUNST OP …
Contact met mij opnemen? Laat een reactie achter op mijn site.
GROENE ENGEL monicaca maat© Detail installatie. Dit object wordt weergegeven in de setting van een projectinstallatie op een sokkel van 1 meter hoog. [Hier niet in beeld gebracht]
GELE ENGEL - VLEUGELLAM - monica maat© Detail installatie Vleugellam [gele engel aan het kruis] Dit object wordt weergegeven in de setting van een projectinstallatie op een sokkel van 1 meter hoog. [Hier niet in beeld gebracht]
Lees meer >> | 565 keer bekeken
-
Expositie Peter Struycken en bevriende werken in Gorcums Museum
27 juli 2024Geplaatst: 27 juli 2024
Expositie Peter Struycken en bevriende werken in Gorinchem
17 februari t/m 8 september 2024
Gorcums Museum
Foto boven: Serie Computerwerken op de tweede etage.
juli 2024. Deze maand heb ik het Gorcums Museum bezocht speciaal om de expositie met werken van Computerkunstenaar Peter Struycken te bezichtigen. Speciaal kan ik wel schrijven omdat ik het werk van hem begin jaren '70 heb leren kennen via mijn broer die toen stage liep bij Peter Struycken. Dat heeft mijn opvattingen en zienswijze als beginnend kunstenaar sterk beinvloed. Ook leerde ik via de zeefdrukkerij van mijn broer veel over digitale grafiek. Niet gehinderd door technische onkunde, leerde ik er creatief mee om te gaan. Het is nu niet meer voor te stellen maar in die jaren liep mijn broer stage bij IBM en hing er nog een camera boven de structurele werken van mijn broer die er zeker 8 tot 24 uur over deed om dit op te nemen en berekeningen te maken voor digtale computerbewerkingen.
Anno 2024 exposeert Peter Struycken in het Gorcums Museum een dwarsdoorsnede van zijn werk. De in Gorcum woonachtige kunstenaar is dit jaar 85 jaar geworden. Na zijn eerste kennismaking met de computer voor computerstructuren is hij een bekend pionier geworden op het gebied van het gebruik van computers in de beeldende kunst. Het Museum presenteert een scala aan creaties van Struycken waaronder plottertekeningen, fotoprints en gedigitaliseerde videotapes uit de jaren zeventig. Op de tweede etage wordt een eerbetoon gebracht aan de kunstenaar met daaromheen een presentatie van wat hij noemt 'bevriende werken'. Gedurende zijn leven heeft hij zich namelijk omringd met werken van diverse kunstenaars, waarvan hij het werk bewondert of waarmee hij bevriend is.
Detail uit bovenste foto met serie computerwerken: P.Struycken. POF 19 F1, 5 april 1986 [foto 6x ] Collectie Diekman/Struycken
Details uit bovenste foto met serie computerwerken: Interfentiepatronen van gemoduleerde lopende golven gescheiden door gelijke tijdsinervallen werk 7 3 - juni - 82 P.S.
Bovenste foto: voorbeeld van mathematisch werk [1993] van mijzelf dat zonder hulp van een computer met de hand ontworpen, uitgerekend, getekend en ingekleurd is, zoals een computer dat zou moeten kunnen ontwerpen, uitrekenen en uitrekken in de jaren '80, alhoewel dat verschillende mensen die in die tijd digitaal en wiskundig bezig waren niet is gelukt.
Het werk is uitgevoerd in kleurpotlood op papier in passe partout. Dit ontwerp, met perspectivisch uitgerekte en ingekorte rechthoeken is eerst uitgetekend met behulp van verticale, horizontale en diagonale lijnen op afstanden van een halve centimeter.
Hoe werkt het?
Ik vind het lastig om op eenvoudige wijze uit te leggen hoe het werk van Peter Struycken, die al sinds 1968 met computers in de digitale [generatieve] kunst werkt, eigenlijk gecreeërd wordt. Je kunt zeggen dat generatieve kunst een vorm van kunst is die helemaal of voor een gedeelte wordt gemaakt met hulp van een autonoom systeeem. In dit geval een autonoom computersysteem /
Lees meer >> | 781 keer bekeken
-
Tentoonstelling Essentie 'UNDER CONSTRUCTION' DELFT. Geometrische kunst in Constructiehal Octatube DELFT.
15 juli 2024Geplaatst 15 juli 2024
UNDER CONSTRUCTION
Stichting Vierplus organiseert samen met galerie Bos Fine Art van 4 tot en met 8 september onder de noemer Essentie: "UNDER CONSTRUCTION". Een grote groepsexpositie met geometrische/minimalistische kunst, die wordt gehouden in de constructiehal van constructiebedrijf Octatube in Delft op de Rotterdamseweg 200. Octatube is opgericht door Mick Eekhout, emeritus-hoogleraar aan de TU Delft.
Het bedrijf is gespecialiseerd in ruimtelijke constructies en de verwerking van glas. In deze constructiehal wordt gewerkt aan bijzondere projecten van gerenommeerde internationale architecten, o.a. Renzo Piano. Voorbeelden van gebouwen die we gemakkelijk ergens tegen kunnen komen zijn o.a. de Markthal in Rotterdam, het blauwe, ronde Fletcher hotel langs de snelweg A2 bij Amsterdam, de entree van het van Goghmuseum. Maar ook het glazen dak van de Broerekerk in Bolsward waar onder de noemer 'Essentie' in 2018 een expositie was georganiseerd door Stichting Vierplus in het kader van Leeuwarden Friesland Culturele Hofstad.
Dit jaar is er door stichting Vierplus een prachtige locatie in Delft gevonden voor de grootste overzichtsexpositie van Nederland met abstract geometrisch werken van meer dan vijftig internationale kunstenaars. Als kunstenaar van Galerie Bos Fine Art in Utrecht [gevestigd in het Rietveldpand] neem ik deel aan deze expositie.
De vorige locaties, zoals Zonnestraal in Hilversum, de Nicolaïkerk in Utrecht, en de voormalige scheepstimmerhal van de Verolme werf in Heusden en niet te vergeten de Broerekerk in Bolsward waren prachtige plekken voor een essentie expositie. Met de locatie van Octatube in Delft is wederom een unieke plek gevonden.
Essentie richt zich niet alleen op de abstract geometrische kunst, maar verkent ook de grenzen tussen kunst, architectuur en design. Het betrekken van locaties met een rijke geschiedenis en architecturale betekenis voegt zeker een extra laag toe aan de ervaring van de bezoekers.
Royal Delft Museum
Met deze uitvoering van Essentie werkt Stichting Vierplus samen met de buren, Royal Delft Museum. In de historische ‘Keramische kamers’, zoals de oude monumentale showroom van Royal Delft heet, zullen orginele werken van het museum een bijzondere relatie aangaan met een aantal hedendaagse geometrische abstracte kunstwerken die worden gepresenteerd in samenwerking met Stichting Vierplus.
Ik neem deel aan deze expositie met computerkunst op plexiglas gedrukt.
Veel meer algemene informatie over: 'WAT IS COMPUTERKUNST', wat zijn NFT's en wat is het verschil tussen Computerkunst en AI-kunst en over mijn computerkunst op plexiglas m.b.t. een voorgaande expositie in galerie Stijl kunt u lezen in mijn nieuwsbrief van juni 2024. Klik hiervoor op: Galerie S T I J L Expositie COMPUTERKUNST OP PLEXIGLAS Monica Maat Wat is Computerkunst? juni - aug. 2024
UITNODIGING
50+ internationale deelnemers in de expositie essentie 2024 “under construction”
Beeldende Kunst; hard-edge abstracte kunst, constructivisme, minimalisme en abstractie met een persoonlijke touch
Architectuur & Design
Woensdag 4 september t/m zondag 8 september
Locatie: Octatube, Rotterdamseweg 200, 2628AS DelftToegang inclusief catalogus € 10,00
Lees meer >> | 1272 keer bekeken
-
LUDWIG Museum in Koblenz. Kunst na 1945 met internationale exposities. Klein maar fijn
14 juli 2024Geplaatst 14 juli 2024
LUDWIG MUSEUM KOBLENZ Fotoreportage monica maat
Foto's: monica maat
Onlangs bezocht ik het Ludwig Museum in het voormalige Deutschherrenhaus [ridderhuis] in Koblenz. Het is een klein maar fijn museum, gewijd aan hedendaagse kunst vanaf 1945. Het museum bevat vier heel overzichtelijke verdiepingen, is zeer rustig en prettig ingericht en ligt bijna direct aan de Deutsches Eck, daar waar de Rijn en de Moezel elkaar ontmoeten. Een historische plek met een wijds uitzicht op de twee machtige rivieren, waar het prettig vertoeven is door de ruimtelijkheid die je ervaart en de levendige maar ook gezellige sfeer. Het Ludwig Museum bevindt zich niet voor niets in het Werelderfgoed Midden-Rijndal, en is één van de mooiste gebieden van de stad Koblenz.
Ligging van het Ludwig Museum daar waar de Moezel en de Rijn samenkomen.[Deutschen Eck]
De collectie omvat werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars uit de twintigste en eenentwintigste eeuw. De focus van de collectie op moderne en hedendaagse internationale kunst, vooral Franse kunst, is uniek in Duitsland.
Het Ludwig Museum in Koblenz werd in 1992 opgericht met een genereuze schenking van Peter en Irene Ludwig: zo’n zeventig werken – waaronder meer dan vijftig schenkingen van hedendaagse Europese kunst, werden door de Ludwigs aan de stad Koblenz geschonken. Het museum stelt naast wisselexposities ook een vaste collectie ten toon.
Tentoonstelling 'Reflections' en werk uit de vaste collectie
Op het moment dat ik het museum bezocht was naast de vaste collectie, de tentoonstelling 'Reflections' te bezichtigen met 80 werken van kunstenaars uit de collectie van de Nationale Bank Essen. De bank heeft gedurende tientallen jaren een hoogwaardige collectie opgebouwd die ze nu ook in musea presenteert.De nadruk van deze collectie ligt op het culturele gebied van het Ruhrgebied, op kunstenaars uit Noordrijn-Westfalen en uit de directe omgeving van de kunstacademie van Düsseldorf.‘Reflections’ vertegenwoordigt een uitgebreide dwarsdoorsnede van deze collectie. Daarnaast zijn er ook foto's van de vaste collectie te zien. [Zie voor Essen: Museum Folkwang in Essen:Monica Maat - Museum Folkwang in Essen met Chagall, Matisse, … ]
UITNODIGINGSKAART van juni 2024
AKTUELLE AUSSTELLUNG
Reflections
Positionen aus der National-Bank Sammlung
29.06.2024 – 08.09.2024
Lees meer >> | 837 keer bekeken
-
Galerie S T I J L 35 JAAR! EXPOSITIE Kunstenaars van galerie STIJL en...FOTO'S VAN TOEN EN NU aug. - okt. 2024
1 juli 2024Geplaatst 1 juli 2024
GALERIE STIJL 35 JAAR! Met fototoreportage van de opening helemaal onderaan deze pagina
UITNODIGING
GALERIE S T I J L Groepsexpositie 35 jaar Galerie S T I J L met de kunstenaars van STIJL. 23 aug. tot 14 okt. 2024
OPENING zondag 25 aug. 15.00 uur. Zutphenseweg 132, Eefde
TOEGANG € 6,50 Tijdens de opening is de toegang gratis.
OPENINGSTIJDEN zie: www.galeriestijl.nl
Lees meer >> | 1389 keer bekeken
-
Galerie S T I J L Expositie COMPUTERKUNST OP PLEXIGLAS Monica Maat Wat is Computerkunst? juni - aug. 2024
13 juni 2024Geplaatst: 13 juni 2024
EXPOSITIE GALERIE STIJL met geometrische Computerkunst op Plexiglas + fotoreportage van de opening helemaal onderaan deze pagina!
Nieuwsbrief juni 2024
Uitnodiging
UITNODIGING
GALERIE S T I J L Groepsexpositie 21 juni tot 12 augustus 2024
OPENING zondag 23 juni 2024, 15.00 uur. Zutphenseweg 132, Eefde
TOEGANG € 6,50 Tijdens de opening is de toegang gratis.
OPENINGSTIJDEN Voor openingstijden klik op www.galeriestijl.nl
Beste mensen
In mijn vorige nieuwsbrief kondigde ik de expositie in Galerie Stijl al aan. Binnenkort is het zover, vanaf 21 juni is er een groepsexpositie te bezichtigen in Galerie Stijl in Eefde. De opening is op zondag 23 juni, waarvoor u van harte bent uitgenodigd!
Behalve de kwaliteit van de werken geeft de rit alleen al over de Veluwe naar de Galerie, gelegen op een prachtige plek met een bijzondere tuin/ beeldentuin /arboretum, een heerlijk vakantiegevoel, echt de moeite waard!
Eerder heb ik gedurende 12 jaar bij Galerie Stijl geëxposeerd. Op deze groepsexpositie exposeer ik een gloednieuwe serie geometrische computerwerken op plexiglas. Daarover vertel ik u in deze brief graag wat meer.
KUNSTWERKEN OP PLEXIGLAS
Naast mijn schilderwerken op doek presenteer ik sinds kort ook geometrische werken gedrukt op plexiglas. Kunst en drukwerktechnieken zijn al heel lang onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kunt daarbij denken aan illustraties voor boeken, het drukken van posters of bijvoorbeeld de zeefdrukken van Andy Warhol, de houtdrukken van M.C Escher, de litho’s van Chagall of de etsen van Rembrandt. In de jaren ’70 ben ik begonnen met zeefdrukken. Rond 2000 maakte ik computerprinten en in 2010 ben ik gestart met het drukken van computerwerken op geschuimd pvc. Sinds een paar maanden worden mijn geometrische ontwerpen op hedendaags materiaal nl. plexiglas gedrukt, hetgeen weer andere perspectieven opent omdat het wat mij betreft de grenzen tussen kunst en technologie [software programma’s/digitale druktechniek e.d.] mooi kan samenbrengen.
Andy Warhol | Zeefdruk Chagall | Litho Rembrandt |Ets
Andy Warhol begon zijn carrière als illustrator voor mode- en glamourbladen, maar werd al snel beroemd om zijn schilderijen en zeefdrukken van soepblikken, Marilyn Monroe, Elvis Presley en andere iconen.
Galerie STIJL - Vier computerwerken op plexiglas van monica maat. Voor vergroting van deze werken: klik onderaan op dit bericht.
WAT IS COMPUTERKUNST ?
Lees meer >> | 1529 keer bekeken
-
Gedicht GAZA monica maat
25 januari 2024Geplaatst 25 januari 2024
Schilderij: OORLOG van Yvonne van Oirschot
Gaza
____________________________________________________
thans is het dagelijks leven weggeschoten
dichtbij klinkt een verloren kinderroep
gedoofde stemmen liggen overal
rode stenen dragen pijnlijk bloed
in de nietsontziende lucht wordt tijd gevraagd
om te ontkomen aan de dodelijkste wegen
om te schuilen onder een gebroken brug
of een kind te wikkelen in doeken
met alleen een plastic tas als wapen
lopen mannen, vrouwen, telgen voort
hun herinnering verliezend aan de oorlogshemel
van wat geleefd is in hun kamp
aan de andere kant ligt het beloofde land
waar eens studenten vrolijk dansten
op de grens van twee gekwelde volken
ligt nu een dode duif onthoofd
niemand weet nog hoe het moet
alleen de kinderen van de vrede
kunnen met wijsheid poorten bouwen
en hun olijven langzaam laten groeien
monica maat © [januari 2024]
Beeldend kunstenaar Yvonne van Oirschot- van de Wiel woont in Amsterdam in de Jordaan waar zij een atelier annex winkel heeft en o.a. haar kunstwerken toont. Op haar site is te zien wat zij allemaal maakt en heeft zij interessante pagina's ingericht waar te lezen valt wat haar zoal bezig houdt. Zo zag ik op haar pagina bij de rubriek: 2024, bovenstaand schilderij met als thema: oorlog. Bij dit schilderij heb ik een gedicht geschreven. Dit gedicht heeft Yvonne behalve op haar site nu ook in haar etalage geplaatst waar het gelezen wordt en zelfs gefotografeerd. WELKOM - Yvonne Van Oirschot-Van De
Lees meer >> | 1459 keer bekeken