Geplaatst 11 juli 2018

 

 

F O T O R E P O R T A G E  

en  PERSArtikelen + interview

[voor persartikelen even doorscrollen, voorbij foto's]

 

 

 

Reportage opening expositie en presentatie Kunstboek en Kunstfilm

 

 

STADSMUSEUM HARDERWIJK Expositie 'De SCHOONHEID  van GEOMETRIE' met geometrische werken van monica maat, samen met kunstfilm en kunstboek [i.s.m. met dichter Michel Martinus]onder de noemer 'De schoonheid van Geometrie'

van 8 juli - t/m 2 september 2018.

Stadsmuseum Harderwijk

Donkerstraat 4, 3841 CC Harderwijk

di t/m za 10.00-17.00 uur

Zondag 12.00-17.00 uu

Maandag gesloten.

 

 

MONICA MAAT over haar WERK 

Kunst is het ontregelen van de werkelijkheid, de dingen uit hun functie halen, aldus beeldend kunstnaar Monica Maat

 

WAARNEMING

Het boeit  Monica om de waarneming te manipuleren. Naast geometrische houtpanelen maakt zij ook geometrische  werken op papier en doek. Deze werken hebben, net als de houtpanelen, als basis een ornamenteel karakter en zijn  geïnspireerd op de Europese Renaissance. Voorbeelden hiervan zijn de lijnstructuren in Italiaanse marmeren vloeren en de optische werkingen van fresco's, welke te vinden zijn in de abdijen in Toscane. Vaak geven haar werken een sterk optisch effect te zien en zijn ze op talrijke plaatsen in binnen- en buitenland onder de titel: 'Door-zien', 'manipuleerbaar waarnemen', geëxposeerd. Afhankelijk van het gebruik van kleuren en vormen geven de werken convergerende of divergerende effecten te zien. Als de kijker bij sommige werken gedurende langere tijd naar één punt blijft kijken, zonder met de ogen te knipperen, zal deze merken dat er wat met de waarneming gebeurt.  

Vorig jaar is het hondjarig bestaan van kunstbeweging De Stijl nationaal gevierd. In dat kader nam zij deel aan drie nationale tentoonstellingen met  60 nationale en internationale kunstenaars. Onder de titel: De Schoonheid van Geoemetrie, toont zij haar geometrische schilderijnen momenteel in het Stadsmuseum van Harderwijk.

 

TOELICHTING KUNSTBOEK

Gelijktijdig met de feestelijk opening van de tentoonstelling: 'De Schoonheid van Geometrie', wordt een kunstboek over geometrie en geometrisch werk  van Monica met gedichten van Michel Martinus gepresenteerd.

Het boek: ‘De schoonheid van geometrie’,  geeft een beknopte en eenvoudige toelichting over geometrie en het geometrische werk van beeldend kunstenaar Monica Maat. Vanaf 1985 werkt zij in de traditie van de in 1917 opgerichte kunststroming De Stijl. Zij geeft tevens een aardige inkijk in het proces van de totstandkoming van haar werk. De dichter Michel Martinus heeft op haar verzoek lyrische gedichten geschreven bij de afgebeelde geometrie, die vanuit een heel andere invalshoek op originele wijze de geometrie benaderen. Dat betekent dat de auteurs, in dit geval de beeldend kunstenaar en de dichter elkaar op prachtige wijze aanvullen en versterken. Het boek is door Monica Maat op artistieke wijze vormgegeven en een klein kunstwerk geworden, dat past bij de uiterlijke kenmerken van De Stijl. Kortom, een unieke benadering van geometrie in de kunst, waarvan de schoonheid zeker zichtbaar is!

 

TOELICHTING KUNSTFILM

Behalve het kunstboek wordt ook een korte Geometrische Kunstfilm van Monica vertoond. De kunstfilm is gemaakt in opdracht van Monica.

Een film over en met gebruik van geometrie. Het moest geen film worden over haarzelf of over hoe haar  werk  tot stand komt, maar over geometrie waarbij als basis geometrische figuren uit haar  schilderijen zijn gebruik. Dat betekent dat de basisfiguren met hulp van de computer door haar zijn bewerkt, waardoor er diverse grafische elementen ontstonden die zij doorstuurde naar de filmstudio, waar ze verder bewerkt werden met behulp van animatie. Daarbij moet alles ook ritmisch kloppen met de muziek die Monica voor de film heeft uitgekozen. Tevens mocht er wat haar  betreft een tikkeltje humor aan te pas komen. Een  knipoog naar de geometrie.   

                                                                                        

Meer over mijn levensloop en werk is te vinden op de site van het Stadsmuseum: De Schoonheid van Geometrie - Stadsmuseum Harderwijk       

                                                                    

Voor het feestelijke programma en meer informatie over de kunstfilm en muzikanten kunt u klikken op: Monica Maat - EXPOSITIE en BOEKPRESENTATIE De Schoonheid ...

 

* De expositie is t/m 2 september 2018 te bezichtigen in de Smeepoortzaal van het Stadsmuseum.

* Gedurende de expositieperiode  is de kunstfilm doorlopend te zien.

* Het kunstboek is in de museumwinkel te koop.

 

 

Reportage van de feestelijke opening op 8 juli j.l.    Met foto's van Nico Sloep

 

Boven en onder:  Inloop in de Stadstuin van het Museum

 

 

Boven en onder: Iedereen wordt welkom geheten

 

 

 

 

Boven: Het cultuurcafé van het Museum is te klein voor alle genodigden en bezoekers, de Museumtuin biedt gelukkig uitkomst, het is stralend weer. Op de voorgrond waakt het beeld van een reusachtige kosmonaut van Paul de Reus, van wie een verdieping hoger een expositie is te bezichtigen.     

 

 

De directeur van Stadmuseum Harderwijk heet iedereen hartelijk welkom. Prachtig vastgelegd door fotograaf Nico Sloep die door Monica voor deze gelegenheid was gevraagd om de feestelijke middag te fotograferen.  

 

 

Zeer vereerd waren Michel Martinus en ik dat we het eerste exemplaar van ons kunstboek De Schoonheid van Geometrie mochten overhandigen aan Corien van de Meulen, directeur van het prachtige sfeervolle Stadsmuseum Harderwijk. Zij verspreidt  immers met hart en ziel KUNST onder de mensen zo memoreerde Monica. Harderwijk mag trots op haar zijn. Zulke bevlogen mensen dienen gekoesterd te worden! 

 

 

Ook zeer vereerd was ik met de inleiding van kunsthistorica Sophie van Steenderen. Zij gaf een boeiend, geestig en naar ik vernomen heb van de gasten, ook heel verhelderend openingswoord. Ik was blij met haar veelvuldig lovende en complimenteuze woorden!    

 

 

Natuurlijk ontvangt Sophie uit handen van mij en Michel Martinus een exemplaar van het kunstboek De Schoonheid van Geometrie

 

 

 

 

Hoe schoon en feestelijk kan een middag worden en zijn met een optreden van The Anido Gitaar Duo, bestaande uit Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens.  Zeer vereerd waren Michel en ik met de compositie die speciaal was geschreven door Annette Kruisbrink op twee geometrische werken van mij met gedichten van Michel Martinus uit het boek. Op de ezel staat één van de schilderijen, Diamant genaamd, waarop de compositie 'Allegro Briljante' is geschreven.  Meer informatie over het wereldwijd optredende duo kunt u vinden op mijn blog via:  Monica Maat - EXPOSITIE en BOEKPRESENTATIE De Schoonheid ...

 

 

 

 

Veel mensen hebben gehoor gegeven aan de uitnodiging om de feestelijke openingsmiddag te vieren! 

 

 

Michel Martinus draagt gedichten voor uit het kunstboek met op het scherm de bijbehorende afbeelding.

Het kunstboek is in de museumwinkel aan te schaffen. 

 

 

Boven: Een mooi boeket voor Michel Martinus waarin op kunstige wijze de flyer van het museum over de expositie en ons boek is verwerkt! 

 

 

Zeer aandachtig wordt gekeken naar de eerste vertoning van de kunstfilm op het scherm, die in opdracht van Monica is gemaakt. De film bleek een doorslaand succes te zijn. Veel gasten, eigenlijk iedereen, was behoorlijk onder de indruk. Ik heb veel oprecht enthousiaste reacties mogen ontvangen. Ook over het vak[vrouw]manschap van studio Volans was men erg lovend. Meer over de totstandkoming van de film en Studio Volans kunt u lezen via de link:  Monica Maat - KUNSTFILM ' De schoonheid van Geometrie' van ...   

De film is doorlopend in een aparte zaal in het  Stadsmuseum  te zien!

 

 

 

 

Boven en onder: Elkaar bedanken met bloemen... wordt een warm oversteken!   

 

 

 

 

Boven en onder: Tussen de schuifdeuren van het museum. De expositie is geopend! 

 

 

 

 

 

Boven: De Smeepoortzaal trekt veel geanimeerde  belangstelling en het kunstboek ligt behalve in de museumwinkel, vandaag ook in deze zaal ter inzage en te koop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Boven en onder:  Ondertussen - bij de cadeautjes aan tafel, die ik mocht ontvangen -  hadden Michel en ik het druk met het signeren van ons boek. Geweldig natuurlijk dat je kunt schrijven dat je het druk hebt met zoiets als het signeren boeken!  

 

 

 

 

 

Om niet te vergeten! Zonder de zes vrijwilligers die op deze middag onze gasten van hapjes  en drankjes voorzagen en in de Museuwinkel stonden, was deze middag geen succes geworden! [NB: Bij het Museum werken ongeveer veertig gemotiveerde en zeer vriendelijke vrijwilligers!]   

 

 

 

 

 

 

Boven: Het is goed toeven in de Museumtuin

 

Tot slot: het einde van een prachtige sfeervolle, feestelijke en vrolijke middag met  veel lieve gasten en prachtige reacties op de expositie en het programma!  En morgen...... morgen gaat de loper weer uit!

 

23 aug. 2018

Aranka Mulder en Jan Broedersz van [film]Studio Volans waren in Stadsmuseum Harderwijk 

Stadsmuseum heeft geretweet

Jan Broedersz‏ @JanBroedersz 23 aug.

Onze animatie Monica Maat is nog tot 2 september te zien in het stadsmuseum. Ook hebben wij de unieke tentoonstelling van haar bezocht. https://ift.tt/2BEriIn pic.twitter.com/bbPbZsTEmg

 

 


Onderscheiding in expositiezaal van dichter Michel Martinus

 

Joz Brummans [alias dichter Michel Martinus]  werd op  25 aug. 2018 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

 

Tiny en Joz Brummans worden gefeliciteerd door de Harderwijkse burgemeester Harm-jan van Schaik met de koninklijke onderscheiding voor Joz. © Bram van de Biezen

 

De Stentor, 25 aug. 2018

Koninklijke onderscheiding voor Joz Brummans [Alias dichter Michel Martinus]

 

Harderwijker Joz Brummans (69) heeft zaterdag in het Stadsmuseum Harderwijk een koninklijke onderscheiding ontvangen van burgemeester Harm-Jan van Schaik. 

Hij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Brummans was in 1986 oprichter van literaire vereniging Apollo in Harderwijk, die uitgroeide tot een van de meest actieve literaire organisaties van Nederland. In 2007 werd Brummans de eerste stadsdichter van Harderwijk. Hij heeft tal van culturele festivals georganiseerd, onder meer samen met de Vlaamse stad Diest, waar Apollo dertig jaar een zustervereniging had met de literaire vereniging in die Vlaamse stad.

 


 

PERSBERICHTEN  +   LINKS +   AANKONDGINGEN + AGENDA'S  m.b.t. Expositie, Kunstboek en Kunstfilm

 

 

 ARTIKEL + agenda in:

 

Tentoonstellingen MUSEUMTIJDSCHRIFT .

 

 

 

 Van 8 t/m 2 september 2018

Contact

Museumtijdschrift
Postbus 16849
1001 RH Amsterdam

Museumtijdschrift 5 - 2018

De Schoonheid van Geometrie, 

Stadsmuseum Harderwijk

Van 8 juli

 t/m 2 sep 

  

 

Donkerstraat 4  Harderwijk, Nederland  1 341414468

Monica Maat – Werk en levensloop


Kunst is het ontregelen van de werkelijkheid, de dingen uit hun functie halen, aldus beeldend kunstenaar Monica Maat.

Monica Maat is beeldend kunstenaar en dichteres en zegt tenminste drie levens nodig te hebben om te realiseren wat aan ideeën in haar hoofd zit. Van jongs af aan had zij meerdere ambities. Naast komediant, musicus of balletdanseres, wilde zij ook boerin, kunstenares en poppenkastspeelster worden, die laatste drie het liefst tegelijk! Zij heeft in verschillende disciplines van het onderwijs gewerkt en in de zwakzinnigenzorg als muziektherapeute. Daarnaast bleef haar hart bij de schone kunsten liggen, waarvoor zij in Nijmegen haar opleidingen volgde. In 1985 besloot zij zich fulltime aan de beeldende kunst te gaan wijden en zich verder te verdiepen in de geometrie. Ze maakt geometrische werken op doek, geometrische houtpanelen, mathematische werken, computerkunst, grafische vormgeving, geo-grafiek, hedendaagse huisaltaren met geometrisch optische motieven geïnspireerd op de geometrische motieven op fresco’s, strakke zelf ontworpen geometrische [kerk] meubelen, installaties, objecten en muurschilderingen en decors. Onder de titel: De schoonheid van Geometrie’, toont zij bij ons haar geometrische schilderijen op doek.

Waarneming
Het boeit Monica om de waarneming te manipuleren. Naast geometrische houtpanelen maakt zij ook geometrische werken op papier en doek. Deze werken hebben, net als de houtpanelen, als basis een ornamenteel karakter en zijn geïnspireerd op de Europese Renaissance. Afhankelijk van het gebruik van kleuren en vormen zijn convergerende of divergerende effecten te zien. Als je als kijker bij sommige werken gedurende langere tijd naar één punt blijft kijken, zonder met de ogen te knipperen, zul je merken dat er wat met je waarneming gebeurt.

Toelichting Kunstboek
Gelijktijdig met de tentoonstelling wordt een kunstboek over geometrie en het geometrische werk van Monica met gedichten van Michel Martinus gepresenteerd.

Monica werkt vanaf 1985 in de traditie van de in 1917 opgerichte kunststroming De Stijl. Het boek geeft een aardige inkijk in het proces van de totstandkoming van haar werk. De dichter Michel Martinus heeft op haar verzoek lyrische gedichten geschreven bij de afgebeelde geometrie, die vanuit een heel andere invalshoek op originele wijze de geometrie benaderen. Dat betekent dat de auteurs, in dit geval de beeldend kunstenaar en de dichter elkaar op prachtige wijze aanvullen en versterken. Het boek is door Monica Maat op artistieke wijze vormgegeven en een waar kunstwerk geworden, dat past bij de uiterlijke kenmerken van De Stijl. Kortom, een unieke benadering van geometrie in de kunst, waarvan de schoonheid zeker zichtbaar is!

Kunstfilm
Behalve het kunstboek wordt in de expositie ook een korte Kunstfilm vertoond. De film is in opdracht van Monica gemaakt en gaat over het gebruik van geometrie. Het was haar wens geen film te maken over haarzelf of over hoe haar werk tot stand komt, maar over geometrie waarbij als basis geometrische figuren uit haar schilderijen zijn gebruik. Dat betekent dat de basisfiguren met hulp van de computer door haar zijn bewerkt, waardoor er diverse grafische elementen ontstonden die zij doorstuurde naar de filmstudio, waar ze verder bewerkt werden met behulp van animatie. Daarbij moet alles ook ritmisch kloppen met de muziek die Monica voor de film heeft uitgekozen. Er mocht wat haar betreft wel een tikkeltje humor aan te pas komen. Een knipoog naar de geometrie. Het resultaat is een bijzondere en speelse geometrische kunstanimatie.

Beeld: Flyer Monica Maat

 

 


INTERVIEW in:

Dagblad De Stentor van za 28 juli 2018

 

 

 


 

ARTIKEL in:

 

 

25 juni 2018

Kunsthistorica Sophie van Steenderen opent de expositie De Schoonheid van Geometrie

Monica Maat is beeldend kunstenaar en dichteres en zegt tenminste drie levens nodig te hebben om te realiseren wat aan ideeën in haar hoofd zit. Van jongs af aan had zij meerdere ambities. Naast komediant, musicus of balletdanseres, wilde zij ook boerin, kunstenares en poppenkastspeelster worden, die laatste drie het liefst tegelijk! Zij heeft in verschillende disciplines van het onderwijs gewerkt en in de zwakzinnigenzorg als muziektherapeute. Daarnaast bleef haar hart bij de schone kunsten liggen, waarvoor zij in Nijmegen haar opleidingen volgde. In 1985 besloot zij zich fulltime aan de beeldende kunst te gaan wijden en zich verder te verdiepen in de geometrie. Ze maakt geometrische werken op doek, geometrische houtpanelen, mathematische werken, computerkunst, grafische vormgeving, geo-grafiek, hedendaagse huisaltaren met geometrisch optische motieven geïnspireerd op de geometrische motieven op fresco’s, strakke zelf ontworpen geometrische meubelen, installaties, objecten en muurschilderingen en decors. Onder de titel: De schoonheid van Geometrie, toont zij vanaf 8 juli op de gratis toegankelijke begane grond van het Stadsmuseum Harderwijk haar geometrische schilderijen op doek.

WAARNEMING

Het boeit Monica om de waarneming te manipuleren. Naast geometrische houtpanelen maakt zij ook geometrische werken op papier en doek. Deze werken hebben, net als de houtpanelen, als basis een ornamenteel karakter en zijn geïnspireerd op de Europese Renaissance. Afhankelijk van het gebruik van kleuren en vormen zijn convergerende of divergerende effecten te zien. Als je als kijker bij sommige werken gedurende langere tijd naar één punt blijft kijken, zonder met de ogen te knipperen, zul je merken dat er wat met je waarneming gebeurt.

KUNSTBOEK

Gelijktijdig met de tentoonstelling wordt een kunstboek over geometrie en het geometrische werk van Monica met gedichten van Michel Martinus gepresenteerd. Monica werkt vanaf 1985 in de traditie van de in 1917 opgerichte kunststroming De Stijl. Het boek geeft een aardige inkijk in het proces van de totstandkoming van haar werk. De dichter Michel Martinus heeft op haar verzoek lyrische gedichten geschreven bij de afgebeelde geometrie, die vanuit een heel andere invalshoek op originele wijze de geometrie benaderen. Dat betekent dat de auteurs, in dit geval de beeldend kunstenaar en de dichter elkaar op prachtige wijze aanvullen en versterken. Het boek is door Monica Maat op artistieke wijze vormgegeven en een waar kunstwerk geworden, dat past bij de uiterlijke kenmerken van De Stijl. Kortom, een unieke benadering van geometrie in de kunst, waarvan de schoonheid zeker zichtbaar is!

KUNSTFILM

Behalve het kunstboek wordt in de expositie ook een korte Kunstfilm vertoond. De film is in opdracht van Monica gemaakt en gaat over het gebruik van geometrie. Het was haar wens geen film te maken over haarzelf of over hoe haar werk tot stand komt, maar over geometrie waarbij als basis geometrische figuren uit haar schilderijen zijn gebruik. Dat betekent dat de basisfiguren met hulp van de computer door haar zijn bewerkt, waardoor er diverse grafische elementen ontstonden die zij doorstuurde naar de filmstudio, waar ze verder bewerkt werden met behulp van animatie. Daarbij moet alles ook ritmisch kloppen met de muziek die Monica voor de film heeft uitgekozen. Er mocht wat haar betreft wel een tikkeltje humor aan te pas komen. Een knipoog naar de geometrie. Het resultaat is een bijzondere en speelse geometrische kunstanimatie.

De verkoopexpositie De Schoonheid van Geometrie is van 8 juli tot en met 2 september 2018 te zien op de gratis toegankelijke begane grond van het Stadsmuseum Harderwijk.

Gerelateerde artikelen

 


 

ARTIKEL in:

 

Expositie en presentatie kunstboek 'De Schoonheid van Geometrie'

1 juli 2018

Zondagmiddag 8 juli wordt het kunstboek 'De Schoonheid van Geometrie' van beeldend kunstenaar Monica Maat uit Lelystad en dichter Michel Martinus uit Harderwijk gepresenteerd in het Stadsmuseum Harderwijk.

Gelijktijdig vindt in het museum de opening plaats van een expositie met geometrische werken van Monica Maat, ook haar kunstfilm over de geometrie in haar werk is daar te zien. De opening van de expositie wordt verricht door kunsthistorica Sophie van Steenderen.

Het eerste exemplaar van het kunstboek zal die middag door de auteurs worden uitgereikt aan Corien van der Meulen, directeur van het Stadsmuseum Harderwijk. Michel Martinus zal enkele gedichten uit het boek voordragen en er is een muzikaal optreden van The Anido Guitar Duo, bestaande uit Annette Kruisbrink en Arlette Ruelens.

'De Schoonheid van Geometrie' geeft een beknopte en eenvoudige toelichting over geometrie en het geometrische werk van beeldend kunstenaar Monica Maat. Vanaf 1985 werkt zij in de traditie van de in 1917 opgerichte kunststroming De Stijl. De dichter Michel Martinus (pseudoniem van Joz Brummans), voormalig stadsdichter van Harderwijk, heeft op haar verzoek lyrische gedichten geschreven bij de afgebeelde geometrie die vanuit een heel andere invalshoek op originele wijze de geometrie benaderen. De beeldend kunstenaar en de dichter vullen elkaar aan en versterken elkaar. Het boek is door Monica Maat op artistieke wijze vormgegeven als een klein kunstwerk dat past bij de uiterlijke kenmerken van De Stijl.

Het boek, een uitgave van Uitgeverij Boekscout, is vanaf 8 juli ook verkrijgbaar in het Stadsmuseum Harderwijk. De expositie in het Stadsmuseum Harderwijk is te zien vanaf dinsdag 10 juli tot en met zondag 2 september 2018.

 

 


 

ARTIKEL:

 

De Moderne Abstracte Kunst

 

08.07.2018 – 02.09.2018: Stadsmuseum Harderwijk NL, Monica Maat, ‘De schoonheid van Geometrie’

 

 19 juni 2018 door Paul Borsboom 

In het Stadsmuseum Harderwijk is een expositie te bezichtigen van beeldend kunstenaar en dichteres Monica Maat met geometrische werken op doek. Daarnaast wordt een  kunstboek en een korte film over geometrie gepresenteerd.
Vanaf 1987 werkt Monica Maat in de traditie van de in 1917 opgerichte kunststroming De Stijl, waaraan zij in het bijzonder aspecten van de waarneming toevoegt. Het boeit Monica namelijk om de waarneming te manipuleren. Naast geometrische houtpanelen maakt zij ook geometrische  werken op papier en doek. Deze werken hebben, net als de houtpanelen, als basis een ornamenteel karakter en zijn  geïnspireerd op de Europese Renaissance. Voorbeelden hiervan zijn de lijnstructuren in Italiaanse marmeren vloeren en de optische werkingen van fresco’s, welke te vinden zijn in de abdijen in Toscane. Vaak geven haar werken een sterk optisch effect te zien en zijn ze op talrijke plaatsen in binnen- en buitenland geëxposeerd. Als de kijker bij sommige werken gedurende langere tijd naar één punt blijft kijken, zonder met de ogen te knipperen, zal deze merken dat er wat met de waarneming gebeurt.
Kunsthistorica Sophie van Steenderen zal het openingswoord bij deze expositie houden. Monica Maat heeft ruim 160 exposities in binnen- en buitenland gehouden waaronder in Toscane en het Belgische Kortrijk waar zij het Gulden Spoor van de gemeente Kortrijk ontving voor haar uitgebreide solotentoonstelling met geometrisch werk.
Naast de expositie wordt ook het kunstboek: De schoonheid van geometrie gepresenteerd.
Het idee om een boek te maken over haar geometrisch werk ontstond toen vorig jaar het honderdjarig bestaan van kunstbeweging De Stijl nationaal werd gevierd. In dat kader nam Monica Maat deel aan drie nationale tentoonstellingen met 60 nationale en internationale kunstenaars. In die context heeft Monica, de dichter Michel Martinus uitgenodigd om gedichten bij haar werk te schrijven en het boek tijdens een tentoonstelling van haar werk in het Stadsmuseum in Harderwijk te presenteren. Het boek heeft tot doel om op een andere manier kennis te maken met geometrie in combinatie met meer lyrische gedichten die laten zien dat het mogelijk is deze kunstvorm vanuit een hele andere invalshoek te benaderen en geeft verder een beknopte en eenvoudige toelichting over geometrie.
Daarnaast is in opdracht van Monica een korte Geometrische Kunstfilm gemaakt. Een film over en met gebruik van geometrie waarbij als basis geometrische figuren uit haar  schilderijen zijn gebruikt.
Een speciaal geschreven compositie: ‘Allegro Brillante’ voor 2 gitaren (2018) zal voor het eerste ten gehore worden gebracht bij de opening.
Daarnaast zal schrijver en dichter en voormalig Stadsdichter van Harderwijk Michel Martinus zijn gedichten uit het kunstboek voordragen.
Opening 8 juli met een feestelijk programma bij een bonte en vrolijke expositie.

 

 


 

ARTIKEL:

 

 

 

toon detailinformatie >>

 

Monica Maat 

Woont en werkt in Lelystad.

Kunst is het ontregelen van de werkelijkheid, de dingen uit hun functie halen, aldus beeldend kunstenaar en dichteres Monica Maat.


Werk en levensloop
+ + Lees meer ...

 

Exposities

Monica Maat is beeldend kunstenaar en dichteres en zegt tenminste drie levens nodig te hebben om te realiseren wat aan ideeën in haar hoofd zit. Van jongs af aan had zij meerdere ambities. Naast komediant, musicus of balletdanseres, wilde zij ook boerin, kunstenares en poppenkastspeelster worden, die laatste drie het liefst tegelijk! Zij heeft in verschillende disciplines van het onderwijs gewerkt en in de zwakzinnigenzorg als muziektherapeute. Daarnaast bleef haar hart bij de schone kunsten liggen, waarvoor zij in Nijmegen haar opleidingen volgde. In 1985 besloot zij zich fulltime aan de beeldende kunst te gaan wijden en zich verder te verdiepen in de geometrie. Ze maakt geometrische werken op doek, geometrische houtpanelen, mathematische werken, computerkunst, grafische vormgeving, geo-grafiek, hedendaagse huisaltaren met geometrisch optische motieven geïnspireerd op de geometrische motieven op fresco’s, strakke zelf ontworpen geometrische [kerk] meubelen, installaties, objecten en muurschilderingen en decors. Onder de titel: De schoonheid van Geometrie’, toont zij bij ons haar geometrische schilderijen op doek.

Waarneming

Het boeit Monica om de waarneming te manipuleren. Naast geometrische houtpanelen maakt zij ook geometrische werken op papier en doek. Deze werken hebben, net als de houtpanelen, als basis een ornamenteel karakter en zijn geïnspireerd op de Europese Renaissance. Afhankelijk van het gebruik van kleuren en vormen zijn convergerende of divergerende effecten te zien. Als je als kijker bij sommige werken gedurende langere tijd naar één punt blijft kijken, zonder met de ogen te knipperen, zul je merken dat er wat met je waarneming gebeurt.

Kunstboek
Gelijktijdig met de tentoonstelling wordt een kunstboek over geometrie en het geometrische werk van Monica met gedichten van Michel Martinus gepresenteerd.

Monica werkt vanaf 1985 in de traditie van de in 1917 opgerichte kunststroming De Stijl. Het boek geeft een aardige inkijk in het proces van de totstandkoming van haar werk. De dichter Michel Martinus heeft op haar verzoek lyrische gedichten geschreven bij de afgebeelde geometrie, die vanuit een heel andere invalshoek op originele wijze de geometrie benaderen. Dat betekent dat de auteurs, in dit geval de beeldend kunstenaar en de dichter elkaar op prachtige wijze aanvullen en versterken. Het boek is door Monica Maat op artistieke wijze vormgegeven en een waar kunstwerk geworden, dat past bij de uiterlijke kenmerken van De Stijl. Kortom, een unieke benadering van geometrie in de kunst, waarvan de schoonheid zeker zichtbaar is!


Kunstfilm
Behalve het kunstboek wordt in de expositie ook een korte Kunstfilm vertoond. De film is in opdracht van Monica gemaakt en gaat over het gebruik van geometrie. Het was haar wens geen film te maken over haarzelf of over hoe haar werk tot stand komt, maar over geometrie waarbij als basis geometrische figuren uit haar schilderijen zijn gebruik. Dat betekent dat de basisfiguren met hulp van de computer door haar zijn bewerkt, waardoor er diverse grafische elementen ontstonden die zij doorstuurde naar de filmstudio, waar ze verder bewerkt werden met behulp van animatie. Daarbij moet alles ook ritmisch kloppen met de muziek die Monica voor de film heeft uitgekozen. Er mocht wat haar betreft wel een tikkeltje humor aan te pas komen. Een knipoog naar de geometrie. Het resultaat is een bijzondere en speelse geometrische kunstanimatie.

De expositie is te zien in de Smeepoortzaal van het Stadsmuseum. Toegang is gratis.

 

 - - verberg extra tekst

Exposities (komt nu voorbij)

Monica Maat: De Schoonheid van Geometrie

Stadsmuseum Harderwijk - Harderwijk
8/7/2018 - 2/9/2018

 


 

LINKS naar persartikelen  

 

https://www.harderwijksezaken.nl/nieuws/expositie-en-presentatie-kunstboek-de-schoonheid-van-geometrie  [Harderwijkse zaken]

 

Kunsthistorica Sophie van Steenderen opent de expositie De ...     [Het Kontakt-Harderwijk Lokaal]

 

https://hetkontaktharderwijk.nl/deel-je-nieuws-artikel/expositie-en-presentatie-kunstboek-8-juli-stadsmuseum-harderwijk-462452

 

https://harderwijk.allesvan.nl/nieuws/detail/id/311900/Expositie-en-presentatie-kunstboek-8-juli-in-Stadsmuseum   [Alles van Harderwijk]

 

Harderwijker Courant - Op zondag 8 juli opent kunsthistorica Sophie ...

4 jul. 2018 - De Schoonheid van Geometrie (Foto: Monica Maat) ... Behalve het kunstboek wordt in de expositie ook een korte Kunstfilm vertoond. De film is ...

 

De Schoonheid van Geometrie - Stadsmuseum Harderwijk       [Site Stadsmuseum]

 

08.07.2018 – 02.09.2018: Stadsmuseum Harderwijk NL, Monica Maat ...     [Site De Moderne Abstracte Kunst  -  Paul Borsboom]

 

Stadsmuseum Harderwijk : Galerie at GALERIES.NL    [Site Galeries. nl   Hier op expositie Monica Maat klikken en vervolgens op lees  verder]

 

De Schoonheid van Geometrie - Museumtijdschrift     [AGENDA + ARTIKEL - MUSEUMTIJDSCHRIFT ]
 

 

Tentoonstellingen Gelderland 2018 | Musea nu te zien | Museum ...     AGENDA

 

Boekenkabinet 't Hanzepaardje van Harderwijk - Startpagina | Facebook    [Voor artikel scrollen naar 30 maart 2018]         

 

Kunstplein Lelystad - Home | Facebook     [Uitnodiging en  Programma op Kunstplein Lelystad]

 

exto.nl | Monica Maat Kunstboek 'De schoonheid van Geometrie ...    [Aankondiging Expositie]

 

De schoonheid van geometrie - Stichting Culturale    [Stichting Culturale Lelystad. Verzorgd jaarlijks op professionele wijze de Tour of Art FLevoland]

 

EXPOSITIE en BOEKPRESENTATIE De Schoonheid van Geometrie in ...     [Blog Monica met PROGRAMMA ]

 

Monica Maat - Uitgave KUNSTboek De Schoonheid van Geometrie ...       [Blog Monica waar boek ook is te bestellen]

 

 

De schoonheid van geometrie - Kunst in beeld en woord - Boekscout    [Boek te koop]

 

bol.com | Monica Maat En Michel Martinus artikelen kopen? Kijk snel!   [Boek te koop]

 

 

 

Reageer op dit bericht