Geplaatst 10 maart 2019

 

 

REPORTAGE en FOTO's: MONICA MAAT

 

Excellente expositie van Ria Groenhof in Museum Nagele zeer de moeite waard!

 

Foto boven: Imposante entree met beeld, schilderijen en designs  van Ria Groenhof in de entree-ruimte van Museum Nagele. 

 

Zondag 10 maart bezocht ik de expositie  "REIS DOOR HET LAND VAN GEOMETRIE"  van collega Ria Groenhof in Museum Nagele. Een bijzondere expositie die een verrassende kijk geeft op haar werk in diverse disciplines. De lijnen en de helderheid van haar geometrische werken nemen je mee in de diepte die zij op knappe en soms ingenieuze wijze weet te suggereren.

 

 

De solo-expositie van Ria Groenhof is te bezichtigen van 28 februari tot en met 26 mei 2019 en toont een combinatie van beelden, schilderijen en design. Ruimte en helderheid zijn de ingrediënten in haar geometrisch abstracte werken, de abstractie van een puur geometrisch lijnenspel.

 

Het is boeiend om te zien dat in de abstracte vormentaal van Ria Groenhof zoveel persoonljke emotie gelegd kan worden.

 

 

 

Ria legt een link naar het dorp Nagele; een bijzonder dorp dat in de jaren '50 werd vormgegeven door de architectencollectieven 'De Acht' en 'De opbouw'. Nagele is namelijk opgebouwd uit geometrische vormen, mede met de bedoeling om licht, lucht en ruimte een grote rol te laten spelen. 

 

 

Museum Nagele stelt de architectuur centraal in een permanente expositie. Deze expositie gaat in op de ontstaansgeschiedenis van Nagele en haar unieke plaats in de architectuurgeschiedenis van Nederland. Daarnaast organiseert Museum Nagele wisselexposities waarin architectuur en beeldende kunst een belangrijke rol spelen. Sinds 1998 is Museum Nagele gehuisvest in de voormalige rooms-katholieke kerk, die gebouwd is door de architecten T. Taen en T. Nix.

 

 

Foto boven: Overzicht van ruimtelijke werken en werken aan de wand. 

 

Detailfoto boven. Werk  aan de wand dat uit 24 delen bestaat en als titel heeft: 24 x 24 x 24 – ‘VERBONDEN’.

 

Citaten en gedachten van Ria bij bovenstaand werk getiteld: 24 x 24 x 24 - 'VERBONDEN' : ‘We zijn tegenwoordig meer verbonden dan ooit tevoren. We kunnen op elk moment waar we ook zijn met elkaar praten en dingen delen. Maar gek genoeg hebben nog nooit zoveel mensen zich eenzaam gevoeld. Echte conversaties zijn veranderd in oppervlakkige ‘klein Chat’. Door de muur van de schermpjes tussen mensen kun je je voordoen als iedereen die je wilt zijn, maar jezelf zijn is nog nooit zo moeilijk geweest. Ik wil mensen met elkaar verbinden d.m.v. mijn kunst. 24 verschillende schilderijen  van 24 bij 24 cm, verbonden door kleur, materiaal en compositie en daardoor één geheel vormen’.

Ria lijkt het interessant om deze werken te verspreiden onder verschillende mensen die elkaar niet kennen maar toch -vanwege hun interesse voor kunst- door dit werk verbonden zijn. Bij aankoop zouden de verschillende eigenaren, door de geografische woonplaatsen met elkaar te verbinden via een adressenlijst, één geometrisch abstract kunstwerk kunnen vormen en contact met elkaar kunnen leggen. Degene die het kunstwerk aankopen scheppen het werk zelf, dat is hun bijdrage.    

 

 

 

Foto boven en onder: Samen met Ria de expositie bekeken. Een leuke ontmoeting! Ria en ik zijn aangesloten bij galerie Bos Fine Art in Den Haag 

 

 

 

 

EERDER op dit blog: geometrische kunst in Museum Nagele

Eerder op dit blog heb ik verslag gedaan van een bijzondere expositie: 'NULKUNST' in Museum Nagelen met geometrisch werk van  Henk van Beek en Ruben Stallinga. Hiervoor kunt u op de link klikken:  

mm

Reageer op dit bericht