Geplaatst januari - juli 2019

 

Concrete kunst in Contemporary Art Museum [MACA]

in Alicante, Spanje 

 

 

In december 2018/januari 2019 bezocht ik het MACA museum voor Contemporary Art in het Spaanse Alicante. Naar mijn mening een klein, fijn  en prachtig ingericht museum waar naast werk van Picasso, Dalí, en Miró ook andere moderne werken van bekende en minder bekende Spaanse kunstenaars en een aantal invloedrijke internationale kunstenaars zijn vertegenwoordigd, onder wie Francis Bacon en Georges Braque.  Maar er is ook een kleine uitgelezen collectie concrete/geometrische kunst te bezichtigen. 

Het Museum ligt midden in het oude centrum  en is vanuit de winkelstraten of vanaf de boulevard gemakkelijk lopend te bereiken. Ik bezocht het museum speciaal om de concrete/geometrische verzameling te bekijken en werd verrast door de collectie.  Ik wil u  daarom graag voor een klein deel van deze collectie meenemen via dit blog. Alhoewel Madrid en Barcelona belangrijke musea huisvesten heeft Alicante een van de belangrijkste verzamelingen van 20e- eeuwse kunst in Spanje, dat is ondergebracht in  het Museo del Arte Contemporáneo de Alicante [MACA] oftewel het Museum voor Moderne Kunst. Het MACA vormt sinds 1977 een belangrijk onderdeel van het culturele leven in Alicante. Na een uitgebreide renovatie in 2011 zijn er nu drie permanente collecties te bezichtigen.

 

 

Architectuur

Architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen door de transformatie van dit oudste gebouw van Alicante in een modern meesterwerk. Het gebouw dateert uit 1685 en in de loop van de eeuwen heeft het dienst gedaan als graanopslagplaats, gevangenis en school. Sol Madridejos en Juan Carlos Sancho transformeerden het tot een verbazingwekkend staaltje moderne architectuur.

 

Het plein voor het MACA

 

Op het plein voor het MACA in Alicante

 

 

Serie geometrische kunst

 

 

 

Boven: Geometrisch beeldhouwwerk 

Onder: Het Beeldhouwwerk in de ruimte in combinatie met ander werk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onder: Op de tweede verdieping vind je de geometrische schilderijen, bewegende sculpturen en installaties van de prominente Spaanse kinetisch kunstenaar, Eusebio Sempere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onder: In de benedenzaal is een mooie combinatie van geometrisch werk en staande en hangende geo-objecten te zien.

 

 

 

 

 

Onder: Van geheel andere orde is een bronzen beeld voor een doek van een man die gefusilleerd wordt. Dat maakte erg veel indruk op mij en deed mij direct denken aan de bloedige Spaanse burgeroorlog [1936-1939] en het boek van Hemingway: 'Voor Wien de Klok Luidt', dat ik in het verleden meerdere malen heb gelezen omdat het zo overeenkomt met het verhaal van een al lang geleden  overleden oudere vriend van mij die tijdens de Spaanse burgeroorlog mee heeft gevochten tegen de oprichting van de dictatuur van generaal  Francisco Franco en mij daar indrukwekkende verhalen over heeft verteld en waar ik o.a. waardevolle levenslessen aan te danken heb. 

 

 

 

Onder: Overzicht van de zaal met het bronzen beeld voor het doek van de man die dreigt gefusilleerd te worden. Na de overwinning voor het fascisme in 1939 volgden grote zuiveringen, duizenden mannen werden in de daaropvolgende jaren geëxecuteerd. Vanaf 1939 tot 1975 was Spanje een dictatuur onder Franco.  

 

 

 

 

 

Miro 1893-1983

Wat heeft dit alles met de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog te maken vraagt u zich misschien af. Maar we kunnen het moeilijk alleen over kunst hebben terwijl de levens van de kunstenaars onder invloed staan van al dat oorlogsgeweld.  Miro verhuisde in 1920 naar Parijs. Na een terugkeer in zijn vaderland vluchtte Miro, zoals vele kunstenaars, echter opnieuw naar Parijs, waar een milder klimaat heerste. Toen de Tweede wereldoorlog uitbrak keerde Miro definitief terug naar Spanje en vestigde zich op Mallorca. 

Overigens kende Miro Ernst Hemingway vanuit Parijs. Toen Miro zijn schilderij 'La Masia', [traditionele Catalaanse boerderij die zijn familie sinds 1911 bezat] had geschilderd heeft Hemingway die volgens Miro armer was dan de ratten, er met behulp van een vriend alles aan gedaan om dat schilderij te kunnen kopen voor zijn eerste vrouw.

Tot  slot, het leven is immers vol contrasten, wil ik deze korte fotoreportage toch eindigen met een vrolijk schilderstuk van Joan Miro dat ook in het museum is te bezichtigen.

 

 

 Meerdere functies van het museum in Alicante

Het museum voor Contemporary Art [MACA] vormt het middelpunt van de kunst- en designwereld van Alicante; regelmatig vinden er concerten, filmavonden, seminars en workshops plaats.  

 

mm

 

Reageer op dit bericht