Geplaatst 3 augustus 2022

 

Persberichten: tentoonstelling Monica Maat en Henk Rusman in Museum Nagele met 'Geometrische Waarnemingen' van  juni t/m 28 augustus 2022. 

Voor een fotoreportage van de expositie kunt u klikken op:  Monica Maat - Expositie Museum NAGELE 'GEOMETRISCHE …

 

 

ARTIKEL IN FLEVOPOST 3 aug. 2022  

 

Monica Maat uit Lelystad exposeert geometrische kunst in Museum Nagele              

Vandaag, 12:07 • Uit

 

De geometrische schilderijen van Monica Maat zijn samen met de driedimensionale werken van Henk Rusman te zien in Museum Nagele. Foto: Monica Maat

 

De geometrische schilderijen van de Lelystadse kunstenares Monica Maat zijn samen met de driedimensionale kunstwerken van Henk Rusman uit Smilde te zien in Museum Nagele. De expositie ‘Geometrische waarnemingen’ is nog te bezichtigen tot en met 28 augustus.

Het werk van Monica Maat verwijst onder andere aan een uitspraak van Carl Jung: ‘Alles hangt af van hoe we dingen zien’. Voor Monica is dat een vertrouwde gedachte die zij al vanaf haar jeugd aanhangt en waar zij in haar werk mee bezig is. Het boeit Monica namelijk om met haar geometrische werken optische effecten te creëren en de waarneming te manipuleren. Haar werken hebben als basis een ornamenteel karakter en zijn geïnspireerd op de Europese Renaissance. Vooral de Italiaanse Renaissance heeft haar speciale interesse en vormt voor haar een oneindige bron van schoonheid. Voorbeelden zijn onder andere de lijnstructuren in Italiaanse marmeren vloeren en de optische werkingen van fresco’s die te vinden zijn in de abdijen van Toscane. Daarbij werkt zij in de traditie van de in 1917 opgerichte Nederlandse kunstbeweging De Stijl, waaraan zij in het bijzonder aspecten van de waarneming toevoegt.

 

Eén van de werken van Monica Maat die te zien zijn in Museum Nagele getiteld: 'Optical mathematics with gray and gold' (witte rand is aangeschilderd). Afbeelding: Monica Maat

 

In de driedimensionale wereld van Henk Rusman zijn de geometrische werken verre van eentonig. De werken nodigen uit om eromheen te lopen en ze van alle kanten te bekijken. Bij iedere stap zie je een ander beeld.

Geometrisch spel van vorm, kleur en licht

Monica en Henk laten een boeiende tentoonstelling zien waarbij hun werk zo is ingericht en gecombineerd dat de werken elkaar versterken en er een sprankelend geometrisch spel van vorm, kleur en licht ontstaat.

 

Driehoeken in Kwadraat gemaakt door Henk Rusman. Foto: Museum Nagele

 

Boekpresentatie

Op 9 oktober, wordt in samenwerking met Kunstuitleen Lelystad, in de theaterzaal van De Kubus in Lelystad, het kunstboek ‘De Kleur Gedicht’ van Monica Maat gepresenteerd. Het boek bevat de meest recente geometrische schilderijen in combinatie met bijbehorende gedichten van Monica.

Enkele geometrische werken die nu in Museum Nagele te zien zijn, staan ook in het kunstboek. Het eerste exemplaar van het boek zal door de Commissaris van de Koning in Flevoland, Leen Verbeek, in ontvangst worden genomen. Daarnaast zal een feestelijk totaalprogramma worden gepresenteerd met onder andere een geometrische film en er zal een muzikale compositie, speciaal geschreven op zeven van haar geometrische schilderijen, ten gehore worden gebracht.

www.monicamaat.nl

 

 

NOG EEN  VERSIE  in FLEVOPOST 3 aug. 2022  

 


             KunstKrant.n11 april 2022

 

’Geometrische waarnemingen’ in Museum Nagele

                                        4/11/2022

 

https://www.kunstkrant.nl/uploads/5/1/8/8/5188595/published/551.png?1628765

                                               117

 

 

Driehoeken in kwadraat Henk Rusman - Foto Museum Nagele

 

Vanaf 2 juni 2022 exposeren Monica Maat en Henk Rusman in Museum Nagele. Monica Maat toont geometrische schilderijen en Henk Rusman beelden van metaal en steen. De titel van de expositie is 'Geometrische waarnemingen'. Beide exposanten geven op 2 juni om 16 uur uitleg bij hun werk.
Een ieder is welkom, de reguliere entreeregeling is van toepassing. ​


Monica Maat en Henk Rusman laten een boeiende tentoonstelling zien waarbij hun werk zo is ingericht en gecombineerd dat de werken elkaar versterken en er een sprankelend geometrisch spel van vorm, kleur en licht ontstaat. De expositie is te bezichtigen tot en met 28 augustus 2022.
 
‘Alles hangt af van hoe we dingen zien’. Een uitspraak van Carl Jung waar het werk van Monica Maat onder andere aan refereert. Het boeit Monica om met haar geometrische werken optische effecten te creëren en de waarneming te manipuleren. Haar werken hebben als basis een ornamenteel karakter en zijn geïnspireerd op de Italiaanse Renaissance. Daarbij werkt zij in de traditie van de in 1917 opgerichte Nederlandse kunstbeweging De Stijl, waaraan zij in het bijzonder aspecten van de waarneming toevoegt.
 
Bezielde geometrie. In de driedimensionale wereld van Henk Rusman zijn de geometrische werken verre van eentonig. De werken nodigen uit om eromheen te lopen en ze van alle kanten te bekijken. Bij iedere stap zie je een ander beeld.
Door die telkens nieuwe kijkhoeken blijft zo’n structuur ongrijpbaar en fris. Je ziet nooit alle kanten tegelijk. Er ontstaat een bezield verband tussen het rationeel ogende werk in metaal of steen en de vitaliteit van de natuur. Al die ‘strenge’ geometrische ontwerpen gaan opeens leven. 
 
Raadpleeg altijd vóór uw bezoek www.museumnagele.nl
Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00-17.00 uur.
 
Zie voor meer informatie www.museumnagele.nl
 
 
Museum Nagele is geopend op donderdag tot en met zondag van 13.00 - 17.00 uur.
tel. 0527 653077, b.g.g. 0527 618659
Bezoekadres: Ring 23, 8308 AL Nagele
Website: www.museumnagele.nl

 

 

11-4-2022

'Geometrische waarnemingen' in Museum Nagele

https://www.kunstkrant.nl › musea › geometrische-waarnemingen-in-museum-n…

11-04-2022 · Al die ‘strenge’ geometrische ontwerpen gaan opeens leven. Raadpleeg altijd vóór uw bezoek www.museumnagele.nl Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13.00-17.00

 


 

 

Museumtijdschrift, Van 05 juni 2022 T/m 28 aug. 2022 Museum Nagele  Nagele

 

Museum Nagele Museum Nagele stelt de architectuur centraal in haar permanente expositie. Deze expositie gaat in op de ontstaansgeschiedenis van Nagele en haar unieke plaats in de architectuurgeschiedenis van Nederland. De architecten van het Nieuwe Bouwen, verenigd in de collectieven als De Acht en De Opbouw, hebben hun stempel gedrukt op Nagele. 
 

Ring 25    

+31527653077  

info@museumnagele.nl
 

 

                     

Beeld: Driehoeken in Kwadraat, Henk Rusman – Foto Museum Nagele

 

 

Geometrische waarnemingen

 

/ Overig / geometrische waarnemingen

 

Vanaf 2 juni 2022 exposeren Monica Maat en Henk Rusman in Museum Nagele. Monica Maat toont geometrische schilderijen en Henk Rusman beelden van metaal en steen. De titel van de expositie is ‘Geometrische waarnemingen’.

Beide exposanten geven op 2 juni om 16 uur uitleg bij hun werk.   
Een ieder is welkom, de reguliere entreeregeling is van toepassing.

 

Monica Maat en Henk Rusman laten een boeiende tentoonstelling zien waarbij hun werk zo is ingericht en gecombineerd dat de werken elkaar versterken en er een sprankelend geometrisch spel van vorm, kleur en licht ontstaat. De expositie is te bezichtigen tot en met 28 augustus 2022.

 

‘Alles hangt af van hoe we dingen zien’. Een uitspraak van Carl Jung waar het werk van Monica Maat onder andere aan refereert. Het boeit Monica om met haar geometrische werken optische effecten te creëren en de waarneming te manipuleren. Haar werken hebben als basis een ornamenteel karakter en zijn geïnspireerd op de Italiaanse Renaissance.  Daarbij  werkt zij in de traditie van de in 1917 opgerichte Nederlandse kunstbeweging De Stijl, waaraan zij in het bijzonder aspecten van de waarneming toevoegt.

 

Bezielde geometrie. In de driedimensionale wereld van Henk Rusman zijn de geometrische werken verre van eentonig. De werken nodigen uit om eromheen te lopen en ze van alle kanten te bekijken. Bij iedere stap zie je een ander beeld.
Door die telkens nieuwe kijkhoeken blijft zo’n structuur ongrijpbaar en fris. Je ziet nooit alle kanten tegelijk. Er ontstaat een bezield verband tussen het rationeel ogende werk in metaal of steen en de vitaliteit van de natuur. Al die ‘strenge’ geometrische ontwerpen gaan opeens leven.

 

 

05-06-2022

Geometrische waarnemingen - Museumtijdschrift

https://museumtijdschrift.nl › tentoonstellingen › geometrische-waarnemingen

05-06-2022 · Geometrische waarnemingen - Museumtijdschrift Van05 jun 2022 T/m28 aug 2022 Museum NageleNagele Geometrische waarnemingen Lees verder / Overig / Geometrische

 

mm.