Geplaatst  6 augustus 2022 

 

Het Nieuwe Kunstboek van Monica Maat is verschenen 

 

 

 

Monica Maat


De Kleur Gedicht
Kunst in beeld en gedicht


 

 

 

 

In haar tweede kunstboek De Kleur Gedicht weet kunstenares Monica Maat opnieuw de kunst van Geometrie te verweven met de kunst van het dichten. In een uniek dynamisch spel weet zij beeld en taal met elkaar te verbinden, waarbij het één moeiteloos overvloeit in het ander en geometrische vormen en gedichten een onlosmakelijk geheel vormen. Dit culturele boek is op 29 juli verschenen.

 

Samenvatting

 

De Kleur Gedicht  is een kunstboek met de meest recente geometrische schilderijen en computerart  in combinatie met gedichten van beeldend kunstenaar Monica Maat in vervolg op haar eerdere verschenen boek: De Schoonheid van Geometrie. In het boek geeft zij een beknopte toelichting over geometrie en haar geometrische werk. Zij werkt in de traditie van de in 1917 opgerichte kunststroming  De Stijl waaraan zij in het bijzonder aspecten van de  waarneming toevoegt. Bij de afbeeldingen weet Monica Maat de kunst van de geometrie te verweven met de kunst van het dichten. Het boek is op artistieke wijze door haar vorm gegeven, waardoor beeld en woord elkaar versterken. 

 

Genre: Kunst, Cultuur & Filosofie
Illustraties: ja
Uitvoering: Hardcover
Omvang: 20 x 20 cm
ISBN: 978-94-645-0779-9
Aantal pagina's: 68
Prijs: € 24,50
incl. verwerk- en verzendkosten naar Nederland en België

Bestel

 

 

Over de auteur

 

Monica Maat, beeldend kunstenaar en dichteres, heeft onder meer in verschillende disciplines van het onderwijs gewerkt en in de zwakzinnigenzorg als muziektherapeute. Daarnaast bleef haar hart bij de schone kunsten liggen, waarvoor zij in Nijmegen haar opleidingen heeft gevolgd. In 1985 besloot zij zich fulltime aan de beeldende kunst te gaan wijden en zich onder andere verder te verdiepen in de geometrie in navolging op kunststroming De Stijl. Opgegroeid in een gezin waar kunst werd beschouwd als een vrijheidswetenschap hebben haar ouders dat zeker bij haar opvoeding betrokken! In de loop der jaren heeft zij ruim 180 tentoonstellingen gehouden in binnen- en buitenland. Op het gebied van de poëzie is de literaire beweging van De Vijftigers voor haar een blijvende inspiratiebron gebleken. Haar gedichten zijn niet rijmend maar de cadans neigt vaak naar een jambisch of trocheïsch metrum. In 1993 is zij genomineerd voor de Nationale Debuutprijs. Er zijn diverse bundels en een beeldverhaal uitgegeven, ook behaalde zij verschillende poëzieprijzen. Over geometrie verscheen eerder haar boek: De Schoonheid van Geometrie, met gedichten van wijlen Michel Martinus, dichter en voormalig stadsdichter van Harderwijk. Daarnaast heeft Monica een professionele animatiefilmlaten maken met figuren uit haar schilderijen. De film draait exclusief bij openingen van haar tentoonstellingen of boekpresentaties. Haar geometrisch werk werd in 2018 en 2021 door Kunsthalle Messmer in het Duitse Riegel door een vakjury genomineerd voor de Internationaler André Evard-Preis, één van de belangrijkste prijzen van Europa voor geometrische en constructivistische kunst. Meer van haar werk is te zien  op: www.monicamaat.nl 

 

 

Lees hier alvast een stuk uit het boek van Monica Maat

 

Over geometrie valt oneindig veel te vertellen. Om te beginnen geldt geometrie als een tak van wetenschap in bijna elke cultuur op aarde. Meetkunde laat zien wat er gebeurt met de ruimte in twee dimensies. In de Renaissance komt deze wetenschap in de kunst en architectuur als wedergeboorte tot uiting. Of het nu Stonehenge, decoraties in moskeeën of kerkramen betreft, de vormen of de relaties tussen de vormen blijven verbazen. Ze laten je telkens anders kijken naar patronen die ogenschijnlijk zo vanzelfsprekend zijn.
 


Presentatie van kunstboek  De Kleur Gedicht
Kunst in beeld en gedicht
  op 9 oktober 2022 in de theaterzaal van de Kubus in Lelystad


Voor de presentatie van het kunstboek: ‘De Kleur Gedicht’ van Monica Maat wordt in samenwerking met de Kunstuitleen Lelystad een feestelijk programma in de theaterzaal van De Kubus in Lelystad georganiseerd. Op 9 oktober a.s. zal de Commissaris van de Koning Flevoland, de Heer Leen Verbeek het eerste exemplaar van het kunstboek in ontvangst nemen. Daarnaast wordt een totaalprogramma gepresenteerd, waaronder een expositie met geometrisch werk van Monica, een geometrische film en er zal onder andere een muzikale compositie, speciaal geschreven op zeven van haar schilderijen uit het kunstboek, ten gehore worden gebracht. Kijk in september op de blog van de kunstsite www.monicamaat.nl  voor het hele programma en alle benodigde gegevens. Iedereen, jong en oud is welkom en de toegang is gratis!

 


Wilt u het kunstboek ad € 24,50 rechtstreekds bij uitgeverij Boekscout bestellen?  Bestel het boek hier!

 


 

Voor het totale programma op 9 oktober kunt u klikken op:

De Kleur Gedicht een nieuw kunstboek met een feestelijke presentatie + Programma met o.a. Anido Gitaarduo van Monica Maat en Kunstuitleen Lelystad

Geplaatst 7 augustus 2022   Een nieuw kunstboek met een feestelijke presentatie!       Monica...