Geplaatst 1 juli 2024

 

 

GALERIE STIJL 35 JAAR! Met fototoreportage van de opening helemaal onderaan deze pagina 

 

 

 

 

UITNODIGING   

GALERIE  S T I J L  Groepsexpositie 35 jaar Galerie S T I J L  met de kunstenaars van STIJL.  23 aug. tot 14 okt. 2024  

OPENING  zondag 25 aug.  15.00 uur.   Zutphenseweg 132,  Eefde

TOEGANG  € 6,50    Tijdens de opening is de toegang gratis. 

OPENINGSTIJDEN zie:  www.galeriestijl.nl 


 

 

                          

                         

 

    

 

 

  FOTO'S van TOEN EN NU! 

 

     

 

 

    Foto's boven en onder

  Galerie Stijl juni 2024 in Eefde

 

 

     

 

 

Beste mensen 

In mijn vorige nieuwsbrief kondigde ik het al aan, het 35 jarig bestaan van Galerie STIJL!

Een speciale tentoonstelling met werken van alle aangesloten kunstenaars in de afmeting 35 x 35 cm zullen worden tentoongesteld. 

Mijn werk zal wederom bestaan uit computerkunst op plexiglas.

[Veel meer informatie over mijn werk en computerkunst op  plexiglas m.b.t. de voorgaande expositie in galerie Stijl kunt u overigens lezen in mijn nieuwsbrief van juni 2024. Klik hiervoor op:  Galerie S T I J L Expositie COMPUTERKUNST OP PLEXIGLAS Monica Maat Wat is Computerkunst? juni - aug. 2024 ]


De opening zal op zondag 25 augustus plaatsvinden. U bent hierbij van harte uitgenodigd! En...als u mijn vorige brief gelezen heeft, dan weet u dat behalve de kwaliteit van de werken de rit alleen al over de Veluwe naar de Galerie, gelegen op een prachtige plek met een bijzondere tuin/ beeldentuin /arboretum, een heerlijk vakantiegevoel geeft. Echt de moeite waard om al dit schoons te bezoeken!  

En verder? Tja, na 35 jaar hebben de houders van Galerie STIJL Hans Christiaan Peters en Etta Adriaanse natuurlijk een rijke geschiedenis opgebouwd met vele kunstenaars, waarvan lang niet alle kunstnaars nog in leven zijn. Etta heeft in al die jaren de geschiedenis vastgelegd middels een archief en van iedere kunstenaar heeft zij een map bijgehouden. Alles ging toen overigens nog per post. Een blij stemmend feit, dat een galerie zo lang bestaat en verre van een eendagsvlieg is. De reputatie van hun galerie hebben Hans en Etta met grote zorg opgebouwd en het is fijn om te ervaren dat zij tot op de dag van vandaag pal staan voor kwaliteit en unieke werken. 

35 jaar, daarmee kon ik ook op het terrein van persoonlijke herinneringen. Waarbij ik mij meteen afvraag wat herinneringen zijn. Besta je eigenlijk zonder herinneringen? Niet direct een vraag voor deze gelegenheid besef ik. Nou ja, laat ik het erop houden dat het kleurrijke draden uit het verleden met het heden verbind en mij tenminste tot vertellen van een eigen verhaal aanspoort, zoals ieder mens met een geheugen aan de hand van herinneringen stukjes van zijn of haar geschiedenis vertelt.

 

 

Galerie Stijl 1993 in Arnhem

 

Galerie Stijl aan de Parkstraat 22 in Arnhem. 1993

 

Galerie Stijl is in 1989 gestart en was tot 2005 gevestigd aan de Parkstraat in Arnhem. Daarna werd de galerie uitsluitend via internet voortgezet. Later vestigde de galerie zich opnieuw in Arnhem in 'De Chauffeurswoning' aan de Hoflaan 3 en in 2018 is de galerie heropend op het huidige adres in Eefde.

 

Over het pand in de Parkstraat 

[Uit de catalogus 'Stijl over 2000', n.a.v. het 10-jarig bestaan met werken van 30 aangesloten kunstenaars]

 

Het pand waarin Galerie Stijl in Arnhem is gevestigd is gebouwd in de jaren 1873/1874. Vanaf 1938 werd de familie Peters [firmant van Fa. W Willemsen, woninginrichting sinds 1898] mede-eigenaar van het pand. In 1986 worden H. Chr. Peters en Etta Adriaanse uiteindelijk de eigenaren van het pand.

Er zijn betrekkelijk weinig wisselingen geweest.Daaraaan is het waarschijnlijk te danken dat veel aardige details bewaard zijn gebleven. Zo zijn de originele paneeldeuren met houtnerf- schilderingen en binnenluiken nog aanwezig en bevindt zich in de vroegere keuken in het souterrain nog een koperen waterpomp. Onder het huis loopt een onderaardse gang. In 1988 is bij restauratie onder vele lagen muurverf in de serre een muurschildering tevoorschijn gekomen. Een fraaie in pasteltinten uitgevoerde voorstelling van een putto met een mand vol bloemen. [Een putto is in de beeldhouw- en schilderkunst een mollig kinderfiguurtje, bijna altijd mannelijk en meestal naakt].  Ook kwam een prachtige voorstelling met aronskelken te voorschijn. In Nederland toen bij uitstek de doodsbloem.

Panden als de Parkstraat 22 beginnen zeldzaam te worden, zeker in zo'n goede staat. Veel van deze neo-classicistiche huizen uit de bloeitijd van Arnhem [1850 -1880] zijn helaas inwendig verknoeid.

 

        Uitnodiging Solo expositie in Galerie Stijl in 1993

 

Foto boven: Solo expositie in 1993 bij Galerie Stijl in Arnhem met mathematische werken in kleurpotlood en poëtische meubelen. Op deze foto ziet u mijn poëtische HIE-stoel, gemaakt op het alfabet. 

 

Na de oprichting van Galerie Stijl in 1989 in Arnhem heb ik 12 jaar bij Galerie Stijl mogen exposeren van 1993 t/m 2005

Hans Christiaan Peters en Etta Adriaanse gaven mij in 1993 de gelegenehid om behalve mijn mathematische werken in kleurpotood ook mijn poëtische meubelen gemaakt op het alfabet te exposeren. Op de foto hierboven ziet u mij bij mijn zelf- ontworpen en gemaakte HIE-stoel. 

Mijn mathematische werken met kleurpotlood [hieronder op de foto te zien] zijn zelf ontworpen patronen, geënt op de Islamitsche, Egyptische en Italiaanse Reannaisance kunst. De werken zijn uiterst precies en fijntjes uitgewerkt. In Parijs had ik een grote tentoonstelling gezien waarbij kleurpotlood was gebruikt. Toen ik zag hoe fijntjes je daarmee kon werken was ik verkocht. Het eindeloos oefenen met ingewikkelde geometrische patronen die o.a. de waarneming manipuleren hebben de basis gelegd voor al mijn latere ontwerpen. Overigens... de speciale kleurpotloden, die niet in Nederland gekocht konden worden, moesten in Zwitserland worden besteld.

 

Foto boven: Solo expositie bij Galerie Stijl in Arnhem met mathematische werken in kleurpotlood en en poëtische meubelen. 1993 

 

 

Foto boven: voorbeeld van mathematisch werk 'Compositie' [1993] van mijzelf dat zonder hulp van een computer met de hand ontworpen, uitgerekend, getekend en ingekleurd is, zoals een computer dat zou moeten kunnen uitrekenen, ontwerpen en uitrekken in de jaren '80, alhoewel dat verschillende mensen die in die tijd digitaal en wiskundig bezig waren niet is gelukt.  

Het werk is  uitgevoerd in kleurpotlood op papier in passe partout. Dit ontwerp, met perspectivisch uitgerekte en ingekorte rechthoeken is eerst uitgetekend met behulp van verticale, horizontale en diagonale lijnen op afstanden van een halve centimeter.

 

                          

 

In dagblad de Gelderlander van 19 februari 1993 werden drie exposities gerecenseerd, waaronder mijn solo expositie in Galerie Stijl. Een stukje daaruit geef ik hieronder weer.  

 

Citaat: Monica Maat laat een computerraster geometrische patronen ontwerpen, die ze later inkleurt met kleurpotlood. [Eigen opmerking: dit is niet juist weergegeven, ik ontwerp de geometrische patronen zelf op de computer. Zie uitleg bij mijn  mathamatische werk dat hierboven is geplaatst.] Het klinkt vreselijk saai, maar wie Maats tekeningen zo ziet hangen in Galerie Stijl in de Parkstraat in Arnhem kan zich slechts verbazen over het speelse resultaat. Inspiratie haalt Monica Maat onder andere uit de ingewikkelde door elkaar geweven geometrische patronen uit de Arabische en Rennaissance -architectuur, die soms bizarre, driedimensionale effecten nastreefden. Netjes uitgewerkt met zwarte inkt worden de patronen vervolgens met kleurpotlood ingekleurd. De kleur speelt een essentiële rol in het geheel. Allereerst omdat de zorgvuldig op elkaar afgestemde kleuren het ritme van de patronen accentueren. En bovendien is de wasachtige glans van de kleurpotloden sterk bepalend voor het toale beeld van Maats tekeningen. Met het één voor één inkleuren van de vele tientallen vlakjes is heel duidelijk een mensenhand bezig geweest, waardoor de op zich strakke tekeningen toch een intieme menselijke noot krijgen. Het totate effect is speels. Ook haar in Galerie Stijl getoonde strakke meubelen getuigen van een dartel soort humor. Ze hebben de vorm van letters en heten daarom A-stoel, I-stoel én Hie- stoel. [einde citaat] 

 

Galerie Stijl  5, 10 en 15 jaar

 

 

  

Zoals eerder op deze pagina aangekondigd, bestaat galerie Stijl dit jaar 35 jaar en dat wordt gevierd met een tentoonstelling met werken van 35 bij 35 cm van alle aangesloten kunstenaars.  

Ik vind het bijzonder dat ik dit 35-jarig bestaan mee mag vieren samen met de eigenaren Hans Christiaan en Etta en collega kunstenaars. Eerder namelijk heb ik in 1994 de lustrumexpositie meegemaakt en vervolgens in 1999 het 10-jarig bestaan met werken van 20 bij 20 cm waarvan in het jaar 2000 een boekwerkje [tevens agenda] is uitgekomen getiteld: 'Stijl over 2000'. 

Ook het 15 jarig bestaan in 2004 heb ik mee mogen vieren samen met collega kunstenaars dat werd gevierd met een tentoonstelling met werken van 30 bij 30 cm.

 

In 2005  kwam na 16 jaar een einde aan de galerie in de Parkstraat.  Met een 'Finale' expositie werd afscheid genomen. Naast de vele exposities met vrij werk waar ik aan deel nam, zijn er elk jaar ook stockexposities, overzichtsexposities en groepsexposities gehouden die dikwijls een thema hadden. Zo waren er bijvoorbeeld de thema's: 'Konkrete Kunst', 'Vorm en Kleur,'  'Licht en Donker', 'De nieuwe Eeuw', en niet te vergeten elk jaar Kunstkado!  

 

Boven: Met een Finale expositie werd in 2005 afscheid genomen van Galerie Stijl in Arnhem. Overigens zeer tot mijn spijt.

 

 

        Galerie Stijl Arnhem. Achterkant met stadstuin en beelden.

 

 

Later vestigde de galerie zich opnieuw in Arnhem in 'De Chauffeurswoning' aan de Hoflaan 3 en in 2018 is na 1 jaar verbouwing de galerie heropend op het huidige adres in Eefde.

 

 

   

Onder en boven: Galerie Stijl. 'De Chauffeurswoning' aan de Hoflaan 3 in Arnhem   [foto's  H.C.Peters] 

 

 

 

En zo is de cirkel rond!

Galerie Stijl juni - okt. 2024 in Eefde

    

 Boven: Juni 2024. Vier van mijn geometrische computerwerken op plexiglas in Galerie stijl. 

 

En zo is de Cirkel weer rond. Zeer verheugd en dankbaar neem ik vanaf  juni 2024 deel aan de expositie 'Kunstenaars in Stijl' en vanaf augustus aan de expositie: 35 jaar Galerie STIJL.

Bij deze: Driemaal CHAPEAU, voor de galeriehouders Hans Christiaan Peters en Etta Adriaanse !!

 

Monica Maat

 

 

 

g a l e r i e  s t i j l

g a l e r i e  &  m u s e u m p a v i l j o e n

b e e l d e n t u i n  &  b e e l d e n g a l e r i j / h u i s

         35 JAAR GALERIE STIJL                                  OPENING JUBILEUMEXPOSITIE  

         ZONDAG 25 AUGUSTUS  

         15.00 uur door Eugène Terwindt

           (beeldend kunstenaar)

            (Tijdens de opening toegang gratis)

 

In de galerie:   23|8 tot 14|10|2024  EXPOSITIE – ’35 JAAR GALERIE STIJL’

Ter gelegenheid van 35 jaar galerie stijl maakten de kunstenaars allen een werk van 35 x 35 cm met een verkoopprijs van 350 euro.

 

Etta Adriaanse, Harry Agema, Roel Berg, Cornelia Bruinewoud, Monika Buch, Chr. Paul Damsté, Bep van Delden, Conny Dénis, Dolf Dijkstra, Lisette Dijksterhuis, Eef de Graaf, Suzanne Hartmans, Laus Heezemans, Lenneke Heijjer, Jan Hendriks, Gerard van der Horst, Jeltje van Houten, Oscar B. Jansen, Bert Loman, Martha Kalma, Johannes Karman, Amerentske Koopman, Neeltje Kroon-van Mannekes, Riekje Lammers, Ageeth Leemkuil, Els Lemkes, Monica Maat, Carrie Meijer, Carl Möller, Ed Oosterhoorn, HansChristiaan Peters, Herman van de Poll, Boudewijn Rikmenspoel, Bowe Roodbergen (1954-2024), Ewout van Roon, Cees van Rutten, Loes van Schaaijk, Elly Slingenberg, Alix Spilker, Rob Streng, Eugène Terwindt, Mirjam Tiggeloven, Babette Treumann, Coen Vernooij, Digna Weiss, Wijnand Zijlmans, Ludewien Zweerus.

 

In het museumpaviljoen: 23|8 tot 14|10|2024  MUSEALE EXPOSITIE – ‘STIJL FOUNDATION’

Met werken uit de vaste- en verkoopcollectie en langdurig bruikleen uit de ‘StijlCollectie’:

 

Rina Bakkum (1947-2001), Estella den Boer (1912-2010), Henk Erkelens (1937-2011), Otto Hamer (1938-2020), Berend Hendriks (1918-1997), Harry van Kuyk (1929-2008), Henk Miechels (1915-2001), Roel Rolleman (1938-2012), Kees Sabee (1934-2022), Theo Schuurman (1938-1999), Yahya Youssef (1939-2023).

 

In de beeldentuin/beeldengalerij/beeldenhuis: 19|04 tot 14|10|2024   EXPOSITIE – ‘Abstractie in Beeld 24’

Joris Baudoin, Joke L.C. van Beetem, Chr. Paul Damsté, Michiel Deylius, Tije Domburg, Suzanne Hartmans, Laus Heezemans, Guus Jooss, Jan Kroon, Brigit Klatser, KunstConstructie – (Françoise Braun en Casper van Teijgeler), Han Lammers, Bert Loman, Bas Maters (1949-2006), Carl Möller, Henk Rusman, Marja Verhage, Coen Vernooij, Henk Zweerus (1920-2005), Hedwig Zweerus-Weber (1922-1987), Wijnand Zijlmans.

 

U bent van Harte Welkom !

Met vriendelijk groet,

Etta Adriaanse & HansChristiaan Peters

 

g a l e r i e  s t i j l

galerie -m u s e u m- beeldentuin

Vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Entree: € 6,50 p.p. Kinderen tot 12 jaar gratis

Donderdag groepsrondleidingen op afspraak

Entree + rondleiding: € 10,= p.p.

Zutphenseweg 132

NL-7211-EG  Eefde          

0031(0)575 474 280 / 0031(0)6 2180 4190

info@galeriestijl.nl

www.galeriestijl.nl

Facebook: Hans Christiaan Stijl    

 

 


OPENING 25 augustus 2024 GALERIE STIJL 35 jAAR

 

Entree Galerie Stijl met stalen hekwerk naar ontwerp van Hans Christiaan Peters [galeriehouder]

 

Aan de Zutphenseweg in Eefde

 

Van alle aangesloten kunstenaars wordt een werk getoond van 35 x 35 cm. Helemaal rechts: computerkunst op plexiglas, Raakvlakken 1 van monica  

 

Opening met op de voorgrond de openeur Eugène Terwindt

 

 

                                    

                   Geanimeerde opening

 

 

 

 

 

 

 

 

En ze leefden nog lang en gelukkig in Eefde

 

 

mm.