• TOUR of ART FLEVOLAND 2021 Opening en Exposities in sept. en okt. 2021

  17 september 2021

  Geplaatst: 17 september 2021

   

   

  TOUR OF ART   FLEVOLAND 2021 

  Foto's opening expositie op 16 sept. en 2 en 3 oktober 

  Foto boven: In afwachting van de opening van de overzichtsexpositie van de deelnemende kunstenaars aan de Tour of Art Flevoland in de theaterzaal van kunstencentrum De Kubus in Lelystad.

   

   

  Geslaagde opening 

  De opening van de Tour of Art Flevoland in Kunstencentrum De Kubus, waar van alle deelnemende kunstenaars werk is te te bezichtigen en die op 2 en 3 oktober op verschillende locaties te bezoeken zijn, was een succes. De zaal was ondanks de verplichte coronapas flink bezet en er was veel animo voor het openingsprogramma, dat bestond uit: een welkomstwoord door Matthijs Broers, namens De Kubus, een welkomstwoord van Erna Koelman, voorzitster van Stichting Culturale, een geestig  bijna cabaretesk en kritisch openingswoord van Niek Sonneveld, voormalig programmamanager bij de Kubus en een leuk optreden van Theatergroep Droog, die eerder al een toneelstuk over Caravaggio, een Italiaanse schilder, heeft opgevoerd,  maar nu een deel daarvan geheel geactualiseerd ten tonele bracht. Zangeres Aline Deijnum met begeleider Guon Wong-Loi-Sing  zorgden voor de muzikale omlijsting.

   

   

  Theatergroep Droog in actie tijdens de opening

  Onder: Enkele werken van deelnemende kunstenaars. Een indruk. 

   

  Boven: Werk van Jan Althuis,  getiteld:  ZUIDOOST. Olieverf op doek 

  Boven: Werk van Anat Groag,  getiteld: Ode aan het compassievolle licht. Olieverf en aquarel  

   

  Boven werk van:  Sonja Reedijk,  Simone Hakhoff,  Ton Ensink                                  

  Foto boven in het midden:  geometrisch werk van Monica Maat getiteld: Driehoek Verspreid nr. 2 

   

   

  Boven werk van: Dorrith Hillenbrink

  Boven werk van Paul Nieuwenhuis getiteld: Peloton op drift. Acryl-olieverf op canvasboard

   

   

  Onder: Foto's van de expositie op 2 en 3 oktober in de studio/filmzaal van kunstencentrum De Kubus 

   

   

  Samen met beeldhouwer Willem Koot is de expositie ingericht in de studio/filmzaal van het kunstencentrum. Willem met beelden in steen en Monica met geometrische werken aan de wand. 

   

   

   

   

   

   

  mm

   

   

   

  Lees meer >> | 536 keer bekeken

 • TOUR OF ART FLEVOLAND 2021

  26 augustus 2021

  Geplaatst 26 aug. 2021

   

   

  TOUR OF ART FLEVOLAND 2021

   

   

   

  Vorig jaar kon de Tour of Art Flevoland geen doorgang vinden vanwege de pandemie. Het had toen eigenlijk een mooie lustrumeditie moeten worden. Dit jaar ziet het er naar uit dat de Tour of Art Flevoland door kan gaan. Er nemen ditmaal maar liefst 73 kunstenaars deel! De overigens zeer professioneel georganiseerde  Tour of Art zal in het weekend van zaterdag 2 en zondag 3 oktober 2021 plaatsvinden. Tijdens dit weekend stellen 73 Flevolandse beeldend kunstenaars hun werken tentoon op 18 locaties in Lelystad.

  Voor informatie betreft alle deelnemende kunstenaars en locaties kunt u terecht op de website: Tour of Art Flevoland|  Tevens  worden er in heel Flevoland en een gedeelte van Gelderland brochures verspreid.  

   

  Gebouw De Kubus is een kunstencenrtrum en een Gemeentelijk monument

   

  Vooraf is een overzichts/deelnemersexpositie van alle deelnemende kunstenaars in Kunstencentrum De Kubus in Lelystad te bezichtigen. Deze expositie duurt van 11 september tot en met 6 oktober. Bezoekers van de Tour of Art kunnen zo vooraf bepalen welke kunstenaars zij willen bezoeken in het weekende van 2 en 3 oktober.

  De locatie waar ikzelf mijn geometrische werken tentoonstel zal in het weekend van 2 en 3 oktober in kunstencentrum De Kubus zijn. De locatie is beide dagen geopend van 12.00 tot 18.00 uur. 

   

   

  Voorwaarden om de opening bij te wonen op 16 september

  Op donderdag 16 september zal er een feestelijke opening van de overzichtsexpositie plaatsvinden. Er wordt een bijzonder openingsprogramma gepresenteerd met o.m. een optreden van Theatergroep 'DROOG'.

  Let op: Om de opening bij te wonen bent u verplicht zich eerst aan te melden en is een coronatoegangsbewijs + legitimatiebewijs nodig. Voor de zekerheid kunt u het beste alle voorwaarden en regels op de site nalezen: 
   https://tourofartflevoland.nl/wat-moet-u-doen-om-bij-de-opening-aanwezig-te-mogen-zijn/

   

  Adres van kunstencentrum De Kubus is:  

  Agorabaan 3,

  8224 JS Lelystad.

   

  Interieur van kunstencenrum De Kubus

   

   

   

  Boekje 'Tour of Art Flevoland; Verhalen achter de kunstenaars [2021] 

   

   

  Evenals in 2018 en 2019 geeft de Stichting Culturale dit jaar een boekje uit getiteld: 'Tour of Art Flevoland; Verhalen achter de kunstenaars. In dit boekje worden acht kunstenaars belicht, die deelnemen aan de Tour, waarbij de nadruk ligt op kunst en interessante achtergrondverhalen. Samen met de andere kunstenaars sta ik dit jaar ook in het boekje.

   

  Chapeau voor het bestuur

  Zoals voorgaand al beschreven zou vorig jaar eigenlijk de viering van het derde lustrum plaatsvinden. Dat was een spannende aangelegenheid i.v.m de pandemie. Uiteindelijk kon de Tour geen doorgang vinden. Ook dit jaar 2021 was het spannend. De organisatie van een dergelijke KunstTour begint immers al vroeg in het jaar, terwijl nog onbekend is hoe alles met de pandemie zal verlopen. Het bestuur en met name de voorzitter Erna Koelman en haar eega Peter Koelman die deze Tour dit jaar voor de 16e maal organiseren komt  alle eer en lof toe. Dat was altijd al zo, maar nu extra! Elk jaar zijn zij met een niet aflatende inzet bezig om de Tour professioneel voor te bereiden en het is hen, ondanks andere omstandigheden, weer gelukt en inmiddels hebben zij ook een indrukwekkende hoeveelheid [vaste] sponsoren, subsidiegevers en ondersteuners geworven. Chapeau!

   

  monica maat        

   

   

   

  Lees meer >> | 521 keer bekeken

 • Expositie Stadhuis Lelystad Monica Maat 'De Schoonheid van Geometrie' 6 mei - 30 juni 2021

  27 april 2021

  Geplaatst 27 april 2021

   

   

   

  EXPOSITIE in Stadhuis Lelystad

   

  Boven: buitenkant van stadhuis in Lelystad

   

   

  EXPOSITIE in Stadhuis van Lelystad

  'DE SCHOONHEID VAN GEOMETRIE' van Monica Maat   6 mei - 30 juni 2021

  Georganiseerd door Kunstuitleen Lelystad

   

   

  Onder:

  POSTER van KUNSTUITLEEN LELYSTA D

   

   

   

   

  Boven:  de poster is klaar en de expositie ingericht! Hieronder een kleine indruk

   

   

   

   

  Het schilderij rechts getiteld: 'Diamant' is gemaakt  n.a.v. het Agora Theater in Lelystad

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Bij sommige geometrische werken is een toelichting en/of een bijpassend gedicht te lezen. 

   

   

   

   

  Op de site van Kunstuitleen Lelystad vindt u meer informatie en foto's: https://www.kunstuitleenlelystad.nl/kunstenaars/monicamaat

   

  Voor een bericht met poster kunt u ook klikken op  Kunstplein Lelystad 

  https://nl-nl.facebook.com/Kunstplein-Lelystad-127262010781554/posts

   

  Andere berichtgeving met foto's vind u op de site van Stichting Culturale  https://stichtingculturale.nl/uitnodiging-expositie-stadhuis-monica-maat

   

  Een aankondiging van de expositie staat op Exto, een site voor kunstenaars Stadhuis Lelystad DE SCHOONHEID VAN GEOMETRIE Expositie ...

   

   

  Artikel in  Flevopost van 19 mei 2021

   

   

   

   

  Lees meer >> | 865 keer bekeken

 • Expositie galerie Bos Fine Art Stock Sales Geometrie en Minimalisme 6 mei - 25 mei en nieuwe catalogus 2021 is verschenen.

  12 april 2021

  Geplaatst 26 april 2021

   

     

   

  6 tot 25 mei  2021

  STOCK-EXPOSITIE Galerie Bos Fine Art Den Haag

   

  en... er is weer een prachtige nieuwe CATALOGUS uitgekomen met werk van ruim 60 nationale en internationale kunstenaars, waaronder ikzelf, inclusief programmaoverzicht 2021 

   

   

   

  Boven: Galerie Bos Fine Art aan de

  Korte Vijverberg 2  t.o. het Mauritshuis in Den Haag.

   

   

   

  De nieuwe catalogus 2021 is verschenen!

   

   

  De Catalogus is in zijn geheel te vinden en te lezen op: www.bosfineart.com  

   

   

   

  Van 6 tot 25 mei 2021 is in Galerie Bos Fine Art in Den Haag van 60 kunstenaars, waaronder ikzelf, een expositie te zien van werk in stock

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Uiterst rechts een werk van Monica getiteld: Rechthoeken in perspectief nr 2

   

   

   

   

   

  Lees meer >> | 519 keer bekeken

 • Dichtbundel ' POËZIE UIT DE SALON' met 45 salonartiesten uit Lelystad is verschenen. April 2021

  12 april 2021

  Geplaatst: 12 april 2021

   

  ________________________________________________________________

   

   

   

  'Poëzie uit De Salon' is verschenen!

  Een bundel met gedichten en verhalen van 45 salonartiesten uit Lelystad - april 2021 

   

   

  Presentatie: op 6 april 2021 ontving wethouder Luc Baten van Lelystad uit handen van stadsdichter Juul Baars het eerste exemplaar van de bundel: 'Poëzie uit De Salon', met gedichten en verhalen van 45 Salonartiesten uit Lelystad. In de bundel zijn  ook een drietal gedichten van mijn hand geplaatst. In verband met de pandemie was het niet mogelijk om een feestelijke presentatie te organiseren. De bundel is in ieder geval vanaf 6 april 2021 beschikbaar. De schrijvers van de bundel zijn voor het merendeel afkomstig uit Lelystad of traden de afgelopen jaren op, op het open podium: De Salon Lelystad bij Stichting Utopodium. Wethouder Luc Baten schreef in het voorwoord over een mooie bundel, waardoor het publiek, ondanks de coronacrisis, toch kan genieten van de verhalen en poëzie en waarbij hij benadrukt dat kunst verbindt en tijdloos is en zich niets aantrekt van leeftijd, afkomst of een virus. 

   

  Met het verschijnen van de bundel wordt tegelijkertijd de mijlpaal van het vijfjarig bestaan van open podium 'De Salon Lelystad' gevierd. Een podium voor diverse vormen van kleinkunst waar iedereen aan mee kan doen. Verhalenvertellers, dichters, zangers, muzikanten, liedjesschrijvers, artiesten en andere zonderlingen die m.i. de wereld kleur geven. 

   

  mm.

   

  Fotobron: Stadhuis Lelystad. Juul Baars, stadsdichter van Lelystad overhandigt de bundel aan wethouder Luc Baten.

   

   

    

  Bestellen? 

  De bundel is verkrijgbaar/bestelbaar via de reguliere- en internet boekhandels. Kosten: € 17,95. Het ISBN nummer is 9789462472150. De opbrengst van de winkelverkoop gaat naar het Utopodium.

   

   

  Uit de bundel een gedicht van mijn hand

   

   

  CHANSON VOOR LIESBETH LIST   1941-2020

   

   

  In de rij voor kaartjes

  denkend aan een eeuwig leven

  schuivend naar de lange tafels

  bedekt met hemelse programma’s

  op witte lagen van damast

  verzekert iedereen zich van een plaats

   

  Het brood gebroken

  de wijn geschonken

  een avondmaal

  dat nietsvermoedend aangezeten wordt

  bij de klanken van de instrumenten

  die zich verhouden tot elkaar

  komt zij dan op

  en brengt naar later blijkt

  haar offerande

   

  Het orkest zijn slotakkoorden spelend

  blaast nu met ingetogen adem

  en strijkt een oude liefde glad

  wanneer zij bij de laatste noot

  abrupt haar hoofd opheft

  sluit zij voor één keer niet haar ogen

   

  Wanneer zij voor het laatst

  het podium verlaat

  en uitziet op de tuinzaal

  voor een laatste bloeien

  zal het verdriet

  zijn plaats innemen

  en maakt zij het boeket

  waarop zij verder moet

  de dodelijke nacht van leven in

   

  © monica maat

   

   

   

   

  Lees meer >> | 719 keer bekeken

 • Galerie Bos Fine Art expositie 'STOCK SALES' 50 gerenommeerde kunstenaars tonen concrete kunst 12 - 31 aug. 2020

  20 augustus 2020

   

  Geplaatst 20 augustus 2020

   

  Expositie STOCK SALES 

  12 t/m 3augustus 2020  

   

   

   

   

  Beste mensen!

   

  Er is weer wat leven in de ‘kunstbrouwerij’. Komt u kijken? Er zijn  twee exposities te bezichtigen bij Galerie Bos Fine Art in Den Haag [naast het Mauritshuis].

   

  Het betreft een Duo Expositie en een Groepsexpositie onder de noemer ‘Stock Sales’ met concrete, geometrische en minimalistische kunst van 50 gerenommeerde kunstenaars.

  Ik neem deel aan de groepsexpositie.

   

  U kunt de expositie op uw gemak bekijken, de galerie heeft verschillende grote zalen tot haar beschikking , prachtig gelegen bij de Hofvijver, het Mauritshuis en het historisch centrum voor het geval u het één en ander wilt combineren.

   

  De expositie duurt van 12 tot en met 30 augustus. Er is geen aparte opening.

   

  Bos Fine Art
  Korte Vijverberg 2 
  2513 AB  Den Haag | The Hague
  naast het Mauritshuis | next to the Mauritshuis

   

  donderdag t/m zondag 12.00 - 18.00 uur
  Thursday - Sunday 12pm - 6 pm


   

  Met vriendelijke groet,    

   

  Monica Maat

   

   

   

   

  Foto frontaal met groot schilderij 'Islamitische Geometrie ontwerp 2' van Monica Maat ©

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Boven:  Rechts in de hoek kleurig schilderij 'Driehoek verspreid nr. 2' van Monica Maat. Op de voorgrond  een beeld van Henk Rusman. [Benedenzaal]  

   

   

   

   

  mm

  Lees meer >> | 948 keer bekeken

 • Werk in Stock en Digitale EXPOSITIE 'De Kleur Gedicht' april 2021

  20 augustus 2020

   

  Geplaatst 12 april 2021

   

  - Digitale expositie én Werk in  Stock - april 2021

   

  Kunst stopt niet helemaal in coronatijd 

   

  Veel is er momenteel vanwege de pandemie niet te beleven op het gebied van de schone kunsten maar op gezette tijden worden er alternatieven bedacht. Zo is er een digitale expositie onder de noemer 'De Kleur Gedicht 2021' in mijn digitale galerie OPMAAT. Door op onderstaand vignet te klikken ziet u de link op mijn site [online expositie] die u verder stuurt naar mijn digitale expositie bij EXTO.

   

  'DE KLEUR GEDICHT' Online expositie 2021 met recent geometrische werk

   

   

  Stock sales - galerie Bos Fine Art - Den Haag

   

  Momenteel is er van meer dan 60 kunstenaars, waaronder ikzelf, werk in stock te zien bij galerie Bos Fine Art in Den Haag. U kunt een kijkje nemen als u wilt: kunstenaars/actueel stock sales  De galerie is op afspraak te bezoeken.

   

   

   

  Lees meer >> | 562 keer bekeken

 • Allegro Brillante muzikale film. Tussen Geometrie en Muziek en Allegro Brillante, over het ontstaan van een geometrische film [van Annette Kruisbrink]

  20 augustus 2020

   

  Geplaatst 20 augustus 2020

   

    

  Over een muzikale film en geometrie.

   

   

  Tussen Geometrie en Muziek en Allegro Brillante  

  Over het ontstaan van een muzikale film

   

  Het was 2017, daar begon het, tegen het einde van dat jaar werd o.a. de basis gelegd voor wat later zou uitmonden in een muzikale film gebaseerd op geometrie. Dat jaar, 2017 begon vol schwung en leuke activiteiten en was sowieso bijzonder i.v.m. de viering van 100 jaar De Stijl. Een andere activiteit in dat jaar was het samenstellen van een boek samen met dichter Michel Martinus over geometrie. D.w.z. ik had Michel gevraagd om gedichten bij mijn geometrische werken te schrijven, terwijl ikzelf een toelichting schreef over de werkwijze en het ontstaan van het werk. Vol vaart ging Michel aan de slag en binnen mum van tijd stuurde hij elke dag een lyrisch gedicht  bij de geometrische afbeeldingen die ik hem per dag zond, met soms meerdere variaties op hetzelfde werk. En zo vlogen wij 2018 binnen terwijl ikzelf de lay-out en vormgeving van het boek verzorgde. Ons plan om het boek in het Stadsmuseum van Harderwijk te presenteren werd enthousiast ontvangen en ook de werkzaamheden rondom mijn geometrische kunstfilm die in het museum gepresenteerd zou worden liepen gesmeerd. Zo wisten we met veel plezier naar de presentatie toe te leven. Toch ontbrak er nog wat. Corien van der Meulen, de vol passie werkende directeur van het Stadsmuseum zou een welkomstwoord houden en het eerste exemplaar van ons boek in ontvangst nemen, kunsthistorica Sophie van Steenderen, die ik hoog acht vanwege  haar originele en vlotte presentaties en columns zou, op ons verzoek op haar geheel eigen wijze, over de tentoonstelling vertellen, dus daar lag het niet aan. Nu hou ik op één of andere manier erg van combinaties, waarom weet ik niet, maar goed die waren inmiddels al behoorlijk ontstaan, toch ontbrak er wat. Er was beeldende kunst, dichtkunst, film-animatiekunst en ...? Muziek, muziek, dat was het wat ontbrak! En laat nou Michel Martinus een gitaarduo en componiste kennen! Zou dat wat kunnen zijn? Zou hij ze aanschrijven?

   

  Tussen kwast en muziek

  Muziek en beeldende kunst… er zijn oneindig veel voorbeelden van. Zo schreef de Franse kunsttheoreticus Charles Blanc in 1876 al dat kleur en muziek meer met elkaar te maken hebben dan we denken. Die gedachte had o.a. invloed op Vincent van Gogh. Hij nam pianolessen om kleurtonen beter te begrijpen. Zijn bekendste werk ‘Zonnebloemen’ omschreef hij niet voor niets als een ‘symfonie in blauw en geel’. Maar er is meer tussen kwast en muziek. Ook in de moderne kunststromingen speelde klassieke muziek een rol. De expressionistische kunstenaar Wassily Kandinsky bijvoorbeeld, vond zijn inspiratie o.a. in de Oostenrijkse componist *Arnold Schoenberg. [Schönberg] De ideeën van Schoenberg over klassieke muziek vielen goed bij de Russische kunstenaar. Kadinsky legde namelijk veel verbanden tussen de muzikale composities en zijn schilderwerk en probeerde zo geluid om te zetten in kleur en vormen. Op die manier vertegenwoordigde elke kleur een ander timbre. [klankkleur] Ik doe het hem niet na!

   

   

  Wassily Kandinsky Impression III [Concert] 1911 Oil on canvas. De Städtische Galerie im Lenbachhaus in Munchen

   

   

  Schilderij van Van Gogh De Sterrennacht. Henri Dutilleux  [1916 -Parijs 2013] was een Franse componist en muziekpedagoog. Hij componeerde Timbres, espace, mouvement, een werk voor orkest dat door hem in 1978 is geschreven. Het draagt als ondertitel La nuit etoilée, wat  een verwijzing is naar het schilderij De Sterrennacht van Vincent van Gogh

   

   

   

  Boven: afbeelding van een fresco waarop een Lyra is te zien.

   

   

   

  Boven:  detail grafschildering bij Beni-Hasan van een Semitische nomade met Lyra.[soort harp]

   

   

  Tussen penseel em stilte of... harp?

   

  In tegenstelling tot Kandinsky hou ik van stilte als ik met mijn geometrische werk bezig  ben. Het ontwerpen en schilderen is voor mij een soort meditatie en stilte lijkt daarbij ruimte in mijn hoofd en borstkas te geven. Daarnaast hou ik het meest van de klanken van de harp en dat doet mij denken aan oude afbeeldingen op rotswanden, u heeft ze vast wel eens gezien. Ik neem u even mee terug in de tijd, in dit geval naar de necropolis van Beni Hasan, de stad van de doden in Egypte. Een grote begraafplaats met rotsgraven. De oudste afbeelding van een ‘soort’ harp de z.g. Lyra is te vinden op een grafschildering bij Beni-Hasan waar een Semiet de klankkast tegen zijn buik houdt. De fresco is van 1890 v. Christus en laat rondtrekkende nomaden uit Assyrie [nu Syrië] zien. 

  Men weet overigens zeker dat dit Semieten zijn, want zij droegen veelkleurige kleding, terwijl de Egyptenaren alleen wit droegen. Dat is op de grafschilderingen duidelijk te zien. Dit overigens terzijde, maar ik vond het een aardig gegeven om te vertellen.

   

  Tussen geometrie en muziek

   

  Tja,… muziek en beeldende kunst is te doen maar muziek en geometrie, dat is andere kost, geen gemakkelijk thema. Er is genoeg te vinden daar niet van, maar ga maar eens vertellen over John Coltrane, jazzmuzikant en een van de meest invloedrijkste saxofonisten uit de jazzgeschiedenis [New York 1926 –1967] en over de Coltrane Cirkel & Geometrie.

   

  Nu moet u weten dat mijn theoretische muziekkennis volstrekt ontoereikend is al schrijf en componeer ik liedjes en pingel ik wat op mijn keybord, maar heel eenvoudig gezegd zette Coltrane zijn muzieknoten die hij had omgezet in letters, niet in horizontale notenbalken maar in cirkels, zijn z.g. TOONCIRKELS. Binnenin die cirkels kun je lijnen doortrekken, door de toonvakken met elkaar te verbinden zodat er  bijvoorbeeld een geometrisch figuur zoals een pentagram [vijfpuntige ster] te voorschijn komt  waarvan de punten symmetrisch aan de kanten van de cirkel bij dezelfde noten uitkomen, of je ziet met andere verbindingen tussen de tonen bijvoorbeeld een dodecagram [twaalfpuntige ster] verschijnen. Zo heeft hij vele variaties  toegepast.

   

   

  Voorbeelden Coltrane Cirkel pentagram en dodecagram

   

  Op een andere manier hebben, zoals u waarschijnlijk bekend is, ook vele onderzoeken plaatsgevonden naar de composities van Johann Sebastiaan Bach in verband met geometrie en numerologie. Bachs composities worden ook wel als architectonische bouwwerken gezien of omschreven als heel  geconstrueerde, mathematische muziek.

   

   

                         

    Schilderij San Marco monica maat ©

   

   

  Tussen geometrie en twee Gitaren

   

  Ik schreef al over kunstenaars die zich lieten inspireren door muziek, maar dat kan natuurlijk ook andersom werken, want vele componisten lieten of laten zich inspireren bij het schrijven van een compositie door kunstwerken. U vindt er iets verderop in deze brief een levend voorbeeld van, want ondertussen had dichter Michel Martinus de componiste aangeschreven en dat was niet tevergeefs. Zo werd in 2017 een basis gelegd die, naar later bleek, tot een prachtige muzikale schepping en samenwerking heeft geleid. Aan mij is de eer te beurt gevallen dat op twee van mijn geometrische werken, met bijbehorende gedichten van Michel Martinus, een compositie is geschreven door componiste Annette Kruisbrink. Samen met Arlette Ruelens heeft zij deze compositie voor twee gitaren inmiddels ten gehore gebracht op een aantal openingen van mijn exposities namelijk in het Stadsmuseum Harderwijk en Galerie Bos Fine Art in Den Haag.

   

   

  Schilderij Islamitische geometrie design no.2 Diamant van monica maat © Eén van de twee werken waarop de compositie Allegro Brillante is gemaakt.

   

   

   

  Schilderij Islamitische geometrie design no.1  [blauw] van monica maat © Eén van de twee werken waarop de compositie Allegro Brillante is gemaakt eSchilderij Islamitische geometrie design no.1 n waar de dichter Michel Martinus een gedicht op heeft geschreven.

   

   

   

  ISLAMITISCHE GEOMETRI  design no 1

   

  Met duimstok ben ik haar werk binnengestapt om de invloeden,

  verhoudingen en kleuren van grof tot fijner te schatten en te meten.

  Uit gekaderde mond, verbinden lijnen en vlakken,

  als meetkundige vormen elkaar, volgens de oude

  Islamitische rekentijd. Door zintuigen wordt

  hedendaagse kennis met veelgeprezen wetenschap

  tot groter schoonheid in nieuwe creaties ontworpen,

  zonder de maat te nemen.

   

  Michel Martinus ©

   

   

  Annette Kruisbrink vertelt over haar compositie 'Allegro Brillante' voor twee gitaren:

   

  "De compositie is gemaakt ter gelegenheid van de presentatie van een kunstboek van Monica met gedichten  van Michel Martinus. Uit het boek koos ik twee door Monica gemaakte geometrische afbeeldingen en de daarop geïnspireerde teksten van Michel Martinus. Met behulp van een web app waarbij middels geometrische figuren toonladders en akkoorden gevormd kunnen worden, heb ik de vormen van de twee afbeeldingen nagebootst. Met de zo ontstane akkoorden en toonladders is Allegro Brillante gecomponeerd".

   

  Uitvoering van Compositie 'Allegro Brillante' op film

   

  Begon ik dit artikel met het jaar 2017, inmiddels is het 2020 en afgelopen mei is de compositie ’Allegro Brillante’ op film vastgelegd. Over Geometrie en Muziek gesproken, ik kan er nog veel over vertellen maar het filmpje heeft nu lang genoeg op zich laten wachten en soms zegt muziek meer dan woorden, een compositie laat zich immers niet in woorden vatten. Neemt u een kijkje? U kunt het zien en beluisteren via:

   https://youtu.be/q08OObWBS2w

   

   

  Publicatie 

  Dit artikel is per 19 september 2020 gepubliceerd bij de rubriek KUNSTNIEUWS  van EXTO:  https://www.exto.nl/kunstnieuws/monica-maat-2.html

   

  Online expositie bij Exto

  Mijn online expositie in galerie ‘OPMAAT’ bij Exto is te bezichtigen via exto.nl | 'De Schoonheid van Geometrie anno 2020' als ...

   

   

   

  mm

  Lees meer >> | 754 keer bekeken

 • MALEVITSJ het begin van de abstracte kunst en 'De schoonheid van Geometrie anno 2020'

  5 mei 2020

   

   

  Geplaatst 20 aug. 2020

   

   

   

  De schoonheid van geometrie anno 2020

   

  april 2020 Monica Maat  

   

  Allereerst in deze bijzondere periode voor u een gedicht van Herman de Coninck 

   

  O, ik weet het niet
  maar besta, wees mooi.
  Zeg: kijk, een vogel
  en leer me de vogel zien.
  Zeg: het leven is een brood
  om in te bijten en de appels zien rood
  van plezier, en nog en nog, zeg iets.
  Leer me huilen, en als ik huil
  leer me dan zeggen: het is niets.

   

  Waar begin je?


  Waar begin je met een verhaal in deze tijd waarin tot uiting komt dat de werkelijkheid en maakbaarheid van onze [wereld] maatschappij minder controleerbaar is dan we wensen? Hoe weerbaar zijn we, hoe inventief? Nou m.i. behoorlijk. Ik vind het geweldig hoe we onszelf kunnen verrassen. Anders dan de stadsomroeper van vroeger hebben we buitengewone mogelijkheden via het huidige internet. Daarom presenteer ik op dit moment graag ‘De Schoonheid van Geometrie Anno 2020’, een selectie van geometrische kunstwerken via de online expositie: OPMAAT 2020. Een leuke mogelijkheid van online exposeren die momenteel door Exto wordt aangeboden.

   

  Abstracte kunst


  Nogmaals, waar begin je een verhaal, in dit geval over kunst want dit is immers een kunstbericht. Over welke kunst? Wat versta je onder kunst? Nog niet eens begonnen, zijn er al een aantal vragen van de velen die nog zouden volgen als je hier niet direct stopt! Waar begin je dan? Aan het begin natuurlijk, maar bij een verhaal over kunst ligt dat m.i. anders, dan moet je gaan 'kaderen'. Bij de gedachte aan kaderen zie ik ineens een zwart vierkant voor me. Hoe komt een mens op zoiets? In mijn geval moet ik terug naar mijn jonge kinderjaren. Ik was redelijk doof en zodoende ingesteld op beelden. Ik vond het helemaal niet erg om doof te zijn. Al snel had ik in de gaten dat ik daardoor de dagelijkse wereld kon ontvluchten en in een eigen wereld van louter mooie dingen kon leven. Ik vond het geweldig! Het gaf mij namelijk de mogelijkheid om mij niet te hoeven aanpassen en mijn eigen weg te kunnen gaan.

   

  Omhooggevallen — Monica Maat                         

   

   

   

  Omlaaggevallen — Monica Maat

   

  Eindeloos zat ik met mijn neus in de boeken en dan vooral kunstboeken die thuis nogal voorradig waren. Vele kunststromingen kwamen langs en bijna alles had mijn belangstelling maar ik had ook zo mijn uitgesproken voorkeuren. De impressionisten, expressionisten, Monet en Manet, Paul Klee, maar vooral Cezanne was mijn lievelingsschilder. En van de beeldhouwers was dat indertijd August Rodin, omdat mijn vader beeldhouwde ben ik daar zo’n beetje mee opgegroeid. Opvallend genoeg wel allemaal Franse kunstenaars, maar vroeg of laat kom je een keer van dat Franse pad af om uit te komen bij een Zwart Vierkant en dat voert je naar het toen tsaarbestuurde Rusland. Daar schilderde een man met de naam Kasimir Malevitsj [1879- 1935 ook wel Malévich] aan een heel bijzonder schilderij, een zwart vierkant op een witte achtergrond dat de naam 'Zwart Suprematisch Vierkant' kreeg.

   

  En die man, die Russische kunstenaar, noemde dit schilderij het begin van de abstracte kunst. Hij verbond er meteen een stroming aan namelijk het ‘Suprematisme’ en zo bouwde hij een theorie op. Kunst beweerde hij, moest de zuivere waarheden laten zien en de mens verheffen boven de zorgen van het dagelijks leven. Mmm, nu begrijp ik nog beter waarom ik die doofheid uit mijn kinderjaren nog niet zo gek vond.

   

  In 1915 publiceerde Malevitsj tevens zijn manifest 'Van Kubisme tot Futurisme tot Suprematie'. Hierin schreef hij over de abstracte kunst en kreeg grote bekendheid in West Europa als theoreticus en docent van het constructivisme en het suprematisme. Het suprematisme werkte vooral met geometrische figuren zoals het vierkant, de cirkel en de rechthoek. Kunst was voor Malevitsj ook verbonden aan het spirituele en diende naar zijn mening geen politieke of sociale doelstelling te hebben. En dit nu onderscheidde hem van de constructivisten.

   

  Je zou kunnen zeggen dat de meest radicale en iconische uitdrukking van de abstracte kunst uiteindelijk het schilderij Zwart Vierkant van Malevitsj uit 1915 is.

   

  Kazimir Malevich  Zwart Vierkant, olieverf op doek, Collectie  Staats Russisch Museum, St. Petersburg                                                  

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Kazimir Malevich  Zelfportret 1933  Staats Russisch Museum, St. Petersburg                             

   

  Zo, dat was 1915, ondertussen heeft Kasimir Malevitsj heel wat teweeg gebracht. Maar hoe kom ik in dit verhaal nu bij mijn geometrische kunst uit? Daarvoor moet ik toch nog wat jaartallen terug de tijd in. Abstracte kunst werd populair en in 1917 ontstond in Nederland kunstbeweging ’De Stijl’ met o.a. Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Gerrit Rietveld. In het verlengde daarvan ontstond in 1919 in Duitsland kunstbeweging ‘Bauhaus’. En daarna? De oceaan over en weer terug? Ja, bijna maar eerst nog even dit:
  In de jaren dertig en veertig werd het surrealisme de belangrijkste internationale kunststroming.

   

  Toch was er een 'concurrent', u raad het al, de abstracte kunst, met een vertakking naar de geometrische abstractie. Niettemin verdween de geometrische abstractie later min of meer uit het geheugen. Is dit dan het einde van het begin van dit verhaal? Nou nee, wacht u alstublieft nog een tel, ik neem u mee, 'even' de oceaan over. Na de tweede wereldoorlog werd de abstractie namelijk opgepakt door Amerikaanse kunstenaars.

   

  Stopt het verhaal dan hier in de jaren '60 en '70? Nee, eigenlijk ook niet, want abstractie kent geen écht duidelijk begin, ook al heb ik dit verhaal geschreven over abstracte kunst vanaf Malevitsj. Nu kom ik bij mijn eigen inspiratiebron uit, want ver daarvoor werkte de Islamitische kunst al met abstract geometrische vormen en daarvoor werkte de wiskunde er al mee. En dat is precies waar mijn eigen werk - kort gezegd - op is gebaseerd. Kom ik, voor het einde van mijn poging tot een begin, nog een moment terug op ‘Zwart Vierkant’. In de huidige tijd zou dat misschien vallen onder de term minimalisme en dat doet mij denken aan de Amerikaanse kunstenaar Ellsworht Kelly. O, o, ik moet stoppen want wat is nu het begin en waar eindigt het? Ach, daar had ik in het begin van dit schrijven al een oplossing voor gevonden: ik ga ‘kaderen’. Hoe?

   

  Allereerst kunt u onderaan dit kunstbericht de link aanklikken die u brengt naar mijn online Galerie 'OPMAAT 2020' met o.a. werk uit het kunstboek 'De Schoonheid van Geometrie'. Aldaar wel even klikken op: online expositie.

  En dan is er een link naar het werk van Ellsworth Kelly. In 2017 in Museum Voorlinden in Wassenaar tentoongesteld. Van mijn bezoek aan die tentoonstelling zijn o.a. foto’s van het werk van Kelly te zien.

   

  Vensterkruis, manipuleerbaar waarnemen’  Monica Maat. Genomineerd voor de André Evard-Preis, één van ’s werelds belangrijkste kunstprijzen voor concrete en constructieve kunst.

   

  Monica Maat Rechthoeken in perspectief 2

   

  In meer of mindere mate doof of niet, de creatie van mijn eigen wereldje bestaat gelukkig nog steeds, maar een innerlijk stemmetje blijft hinderlijk hoorbaar roepen: waar zijn de vrouwen van vroeger in dit verhaal? Kort en krachtig: Doodgezwegen, lange tijd! En ik stond er in mijn kinderjaren niet bij stil. Daar is gelukkig al lang verandering in gekomen ook al zijn we er nog lang niet! Gelukkig laat Galerie Bos Fine Art, waar ik bij ben aangesloten, genoeg kunstenaressen zien!

   

  Tot slot, in deze tijd ontkom je er niet aan om als je Malevitsj en de kunstenaars van De Stijl hebt aangehaald te denken aan de Spaanse Griep van 1918. Een dodelijke pandemie die vijftig tot honderd miljoen slachtoffers eiste. Deze kunstenaars zijn aan dat vreselijke lot ontkomen.

  Hopelijk komen wij zo spoedig mogelijk van onze huidige pandemie af. Ik wens u voor nu veel gezondheid en voor wie het van toepassing is, veel sterkte en moed toe!

   

  Mocht u interesse hebben in het kunstboek 'De schoonheid van Geometrie', met gedichten van dichter Michel Martinus en geometrisch werk met toelichting van mijn hand dan kunt u het kunstboek via deze link rechtstreeks bestellen.

   

   

  Publicatie

  Dit artikel is per 23 april 2020 gepubliceerd bij de rubriek KUNSTNIEUWS van EXTO:  https://www.exto.nl/kunstnieuws/monica-maat.html

   

   

   

  mm

   

  Lees meer >> | 881 keer bekeken

 • Kunst stopt niet in Coronatijd: Online expositie met Kunstartikel 'De schoonheid van Geometrie anno 2020' Monica Maat 26 mrt.- 30 juni 2020

  10 december 2019

  Geplaatst 5 mei 2020

   

   

  Kunst stopt niet in Coronatijd 

   

   

  ONLINE EXPOSITIE: 'DE SCHOONHEID van GEOMETRIE Anno 2020'

  met KUNSTARTIKEL over Abstractie, Malevitsj en Geometrie 

   

   

   

  Online expositie in coronatijd


    

  Rechthoeken in perspectief 2   monica maat

   

  Waar begin je met een verhaal in deze tijd waarin tot uiting komt dat de werkelijkheid en maakbaarheid van onze [wereld] maatschappij minder controleerbaar is dan we wensen? Hoe weerbaar zijn we, hoe inventief? Nou m.i. behoorlijk. Ik vind het geweldig hoe we onszelf kunnen verrassen. Anders dan de stadsomroeper van vroeger hebben we buitengewone mogelijkheden via het huidige internet. Daarom presenteer ik op dit moment graag ‘De Schoonheid van Geometrie Anno 2020’, een selectie van geometrische kunstwerken via de online expositie in galerie: ‘OPMAAT 2020’. Een leuke mogelijkheid van online exposeren die momenteel door Exto wordt aangeboden.

   

  Artikel over Malevitsj, abstractie en geometrie

   

   

  Zelfportret 1933 Russisch Museum St. Petersburg — Kazimir Malevich

   

  Nogmaals: waar begin je met een verhaal in deze tijd ? Een artikel bij mijn online expositie, over o.a. mijn jeugdige voorkeur voor Franse schilders, mijn doofheid, Malevitsj,  een zwart vierkant, abstractie en geometrie  is geplaatst bij Nieuws van EXTO. Mocht u nieuwsgierig zijn dan U kunt het artikel lezen via:  https://www.exto.nl/kunstnieuws/monica-maat.html

   

  Wilt u een reactie geven? Dat zou ik leuk vinden. 

   

  mm.

   

  Lees meer >> | 898 keer bekeken

 • Meer blogs >>