• EXPOSITIE en BOEKPRESENTATIE De Schoonheid van Geometrie in STADSMUSEUM HARDERWIJK 8 juli - 2 september 2018

    8 maart 2018

    Geplaatst  15 april 2018

     

     

    P R O A M M A   

     

     

    STADSMUSEUM HARDERWIJK Expositie 'De SCHOONHEID  van GEOMETRIE' met geometrische werken van monica maat en presentatie kunstboek over geometrie van monica maat met gedichten van michel martinus en presentatie van een korte kunstfilm op 8 juli 2018 om 16.oo uur.

     

     

     

    Toelichting en feestelijk programma 

     

    Voor de opening op 8 juli van de expositie: De Schoonheid van Geometrie met geometrische werken van Monica Maat in het STADSMUSEUM van HARDERWIJK is in samenspraak met de directeur, Corien van der Meulen, een feestelijk programma samengesteld. Daarnaast vindt de presentatie van een Kunstboek en een Kunstfilm, beiden onder de titel: 'De Schoonheid van Geometrie', plaats.

     

    Onderstaand het programma: 

    Aanvang: 16.00 uur. Inloop:15.30 uur   

    •   Welkomswoord door Corien van der Meulen, directeur van het Stadsmuseum. 

     

    • Monica en Michel overhandigen het eerste exemplaar van het kunstboek aan Corien van der Meulen.

     

    • De expositie wordt geopend door Sophie van Steenderen, zij is kunsthistorica en houdt vele lezingen in musea door het hele land, waar zij veel waardering mee oogst! Wij zijn zeer vereerd!

     

    • De gitaarcomponiste Annette Kruisbrink heeft een speciale compositie gemaakt op twee geometrische schilderijen van Monica Maat en de daarop geïnspireerde gedichten van Michel Martinus. Samen met Arlette Ruelens uit België vormt zij het: The Anido Guitar Duo, waarmee wereldwijd wordt opgetreden. Zij spelen op speciale festivals, en de composties van Annette Kruisbrink (meer dan 350) worden wereldwijd uitgegeven en uitgevoerd. Zeer vereerd zijn wij met hun optreden in Harderwijk, waar  de speciaal geschreven compositie: 'Allegro Brillante' voor 2 gitaren [2018] haar première zal beleven! 

     

    • Gedichten uit het kunstboek worden voorgedragen door dichter Michel Martinus uit Harderwijk.

     

    Lees meer >> | 3146 keer bekeken

  • Uitgave KUNSTboek De Schoonheid van Geometrie van monica maat en michel martinus. Stadsmuseum Harderwijk

    13 augustus 2017

     

    Geplaatst  8 maart 2018 

     

     

    Uitgave kunstboek:

    MONICA MAAT en MICHEL MARTINUS 

     

    Vanaf januari 2018 werd bij uitgeverij Boekscout gewerkt aan de uitgave van het kunstboek 'De schoonheid van Geometrie'. Monica Maat en Michel Martinus hebben met veel enthousiasme vanaf juli 2017 aan dit kunstboek gewerkt. Op 30 maart 2018 verscheen het boek bij de Uitgever en is online te bestellen. Een bijzondere  gebeurtenis! Tijdens de opening op 8 juli a.s. van de gelijknamige expositie met geometrisch werk van Monica Maat zal het kunstboek gepresenteerd worden in het Stadsmuseum van Harderwijk. Mocht u het boek in Harderwijk willen aanschaffen tijdens de opening van de expositie, reageert u dan s.v.p. even via deze site voor meer informatie. 

    Voor het totale programma op 8 juli kunt u klikken op:


     

     

    De schoonheid van geometrie geeft een beknopte en eenvoudige  toelichting  over geometrie  en het geometrische werk van beeldend kunstenaar Monica Maat. Vanaf 1985 werkt  zij  in de traditie van de in 1917 opgerichte kunststroming De Stijl.  Zij geeft  tevens een aardige  inkijk in het  proces van  de totstandkoming van haar werk. De dichter Michel Martinus heeft op haar verzoek  lyrische  gedichten geschreven bij de afgebeelde geometrie, die vanuit een heel andere invalshoek op originele wijze  de geometrie benaderen. Dat betekent dat de auteurs, in dit geval de beeldend kunstenaar en de dichter elkaar op prachtige wijze aanvullen en versterken. De opmaak van het boek is  door Monica Maat  op artistieke  wijze vormgegeven en een klein kunstwerk geworden, dat past bij de uiterlijke  kenmerken van De Stijl.  Kortom,  een unieke  benadering  van  geometrie  in  de kunst,  waarvan  de schoonheid zeker zichtbaar is!
     

     

     

     

     

    Monica Maat,  beeldend  kunstenaar  en dichteres,  heeft  o.a.  in  verschillende disciplines  van  het  onderwijs gewerkt  en in de zwakzinnige zorg  als muziektherapeute.  Daarnaast  bleef haar hart bij de schone kunsten liggen,  waarvoor zij in Nijmegen haar opleidingen had gevolgd.  In 1985 besloot  zij  zich fulltime aan de beeldende kunst te gaan wijden  en zich  o.a.  verder te verdiepen  in de geometrie.   Opgegroeid  in  een  gezin  waar  kunst  werd  beschouwd  als  een  vrijheidswetenschap  hebben  haar ouders dat zeker bij haar opvoeding betrokken!  Ondertussen  heeft zij ruim 160 tentoonstellingen gehouden in binnen- en buitenland. Meer van haar werk is te zien op: www.monicamaat.nl

     

        

    Michel Martinus  oud  Stadsdichter  van  Harderwijk   publiceert  in  binnen  en buitenlandse kranten en bladen zijn werk,  in boekvorm verscheen zijn  roman ’Het Duivels kruis’ en een tiental poëziebundels, verder schreef  hij een aantal toneelstukken. Hij werkt wekelijks mee aan internetsites voor o.a. De Gelderse Vallei  en  periodiek  voor het  radio- programma   El Mundo,  dat  uitgezonden  wordt  in  Harderwijk  e.o,  Zwolle,  Zutphen en  Deventer. Gedichten  bij  Folk- en Bluesmuziek. Michel Martinus werkt samen met veel beeldend kunstenaars.  Op zijn site is meer te lezen over zijn leven en werk:  www.michelmartinus.nl

     

     

    Lees meer >> | 2955 keer bekeken

  • 100 jaar De STIJL. Tentoonstelling Essentie III in DEN HELDER Van 6 okt. t/m 3 dec. 2017.Stichting Vierplus

    13 augustus 2017

    Geplaatst 13 augustus 2017

     

     

     

     

    2017: 100 jaar DS T I J L  van Mondriaan tot Dutch Design

     

    TENTOONSTELLING 'ESSENTIE III' in Den Helder van 6 oktober t/m 3 december 2017. 

    Ruim 60 kunstenaars waaronder ikzelf nemen deel aan deze tentoonstelling.

    Adres Essentie III: Kunsthal 45, Koningstraat 43 - 45 Den Helder. 

     

    Opening: vrijd. 6 oktober om 16.00 uur door de Burgemeester van Den Helder. 

    U bent van harte welkom!

    In 2017 is het 100 jaar geleden dat kunstenaar Theo van Doesburg in Leiden beweging D E S T I J L oprichtte. Van hieruit veroverde de radicaal vernieuwende abstracte kunst Nederland, en daarna de wereld. Nederland viert dit jubileum tijdens het manifestatiejaar van Mondriaan tot Dutch Design met tentoonstellingen en evenementen door het hele land. Naast Theo van Doesburg sluiten beroemde kunstenaars als Piet Mondriaan, Bart van de Leck en architect Gerrit Rietveld zich aan bij De Stijl. Stichting Vierplus organiseert drie  grote tentoonstellingen met geometrische en minimalistische kunst. De eerste tentoonstelling heeft afgelopen maart plaatsgevonden in de Nicolaïkerk in Utrecht. [Gelegen naast  het Centraal Museum.] Na Utrecht was er vanaf 28 juni een vervolg in het leuke Vestingstadje Heusden en de derde tentoonstelling vindt plaats in Den Helder.

    De werken worden o.a. getoond op speciaal voor dit doel ontworpen panelen. De entree bedraagt € 7,00. U ontvangt dan tevens de catalogus.

    Voor de tentoonstelling in Den Helder is recent geometrisch werk van mijn hand te bezichtigen dat d.m.v. optisch effect de waarneming wil manipuleren.

     

     

     

    Onder: 3 oktober 2017 De expositie in KUNSTHAL 45 wordt ingericht.

     

    Onder: opening expositie

    6 oktober 2017 Onderstaand bericht is van omroep LOS

    Vrijdagmiddag is in Kunsthal 45 de expositie "Essentie” geopend door burgemeester Koen Schuilling. De expositie, "Essentie", maakt deel uit van '100 Jaar de Stijl in Nederland’. 
    De burgemeester gaf aan dat deze expositie ‘Essentie’, onderdeel van ‘De Stijl’ hem aanspreekt. 'Het fantastische is dat er in Den Helder, door zoveel mensen is gezegd: als dat initiatief er is, hoe kunnen wij daar dan op aansluiten en op inspelen en er mede betekenis aan geven, en ik ben hen heel dankbaar dat het gelukt is'. 'Ook is het heel mooi dat deze tentoonstelling elders in het land niet zo heel lang kon blijven maar hier op deze locatie twee  maanden te bezichtigen is'.

    Aan de expositie in Kunsthal 45 nemen 62 kunstenaars deel die hun kijk geven op 'De Stijl'. De expositie werd ingericht door de Stichting 4 plus en is t/m zondag 3 december a.s.t e zien.

    “De Stijl in Den Helder”, is een manifestatie met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten.
    (Foto: LOS Giel Slangen)  

    Lees meer >> | 2097 keer bekeken

  • Tour of Art Flevoland 2017 monica maat Golf Centre Lelystad 7 en 8 oktober 2017

    13 augustus 2017

    Geplaatst 13 augustus 2017

     

     

    TOUR OF ART op locatie

    De expositie op locaties van de deelnemende kunstenaars aan Tour of Art Flevoland is op 7 en 8 oktober 2017

     

    UITNODIGING   monica maat

     

     

    Beste mensen,

    Op 7 en 8 oktober nemen 59 kunstenaars deel deel aan de Tour of Art Flevoland. Er zijn 16 locaties. Samen met 3 andere kunstenaars, Marianne Alting, Nazr Azarmehr en Else van Luin, sta ik op het Golf Centre in Lelystad, met mathamatisch werk in kleurpotlood.

    Beide dagen van 12.00- 18.00 uur op de Parlaan 2A,  Lelystad. Alle informatie  is te vinden op: Tour of Art Flevoland

    Wees welkom!  Monica Maat, kunstsite: www.monicamaat.nl

     

     

    Monica toont onder de noemer: ’Mathematiek in Kleurpotlood’ bijzondere mathematische werken, uitgevoerd in kleurpotlood. Het werk heeft als basis een ornamenteel karakter met sterk werkende optisch effecten. Afhankelijk van het gebruik van vorm en kleuren geeft het werk divergerende of convergerende werkingen te zien. Daarnaast toont zij een aantal werken speciaal voor kinderen, die eveneens zijn uitgevoerd in kleurpotlood.

     

    Een deelnemersexpositie is te bezichtigen, in Kunstencentrum De Kubus in Lelystad.  

    Deze tentoonstelling geeft de bezoekers aan de Tour of Art de mogelijkheid om te bepalen welke kunstenaars zij willen bezoeken in het weekend van 7 en 8 oktober als de kunstenaars hun werk op diverse locaties tonen. Deze tentoonstelling in Kunstencentrum De Kubus wordt gehouden van 6 september t/m 11 oktober. Voor info over de deelnemersexpositie kunt u klikken op: Monica Maat - Tour of Art Flevoland 2017 Expositie in Kunstencentrum ... 

     

     

    Mathematische werken: wiskunde met betrekking tot het bestuderen van patronen en structuren.

     

     

    'Dierenvergadering', werk voor kinderen in kleurpotlood, enigzins gerangschikt in vlakken.

    Lees meer >> | 1573 keer bekeken

  • Tour of Art Flevoland 2017 Expositie in Kunstencentrum de Kubus vanaf 21 september 2017

    30 juni 2017

    Geplaatst 13 aug. 2017

     

     

    Deelnemersexpositie in de KUBUS

    TOUR OF ART FLEVOLAND 2017

     

    Deelnemersexpositie Tour of ART Flevoland 2017

     

    Samen met 59 kunstenaars uit Flevoland, waaronder ikzelf, is er een deelnemersexpositie te bezichtigen, in Kunstencentrum De Kubus in Lelystad.  

    Deze tentoonstelling geeft de bezoekers aan de Tour of Art de mogelijkheid om te bepalen welke kunstenaars zij willen bezoeken in het weekend van 7 en 8 oktober als de kunstenaars hun werk op diverse locaties tonen. Ikzelf zal in dat weekeind mathematische werken in kleurpotlood en werk voor kinderen tonen op het Golf Centre, Parlaan 2 A in Lelystad.

     

    De opening van deze expositie met een speciaal programma is op donderdag 21 september.

    Inloop 19.30 uur.

    Aanvang Programma in de theaterzaal: 20.00 uur.

    Iedereen is van harte welkom!

     

    De expositie is te bezichtigen t/m 11 oktober 2017

    Adres: Kunstencentrum De Kubus, Agorabaan 3, 8224 JS Lelystad.

     

    Voor meer info over de expositie in het Golf Centre op 7 en 8 okt. kunt u klikken op: Monica Maat - Tour of Art Flevoland 2017 Golf Centre Lelystad 7 en 8 ...

     

    Meer informatie over de deelnemers, waaronder ikzelf vindt u op:

    Lees meer >> | 1501 keer bekeken

  • 100 jaar De STIJL 2017 in Harderwijk expositie van Vilmos Huszár. 20 mei 2017 - 7 jan. 2018

    15 mei 2017

    Geplaatst op 30 juni 2017

     

     

    100 jaar De Stijl 2017 in Stadsmuseum Harderwijk

    Expositie van Vilmos Huszár de onbekende van De Stijl 

     

    20 mei 2017 tot en met 7 januari 2018. 

     

    In juni bezocht ik het Stadsmuseum in Harderwijk en werd verrast door een een bijzondere overzichtstentoonstelling over Vilmos Huszár. [Boedapest 1884 - Harderwijk 1960] i.v.m. de viering van 100 jaar De Stijl.  

    Na alle informatie, studies, boeken en tentoonstellingen over 100 jaar De Stijl 2017 is de tentoonstelling in Harderwijk minstens zo interessant, omdat vanuit een andere invalshoek het minder bekende werk van  Vilmos Huszár wordt belicht.

     

     

    Over de tentoonstelling

    Met Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en Bart van der Leck was Vilmos Huszár in 1917 een van de prominente initiatiefnemers van de wereldwijd bekend geworden kunstbeweging De Stijl. Niet lang na de oprichting maakte hij zich al weer los van De Stijl en ging zijn eigen weg.Vilmos Huszár ontwikkelde zich tot een markant kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch ontwerper, reclameontwerper en industrieel ontwerper. Het Stadsmuseum Harderwijk presenteert dan ook een breed samengestelde tentoonstelling die deze artistieke veelzijdigheid goed laat zien. Er worden schilderijen en andere kunstobjecten van Huszár tentoongesteld uit zijn Hierdense tijd. De werken zijn afkomstig uit particuliere collecties, de kunstcollectie van de gemeente Harderwijk én collecties van enkele musea waaronder het Stadsmuseum Harderwijk zelf. Een aantal schilderijen, die particulier eigendom zijn, werden nooit eerder tentoongesteld.

    Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen is kunsthistoricus en promoveerde op Vilmos Huszár en is dus bij uitstek een deskundige. Op verzoek van het Stadsmuseum Harderwijk,verleende hij als adviseur zijn medewerking bij het samenstellen van de tentoonstelling.

     

    De directeur van het stadsmuseum, Corien van der Meulen, heeft zich op bijzondere wijze ingespannen om deze tentoonstelling tot stand te brengen.


    Bij de tentoonstelling verscheen  een boek over Vilmos Huszár en zijn leven en werk in Hierden. 

    De tentoonstelling in het Stadsmuseum Harderwijk is te zien vanaf 20 mei tot en met 7 januari 2018.

     

     


    Korte inleiding over Vilmos Huszár

    Bron: NRC, Gretha Pama

    Toen de Joods-Hongaarse schilder Vilmos Huszár twintig jaar oud was ontmoette hij in  München de Nederlandse Anna Egter van Wissekerke, die ook schilderde. Zij nodigde hem uit voor een bezoek aan haar land. Het werd een keerpunt in zijn leven. De Hongaarse Huszár zou zich twee jaar later, in 1906, definitief in Nederland vestigen, daar werd hij mede-oprichter van De Stijl en in 1909 trouwde hij met de hartsvriendin van Anna, Jeanne van Teijlingen. Eigenlijk waren Anna en Vilmos verliefd op elkaar, maar de ouders van Anna waren tegen een huwelijk, omdat deze ver beneden haar stand was. De ouders van Anna werden door Vilmos bij het eerste bezoek aan Nederland als voornaam echtpaar geschilderd. Dat dubbelportret is het eerste werk dat je ziet als je binnenkomt. Het werk is in bruikleen en komt uit Londen.Veel op deze tentoonstelling is overigens in bruikleen en komt van particulieren, een enkele verzamelaar en (achter)kleinkinderen van de kunstenaar. Samen vertellen ze de geschiedenis van het meest onbekende lid van De Stijl.

    In Hierden, een dorpje in de buurt van Harderwijk, waar hij en Jeanne eind jaren twintig een atelierwoning betrokken, nadat hij zich los had gemaakt van De Stijl, ging Huszár weer figuratief werk maken. Maar er kwam ook tegenspoed: in de oorlog, waar hij een rol speelde in het verzet, leed Huszár aan depressies en vernietigde hij een deel van zijn eigen werk. Zijn vrouw overleed, zijn werk leverde steeds minder op. Soms betaalde hij rekeningen niet met geld, maar door een schilderij of een zelfgemaakt sieraad weg te geven. Het bekendst en het enige werk dat de afgelopen decennia voortdurend te zien was is de ambtsketen van de burgemeester. Toenmalig burgemeester Gijs Numan, had die in 1955 besteld bij Huszár. Hij meende op die manier wat te kunnen doen aan de weinig florissante financiële positie waarin de armlastig geworden kunstenaar verkeerde. Niet veel herinnert in Hierden en Harderwijk nog aan Vilmos Huszár. Er is nog het graf van hem en Jeanne op begraafplaats Oostergaarde in Harderwijk en vijf werken in het Stadsmuseum Harderwijk. Des te unieker om nu al het werk dat in bruikleen is, te kunnen bezichtigen!

     

    monica maat

     

     

     

    Lees meer >> | 2594 keer bekeken

  • 100 jaar DE STIJL 2017 tentoonstelling ESSENTIE in Heusden vesting. 28 juni 8 t/m 2 juli 2017. Stichting Vierplus

    19 maart 2017

     

    Geplaatst: 15 mei 2017

     

     

    2017: 100 jaar DS T I J L  van Mondriaan tot Dutch Design

     

     

    TENTOONSTELLING 'ESSENTIE II' in Heusden Vesting  van 28 juni t/m 2 juli. Ruim 60 kunstenaars waaronder ikzelf nemen deel aan deze tentoonstelling.

     

     

     

     

    TENTOONSTELLING 'ESSENTIE II'  

    van 28 juni t/m 2 juli.

     

    Adres Essentie II, Heusden Vesting:

    Nautical Services, Scheepswerf 1 (de timmerhal)

    5256 PL Heusden.

     

    Opening: wo. 28 juni om 15.30 uur door de burgemeester van Heusden, Jan Hamming.

    Lees meer >> | 2914 keer bekeken

  • Kunstwand Mieke Schobbe in de Willem de Zwijgerkerk Amsterdam 19 maart 2017

    19 maart 2017

    Geplaatst 19 maart 2017

     

     

    UITNODIGING oplevering kunstwand van kunstenares Mieke Schobbe in de Willem de Zwijgerkerk Amsterdam

     

     

     

    Zondag 19 maart heb ik de feestelijke en bijzondere oplevering van het  kunstwerk van Mieke Schobbe op de glaswand van de Willem de Zwijgerkerk in Amsterdam bijgewoond. De kerk heeft er m.i. een prachtige dimensie bij gekregen en het valt zeer te prijzen dat daarvoor aan een hedendaags kunstobject is gedacht. Mieke Schobbe heeft al vele prachtige objecten in opdracht gemaakt, waarbij zij de omgeving op een subtiele wijze weet te integreren.

    Onderstaand een heldere toelichting van ds. Niek  Scholten en kunstenares Mieke Schobbe en enkele foto's  van mijn hand.

     


    In het wijkblad Perspectief schreef ds. Niek Scholten een kort artikel over het kunstwerk:

    Kunstwerk Glaswand

    Sinds enkele jaren is er in onze kerkzaal de glaswand, die de ruimte onder het balkon kan afscheiden van de grote en hoge kerkzaal. Zo ontstaat en intieme zaal, die goed en goedkoper te verwarmen is. Elke woensdag in gebruik als huiskamer voor de buurt (koffieochtend). Ook in gebruik bij de eettafel en voor andere bijeenkomsten, zoals onlangs de avond over iconen met Thom Breukel. Tevens een apart verhuurbare zaal.

    Nu was de wand nog niet af. Er moest iets ‘op’, om te voorkomen dat mensen er tegenaan zouden lopen en hun hoofd zouden stoten.

    Al gauw werd duidelijk dat dit geen afbeeldingen van ‘meeuwen’ of een ‘rood-wit-geblokte balk’ moest zijn.

    Enkele mensen suggereerden een kunstwerk dat - net als destijds de glazen voordeur - iets symboliseert en toevoegt aan ons mooie gebouw.

    Er werd een ‘glaswandcommissie’ ingesteld, bestaande uit Wessel Stoker, Geert Mol, Jan Gaasterland, Hans Hoekert, Ad van Wijngaarden, Niek Scholten en Jelle Feitsma (voorzitter). Ieder met een eigen expertise en betrokkenheid.

    Boeiende gesprekken volgden over wat de wand zou mogen symboliseren. Een scheiding, maar een scheiding van wát van wát? Profaan en sacraal? Dat ligt voor de hand. Maar wáár ligt die grens dan? Tussen ‘buiten’ en ‘binnen’? Of komt ‘buiten’ in de glazen zaal al binnen die ‘sacrale’ ruimte? En loopt die grens dan lángs de glaswand?

    Maar hoe dan? Is het een ‘harde’ of een ‘zachte’ scheidslijn? Hoe transparant is die scheiding? Als het al een glaswand ís, is dat dan niet genoeg: transparant en toch een scheiding?

    Er werd een kunstenaar in de arm genomen die precies hierover met ons mee dacht: MMC (Mieke) Schobbe (www.mmc-schobbe.nl).

    Haar idee is een wand waarop openslaande deuren te zien zijn: ‘half open’, zodat de grens én de overgang, de scheiding én de transparantie in tact blijven en op elkaar inwerken.

     

    Kunstenares MMC Schobbe schrijft hier zelf over:

    De glazen wand is tegelijkertijd een afscheiding en een doorgang, een doorgang van de “profane” ruimte, naar de “kerkelijke” ruimte. In het ontwerp speel ik met dit gegeven:

    Bij elk glaspaneel afzonderlijk bestaat de gestileerde basisvorm uit twee deuren in perspectief, die als vorm gericht zijn op het midden van de kerk. De “deuren” verwijzen symmetrisch naar het midden en verschuiven in hun perspectivische vorm. De restruimte laat een pilaar-achtige vorm zien, waarin een kruis roteert (het zijn van de kerk en het geloof in de afwikkeling van de tijd…). Tussen de panelen ontstaat een vorm die de panelen aan elkaar verbindt. Per paneel is een afzonderlijk geheel te zien, terwijl de panelen zich ook aan elkaar verbinden. Hierdoor zijn de panelen verschillend te groeperen. De symmetrie van het ontwerp is een echo van de symmetrie van de kerk.

    Omdat de kerk van nature vrij donker is en de kunstlichtomstandigheden divers, heb ik besloten het ontwerp semi-transparant te maken, zodat het licht “gevangen” wordt.

    Het ontwerp zorgt ervoor dat de kleinere lage entree-ruimte een besloten gevoel kan geven, zonder het contact met de grote kerk te verliezen.

    De kleuren in het ontwerp verwijzen naar/sluiten aan bij de al aanwezige glas-in-loodramen.

     

     

     

    Het openingswoord en wat later een toelichting van de kunstenares Mieke Schobbe

    De schuifwanden zijn nu nog in elkaar geschoven. Daaromheen is een lint gedrapeerd dat wordt doorgeknipt als symbolische handeling voor de oplevering van het kunstwerk.

    Lees meer >> | 2243 keer bekeken

  • POËVELLEBUNDEL 'HELLEVAART' van Michel Martinus en Leny Bravenboer met zang van ensemble Zeffiretto. jan. en febr. 2017

    21 januari 2017

    Geplaatst 19 maart 2017

     

     

    POËVELLE HELLEVAART van Michel Martinus en Leny Bravenboer

     

     

    GEDICHT van Michel Martinus uit de bundel HELLEVAART

     

    Eyecather

    Als ik passeer, wordt mijn oog plots getrokken door een Engel op de uitkijk, een blikvanger in een uitstalraam, hij steekt zijn middelvinger op naar de hemel, maar als ik terug kom, heeft een duivel met gekromde vinger de plaats van de engel, op de uitkijk, als blikvanger in hetzelfde uitstalraam ingenomen.

    Ik blijf in grote verwarring zoeken naar hun boodschappen, die levenslang op

    mijn net blijven komen.

     


    Michel Martinus [voormalig stadsdichter van Harderwijk] & Leny Bravenboer hebben tijdens  Gedichtendag  2017 hun nieuwe bundel ‘Hellevaart’ gepresenteerd. 

    Op zondagmiddag 19 februari werd ook in het cultuurcafé van het stadsmuseum Harderwijk aandacht gevraagd voor de nieuwe bundel en droeg Michel Martinus  voor uit deze bundel.

    Na afloop signeerde Michel de bundels.

     

    Het stadmuseum Harderwijk is te vinden aan de Donkerstraat.

     

    Michel en Leny hebben een  bundel samengesteld met 16 lyrische gedichten en 16 prachtige suggestieve foto’s, die samen een verhaal vertellen, een verhaal dat als een novelle gelezen kan worden; zij noemen dit een Poëvelle.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

    ‘Hellevaart’ heeft een zeer persoonlijk en ongrijpbaar onderwerp. Er is langdurig en intensief aan gewerkt, met verbluffend resultaat. Net als bij de vorige bundel is het, alsof een persoon het geheel gemaakt heeft, zo goed passen de foto’s  bij de gedichten, en de gedichten bij de foto’s. Ze versterken elkaar en worden tot een beleving.

     

    Deze bundel  is  uitgeven bij drukkerij/ uitgeverij Wedding in Harderwijk.

     

    Het lovende voorwoord is geschreven door Johan Hijnberg.

                                                                                                                                                                                                                                                                         De Poëvelle bestaat uit 16 gedichten met 16 bijpassende foto kunstwerken. Het leest als een novelle.

    Op de achterflap staat:

     

    De toekomst is onzeker

    de Twijfelaar berekent zijn opties
    heeft hij kans op het paradijs?

    of rest hem de duisternis.

     

    Op 19 februari heb ik de poezie- en presentatiemiddag bijgewoond. Hieronder treft u enkele impressies van mijn hand. De middag werd mede verzorgd door het operette ensemble Zeffiretto. Drie charmante jonge vrouwen die studeren aan het conservatorium in Zwolle en wonderbaarlijk schone klanken voortbrachten die duidelijk merkbaar hogelijk gewaardeerd werden. Wat mij betreft....een aanrader! 

     

     

     

    Lees meer >> | 4993 keer bekeken

  • Expositie Plein 201 Lelystad Mathematiek in kleurpotlood. maart 2017 [Hanzeborg]. Wisseling van werk op 8 sept. 2017

    21 januari 2017

    Geplaatst 7 februari 2017

     

    EXPOSITIE OP PLEIN 201 in de Hanzeborg met  'Mathematiek in Kleurpotlood' en fotowerk 'Stad en Land'

     

     

    STAD  EN  LAND van Marga Wiebenga

    Fotowerk: Marga Wiebenga © 'De Hanzeborg' [rechts]. Het gebouw waar op Plein 201 de expositie wordt gehouden.

     

     

    Expositie: 'Mathematiek in Kleurpotlood', van Monica Maat, en fotowerken: 'Stad en Land', van fotografe Marga Wiebenga.

     

    Opening op woensdagavond 5 april 2017 vanaf 19.30 uur door:

    onze gewaardeerde kunstenares en initiator van deze expositie: Yvonne van Oirschot en tot onze vreugde met medewerking van dichter Floor Koedam, voorzitter van de Dijkdichters.

    Iedereeen is van harte uitgenodigd!

     

     

    Monica toont onder de noemer: ’Mathematiek in Kleurpotlood’ bijzondere mathematische werken, uitgevoerd in kleurpotlood. Het werk heeft als basis een ornamenteel karakter met sterk werkende optisch effecten. Afhankelijk van het gebruik van vorm en kleuren geeft het werk divergerende of convergerende werkingen te zien.

     

     

    Marga toont haar fotowerk onder de noemer: 'Stad en land'. De beelden die gemaakt zijn tijdens zoektochten door 'stad en land' worden getransformeerd tot een nieuwe, andere werkelijkheid.

    De bewerking van de foto's bestaat voornamelijk door het gebruiken van licht, kleur en structuur. Het zoeken naar de balans tussen vorm en inhoud speelt een grote rol.


     


    Adresgegevens en tijden

     

    Opening op woensdagavond 5 april 2017 in de Koningsbergenzaal van 19.30 – 22.00 uur.

     

    Tentoonstelling vanaf 5 april 2017 t/m april 2018. Plein 201 in de Hanzeborg Lelystad.

     

    Koningsbergenstraat 201A, 8232 DC Lelystad.

    Lees meer >> | 2648 keer bekeken

  • Meer blogs >>